«Κομίζει γλαύκας εις Αθήνας » ο κ. Γιανναβαρτζής. Και αυτό γιατί μας παρουσιάζει πράγματα που ήδη είναι γνωστά στους φορείς και με ενέργειές τους ήδη δρομολογούνται, σαν να είναι άγνωστα. Ο λόγος είναι προφανής: η αγωνιώδης προσπάθεια διά της προβολής του να διατείνεται ότι είναι ο μονομερής αστέρας στο πολιτικο-οικονομικό στερέωμα του τόπου.
Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. Ημαθίας γνωρίζουμε, εδώ και δύο έτη, υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) η Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στις 22-1-16, αναρτήθηκε από Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ στο διαδίκτυο, η εισήγηση του Β1 σταδίου της εν λόγω μελέτης.
Το Επιμελητήριο Ημαθίας, ως ένας από τους φορείς υποβολής προτάσεων της Π.Ε. και έως του βαθμού που αυτό εμπλέκεται, εκπόνησε ειδική μελέτη μεταξύ άλλων, σε θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας όλων των τομέων και κλάδων της παραγωγικής δραστηριότητας του Νομού (Πρωτογενούς- Δευτερογενούς- Τριτογενούς- Υπηρεσιών Τουρισμού). Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από τον γράφοντα, ως Προέδρου του Μεταποιητικού Τμήματος, κατόπιν ανάθεσης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κο Νίκο Ουσουλτζόγλου και της Δ.Ε., και έτυχε αποδοχής από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας.
Ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νομού, σε τμήμα της μελέτης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Κουλούρας και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της, με δεδομένο την πρόκριση του χώρου από το Υπουργείο Οικονομικών και τη συμβολή ομάδος επιχειρηματιών, για τη στέγαση του νέου σύγχρονου τελωνείου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στη μελέτη προτείνεται για την περιοχή (357 στρέμματα ), η δημιουργία Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Πάρκου σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων των οικονομικών τομέων, με περιβαλλοντολογική συνάφεια και βαθμών όχλησης καθώς και των υποστηρικτικών δράσεων αυτών. Μάλιστα προτείνεται από το Επιμελητήριο η χρηστικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, με τις εγκαταστάσεις της, να συνδυάζεται και με την παράλληλη αξιοποίηση ως εμπορευματικού και ενδεχόμενα και ίσως επιβατικού του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας ,ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών (HUB), με δεδομένη την πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση από τον Σ.Σ. Πλατέος και του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Με τις προτάσεις του Επιμελητηρίου επί της συγκεκριμένης μελέτης συντάχθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.
Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την παρουσίασή της στο Β1 στάδιο (από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του γράφοντος που την επιμελήθηκε), ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου και της μελετητικής του ομάδας, όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όλων των Π.Ε. της ΠΚΜ, η εν λόγω μελέτη διακρίθηκε και έτυχε συγχαρητηρίων από όλα τα μέρη και μέλη. (Σ.σ. την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας εκπροσωπούσε η κα Ρακίμπεη.)
Κατά την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στις 17-12-15, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Καρατζιούλα Νίκη και κος Τεληγιαννίδης Θεόφιλος υπεραμύνθηκαν με ιδιαίτερο σθένος και τη συνέπεια που τους διακρίνει, εκπροσωπώντας τη θέση και το κύρος που απορρέει από αυτήν, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κου Καλαϊτζίδη Κώστα, μαζί με τις προτάσεις της Π.Ε. Ημαθίας και των εμπλεκομένων φορέων, και τη συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει και στοιχειοθετεί η προκείμενη μελέτη, ώστε αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο υλοποίησής της.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι φρόνιμο να μην προτρέχει κανείς να ιδιοποιείται ιδεών και δράσεων, κυρίως όταν αυτά προκύπτουν από συνέργειες φορέων, και που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Άλλωστε αυτό απαιτούν τα σημεία των καιρών.
Γιάγκογλου Αναστάσιος
Πρόεδρος Μεταποιητικού
Τμήματος Επιμελητηρίου Ημαθίας