Ο τ. Δ/ντης Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Ναούσης, Δημήτριος Στυλιανίδης του οποίου το επιστημονικό έργο είναι γνωστό και στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Γεωπονικό Χώρο και ο ερευνητής του αυτού ιδρύματος Θωμάς Σωτηρόπουλος νεότερος διαλάμπων επιστήμων, εξέδοσαν βιβλίο με τίτλο, «Απάνθισμα Αναδημοσιεύσεων Άρθρων 2012-2015», που διανέμεται δωρεάν, γεγονός που αποδεικνύει το αφιλοκερδές των συγγραφέων.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες με διακριτή θεματογραφία.
Η πρώτη ενότητα: περιλαμβάνει την εξέλιξη της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και την ιστορία της ροδακινιάς , κρανιάς, συκιάς, ροδιάς. Η ενότητα αυτή, πέραν του ιστορικού παρουσιάζει και φιλοσοφικό ενδιαφέρον, γιατί δίνει πολύτιμα στοιχεία για την σύνδεση, ενασχόληση των μεγαλύτερων φιλοσόφων και συγγραφέων της αρχαιότητας Ελλάδος και Ρώμης με την Μητέρα Γη(Ησίοδος, Θεόφραστος, Βιργίλιος, Μάρκος Τερέντιος, κλπ)
Επιπρόσθετα στην ενότητα αυτή περιέχεται Άρθρο για το σημαντικό έργο της Αγροτικής Τράπεζας από την ίδρυση της το 1929 ως πυλώνα της Εθνικής ανάπτυξης μέχρι την πώληση της κατά τους συγγραφείς(δωρεά προς τον κ. Σάλλα της Πειραιώς και τον γράφοντα).
Η Δεύτερη ενότητα: περιλαμβάνει άρθρα αμιγώς επιστημονικού περιεχομένου σε γλώσσα κατανοητή από τον πανεπιστημιακό, μέχρι τον αγρότη και ανειδίκευτο εργάτη καλλιεργητή γης, χρήσιμα για κάθε πολίτη. Τα άρθρα εγράφησαν με την συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων, έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από ιδρύματα του εξωτερικού(Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κλπ) και επέλυσαν σοβαρά προβλήματα του αγροτικού χώρου(έλλειψη σιδήρου, ανισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων κλπ) με ανυπολόγιστο όφελος για την αγροτική και εθνική οικονομία. Επιπλέον ορισμένα από τα άρθρα φώτισαν με ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ τους τρόπους διασφάλισης της ανθρώπινης υγείας όπως: βιταμίνη C και άλλες ασπίδες κρυολογημάτων και γριπποιώσεων , το νικέλιο στα μήλα ως προστάτης των νεφροπαθών από σιδηροπενία, οι φαινόλες στο ρόδι και το κρασί προστάτες κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών ιδίως κατά του καρκίνου του προστάτη των ανδρών.
Η τρίτη ενότητα: περιλαμβάνει κείμενα πολυποίκιλου ενδιαφέροντος. Αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια του Βέλγου Γεωπόνου Νόρμαν Μπορλάνγκ που με τις ποικιλίες σίτου καλαμποκιού και ρυζιού που δημιούργησε, οδήγησε το Μεξικό από την πείνα στην αυτάρκεια και την Ινδία και το Πακιστάν στην αντιμετώπιση της πείνας, γεγονότα για τα οποία το 1970 πήρε το βραβείο Νόμπελ.
Αφιέρωμα στον γεωπόνο Ιωάννη Καραμάνο που προκάλεσε τον θαυμασμό ξένων προσωπικοτήτων για την αποκατάσταση 500000 προσφύγων σε οικισμούς (1924-1930).
Ξεχωρίζει το άρθρο για την Μεσογειακή – Πλατωνική Διατροφή και την αξία του γαλακτικού οξέος(γιαούρτι, ξυνόγαλα) ως παράγοντος μακροζωίας.
Μεγίστη αξία παρουσιάζει το άρθρο «Ανάμειξη του ελαιόλαδου με σπορέλαια». Στα πλαίσια της γνωστής – ύποπτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όταν πριν λίγο καιρό υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Κ. Χατζηδάκης αποφασίσθηκε ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαιο(ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο). Το ελαιόλαδο που έχει μεγάλο ποσοστό ελαϊκού οξέος, που είναι Μονοακόρεστο λιπαρικό οξύ ανθεκτικό στις οξειδώσεις, αποτρέπει το άγγισμα του ελαιόλαδου και όσοι το τρώνε παρουσιάζουν μικρό ποσοστό καρδιακών - αγγειακών παθήσεων(κάτοικοι της Κρήτης). Τα σπορέλαια έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα μονοακόρεστων και μεγάλη περιεκτικότητα πολυακόρεστων, τα οποία όμως οξειδώνονται και τα αγγίζουν σύντομα.
Ο κ. Στυλιανίδης έστειλε προσωπική επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη και σε επιστημονικά ιδρύματα υπογραμμίζοντας πέραν του ανθυγιεινού και αντιεπιστημονικού του εγχειρήματος θα ρεζιλευτεί το υπουργείο, γιατί με την ανάμειξη ποία ημερομηνία λήξης θα αναγράφει στο προϊόν, αυτή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ή του σπορέλαιου; Τελικά ακυρώθηκε η εγκληματική δια του Χατζηδάκη ανάμειξη (μελλοντικά πρέπει να αγρυπνούμε).
Αναφερόμενοι στο συνολικό έργο των συγγραφέων : ο κ. Δημήτρης Στυλιανίδης αποτελεί εμβλυματική μορφή στον Σύγχρονο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Γεωπονικό κόσμο. Με τον αείμνηστο Δ/ντη Συργιαννίδη διέδοσαν ως υποκείμενο στους σύγχρονούς Ελληνικού ροαδακινεώνες το αμυγδαλοροδάκινο
GF 677, δημιούργησε νέες ποικιλίες Ροδακινιάς το 1980, μάλιστα το βιβλίο του Θρέψις και Λίπανσις Φυλλοβόλων Δένδρων θεωρείται το καλύτερο στον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο αξιόπιστα στον Ευρωπαϊκό!
Στον συνεργάτη του κ. Στυλιανίδη, Θωμά Σωτηρόπουλο επιστήμονα με εμβρίθεια δηλ. σοβαρότητα, πολυμάθεια και αδρομερή διατύπωση διανοημάτων ευχόμεθα να υπερακοντίσει – ξεπεράσει το έργο του κ. Στυλιανίδη. Σημειωτέον ότι ήδη έχει εκδώσει σε συνεργασία με την καθηγήτρια V. Fernades και τον καθηγητή P. Brown Πανεπιστημίου Καλλιφόρνιας βιβλίο με τίτλο «Folliar-Fertilisation».
Ηλίας Χασιώτης
Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας