Με αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών απάντησε ομάδα Αφγανών στον εγκλωβισμό τους στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην τους επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της.
Η απόφαση της ΠΓΔΜ ήρθε μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Σερβίας και της Κροατίας όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν.Πόποσκι.Συγκεκριμένα, περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με πρωινά στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι περίπου 700 αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση αφγανών προσφύγων.
Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι οι αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς, για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργάζονταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.
Ο Πόποσκι επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.
Ήξεις-αφήξεις από την Κομισιόν
Από την πλευρά της η επρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι το πέρασμα προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατό». Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να έχει κλείσει τα σύνορα για τους αφγανούς πολίτες, η Νατάσα Μπερτό σημείωσε πως το Σαββατοκύριακο υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως η ροή των προσφύγων συνεχίζεται.
«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα» δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τα συμπεράσματα της Συνόδου, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν ότι θα σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς των βαρών από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, αλλά και τις μη συντονισμένες ενέργειες. «Τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε η Ν. Μπερτό.