Φωνή λογικής και εμπειρίας ακούστηκε από τα χείλη της γραμματέως των Επαγγελματοβιοτεχνών της Νάουσας, Ταμάρας Λογγινίδου, στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της πλατείας Καρατάσου. Μακριά από λαϊκισμούς της λογικής "τα θέλουμε όλα και δεν δίνουμε μια" η Ταμάρα, όπως και ο πρόεδρος του "Εμπορικού" Άγγελης Κάλλης, εξέφρασαν τα αυτονόητα. Αυτά που ξέρει δηλαδή και ο πρωτοετής φοιτητής μιας οικονομικής σχολής. Ότι η υπέρμετρη αύξηση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών δημιουργεί ισχυρά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ανέφερε επίσης η κ. Λογγινίδου ότι με την εφαρμογή του περιουσιολογίου, όπου καταγράφονται υποχρεωτικά κάθε είδους ακίνητης, κινητής και χρηματικής περιουσίας, δεν μπορεί να μπαίνουν τεκμαρτά τεκμήρια στα μόνιμα υποζύγια του κράτους. Πικρές αλήθειες ακούστηκαν από επαγγελματίες και εμπόρους της Νάουσας, αλλά δύσκολα θα φτάσουν σε ώτα μη ακουόντων, ειδικά δε όταν κάθε βουλευτική αντίσταση καταργείται με το ισχυρό κίνητρο του ..δεκαχίλιαρου μηνιάτικου! Δείτε και ακούστε τα όσα είπε η Ταμάρα, με την ελπίδα ότι η φωνή της λογικής θα εισακουστεί από βουλευτές, όπως η Φρόσω Καρασαρλίδου που έχει και η ίδια εμπορική επιχείρηση.
Αγαπητοί συμπολίτες
Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών για ακόμα μια φορά δίνει το παρόν με τα σωματεία της αντιδρώντας στα προτεινόμενα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης για φορολογικό και ασφαλιστικό.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονισθεί, η συμφωνία για την προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έγινε προκειμένου αφενός για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της διαπραγμάτευσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και αφετέρου να μην γίνει ακόμα μία περικοπή των συντάξεων που σήμερα στηρίζουν περισσότερα από 2.200.000 νοικοκυριά.
Χωρίς παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ούτε το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει βιώσιμο, ούτε η δημοσιονομική επίδοση της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλο μέρος των επαγγελματιών να διακόψει πραγματικά ή τεχνητά την επιχειρηματική δραστηριότητα, και να λειτουργεί στον άτυπο τομέα της οικονομίας
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που καταγράφονται παρακάτω:
1. Τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 15,000-20,000€ (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκουν) υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως μια φθίνουσα κλιμάκωση για αυτά τα εισοδήματα ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.
2. Η διατήρηση της αναλογικής χρέωσης στις εισφορές υγείας δημιουργεί σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. Ειδικότερα για τις εισφορές υγείας, είναι αδιανόητο να επιβαρύνονται οι επαγγελματίες με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα, με χρεώσεις οι οποίες ανέρχονται έως και 4,888 ετησίως. Το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει το συντελεστή και να ορίσει ρητά το ανώτατο πλαφόν.
3.
4. Εκτιμούμε ότι η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων στις ασφαλιστικές και φορολογικές κλίμακες. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις. Άλλωστε, η ύπαρξη τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων παράλληλα με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και άλλων έμμεσων μορφών ελέγχου συνιστά αναχρονισμό.
Οι παραπάνω βελτιώσεις αποτελούν αναγκαίους όρους για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου και δίκαιου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. Χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό.
Και αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, για ανάπτυξη ούτε λόγος, ο μαρασμός θα είναι ακόμα πιο έντονος με αποτέλεσμα τον θάνατο του επαγγελματία.