Βλέπω, ακούω, γράφω... - Γηροκομείο Βέροιας: Ένα παράδειγμα αλληλεγγύης

Βλέπω, ακούω, γράφω... - Γηροκομείο Βέροιας: Ένα παράδειγμα αλληλεγγύης

Η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό συνεχίζεται και οι θεραπείες σοκ που εισηγούνται για μία ακόμη δραστική μείωση των συντάξεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιον να τους νοιαστεί και η πενιχρή σύνταξη που εισπράττουν από τον ασφαλιστικό φορέα τους είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας τους και το εισιτήριο για να κερδίσουν μία θέση σε ένα ίδρυμα περίθαλψης. 

Το Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας, το οποίο λειτουργεί στο παρόν κτίριο, στο δρόμο για το στρατόπεδο Καπετάν Ακρίτα, από το 1971, ιδρύθηκε για να παρέχει υλική και ηθική προστασία στους μη δυνάμενους να εργαστούν, λόγω γήρατος, συμπολίτες μας, των οποίων η οικογένεια απουσιάζει ή δεν μπορεί να τους φροντίσει. Στην πλειοψηφία τους, άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που χρειάζονται συνεχή φύλαξη για να μην βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, λαμβάνουν από το ελληνικό κράτος τα χρήματα της κατώτατης σύνταξης, τα οποία φυσικά δεν επαρκούν για να καλύψουν με άνεση τη μισθοδοσία, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τους λειτουργικούς λογαριασμούς.

Σε μία τέτοια κατάσταση, με αρκετές εκκρεμείς ανάγκες, τα δύο καινούργια προεδρεία του γηροκομείου ανέλαβαν, πριν από τρία χρόνια, τη διοίκηση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Βέροια. Ακολούθησαν ριζικές ανακαινίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κτιρίου, εξορθολογισμός του προσωπικού και των υπηρεσιών, αυστηρός έλεγχος των εξόδων και των προϊόντων, προσθήκη μίας ψυχολόγου και ενός φυσιοθεραπευτή. Η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας αυξήθηκε. Οι δωρεές, ζωτικές για τη στήριξη του γηροκομείου σε τρόφιμα και φάρμακα, επιτελούνται με απόδειξη δωρεάς. Η επικοινωνία και οι δεσμοί συνεργασίας με τις τοπικές επιχειρήσεις ενδυναμώθηκαν.

Συναντώντας τις δύο προέδρους του γηροκομείου για τη συνέντευξή μας, τις βρήκα να συζητάνε βαθιά συγκεντρωμένες πάνω από δεκάδες δειγματολόγια. Οι παλιές κουρτίνες στο σαλόνι του γηροκομείου έχουν πλέον λιώσει και πρέπει να αλλαχτούν· το κόστος φυσικά καλύπτεται με δωρεά. «Για να καλύπτονται οι ανάγκες του γηροκομείου, πρέπει να υπάρχει εθελοντισμός. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες και το χρόνο μας εθελοντικά, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι στο γηροκομείο, για να προλάβουμε όσα χρειάζονται να γίνουν. Και υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε η κα. Δόξα Μούρτζιου-Χατζηευστρατιάδου, πρόεδρος του Αδελφάτου του γηροκομείου. 

«Η διοίκηση ενός γηροκομείου απαιτεί συνεχή και καθημερινή δουλειά. Πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό, με έμψυχο υλικό που αντιμετωπίζουν κάθε φορά διαφορετικά προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας. Οι περισσότεροι βρίσκονται εκεί γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή· παθαίνουν κατάθλιψη, καταρρακώνονται ψυχολογικά. Η επαφή με τους δικούς τους δεν είναι πάντοτε τακτική. Ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με αντικείμενα», είπε η κα. Μαρία Κάτσιου, πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου. 

Το γηροκομείο της Βέροιας αποτελεί μία ταπεινή απόδειξη ότι, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς, είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις, επιστρατεύοντας ευρηματικότητα και διάθεση για δουλειά χωρίς δικαιολογίες. Έτσι, οι τελευταίες στιγμές στη ζωή ενός συνανθρώπου μας, θα μπορέσουν να περάσουν όπως αρμόζει, με αδιαπραγμάτευτη στοργή και αξιοπρέπεια.

 

Στεφανία Βερροιώτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Βέροια – Πολύμυλος,  για τη μεταφορά υπερμεγεθών φορτίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό,...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους  27 Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 27...

Χθες, Τετάρτη 31 Ιουλίου, αναρτήθηκαν οι οριστικοί...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κερκερίδης σε ηλικία 62 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κερκερίδης σε ηλικία 62 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 1...

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των υποκλοπών

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των...

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι η υπόθεση...

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως καταφέραμε  να μην ζούμε το καλοκαίρι μας;

Τι γίνεται φέτος με τον πανάκριβο τουρισμό; Πως...

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, μοιάζουν οι...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη...

Την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 1 Αυγούστου...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Ημαθία

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο Υπουργείο Υγείας, για τη...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...