«Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση», επανέλαβε πολλές φορές ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο για τη «μητέρα των μαχών» το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις και απαιτήσεις των δανειστών αρκούμενος να πει «έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς».
Νέος γύρος την Τετάρτη, με τον υπουργό να δηλώνει ότι πιστεύω ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».
Καθ’όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης.
«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Έγινε μια δημιουργική συζήτησης, η οποία θα συνεχειστεί αύριο το μεσημέρι».
«Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, λίγο νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει -τουλάχιστον μέχρι λίγη ώρα πριν το τέλος της συνάντησης- ζήτημα μείωσης συντάξεων.
Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, στην πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, αλλά δεν γίνονται πιεστικοί. Επιμένουν όμως πολύ, πρόσθεταν οι ίδιοι, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και της βιωσιμότητας του συστήματος.
Πάντως, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο με το κουαρτέτο συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμη μετά τη διαρροή των παραπάνω πληροφοριών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θέμα στο οποίο παραδοσιακά οι θεσμοί αντιδρούν καθώς το θεωρούν χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα.
Τις θέσεις αυτές αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση εισφορών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών έντονα και στη συνάντηση με τον Γ.Κατρουγκαλο, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι αν οι θεσμοί απορρίψουν την πρόταση, τότε ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε και όλες τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες και διαρροές ήθελαν τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ να πιέζουν για μείωση στις υφιστάμενες συντάξεις, μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη και παροχή της με 20 έτη ασφάλισης.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την κυβερνητική «κόκκινη γραμμή», απορρίπτοντας τις προτάσεις για μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο -και με το υπουργείο Εργασίας να θορυβείται από τις διαρροές για τις άγριες διαθέσεις των δανειστών- έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για εναλλακτικές αντιπροτάσεις, προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών. Η περικοπή κάποιων υψηλών συντάξεων σύμφωνα με κάποιους βρίσκεται μεταξύ των αντιπροτάσεων.
Ενδεικτική και η απάντηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, που ερωτηθείσα στο πλαίσιο της ενημερώσης των πολιτικών συντακτών για το Ασφαλιστικό,επανέλαβε ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ανοίγοντας όμως «παράθυράκι» για τις πολύ υψηλές συντάξεις, οι οποίες όμως είναι λίγες, όπως έσπευσε να τονίσει.