Το έτος 2016 επιλέχτηκε από την UNESCO ως έτος Αριστοτέλη. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης θα προβληθεί ως προσωπικότητα, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της σκέψης σε όλο τον κόσμο, στους εγγύς και τους μακράν.
Ας αφήσουμε προς στιγμή το πρόγραμμα της UNESCO και το τι θα κάνουν οι μακράν και ας έρθουμε στους εγγύς, τους επιχώριους. Χώροι στους οποίους έζησε και έδρασε ο Αριστοτέλης είναι τα Στάγειρα, η Πέλλα, η Αθήνα, η Αταρνέα, η Λέσβος και η Μίεζα.
Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ. Ο πατέρας του "Ασκληπιάδης" Νικόμαχος χρημάτισε γιατρός του Φιλίππου στην Πέλλα, όπου φίλος οικογενειακός, ο Πρόξενος ο Αταρνεύς, (Αταρνέα,πόλη της Μ. Ασίας), γίνεται μετά τον θάνατο του Νικόμαχου ο προστάτης του Αριστοτέλη και χορηγός των σπουδών του στην Αθήνα.
Ο Αριστοτέλης 17 ετών, το 367 π.Χ., εγγράφηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα και με το τέλος των σπουδών του παρέμεινε σε αυτήν ως βοηθός του Πλάτωνα και φιλόσοφος για 20 χρόνια. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα το 347/348 π.Χ. και την ανάληψη της διεύθυνσης της Ακαδημίας από τον ανεψιό του Σπεύσιππο, ο Αριστοτέλης καλεσμένος από τον Ερμία, τύραννο του Αταρνέα, μαζί με τον Ξενοκράτη και τους πλατωνικούς Έραστο και Κορίσκο, ιδρύει στην Άσσο της Μ. Ασίας Φιλοσοφική Σχολή με μεγάλη επίδραση στην περιοχή.
Από την Άσσο ο Αριστοτέλης μεταβαίνει στη Λέσβο και εγκαθίσταται στη Μυτιλήνη, όπου μένει άλλα τρία χρόνια, όσα είχε μείνει και στην Άσσο. Εκεί τον βρίσκει επιστολή του Φιλίππου, που τον ζητάει να έρθει στη Μακεδονία να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου.
Στη Μακεδονία ο Αριστοτέλης μένει έξι χρόνια, όπου μαζί με τον βοηθό του Θεόφραστο τον Μυτιληναίο ασχολείται με την μόρφωση του Αλέξανδρου και περίπου 15 μαθητών, παιδιών επιφανών οικογενειών της Μακεδονίας, αλλά και με την έρευνα και μελέτες. Πολλά από τα συγγράμματα του Αριστοτέλη έχουν εξ ολοκλήρου ή κατά μέρος διαμορφωθεί την περίοδο αυτή.
Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου ιδρύει την φιλοσοφική σχολή του, το Λύκειο. Τον ακολουθεί ο Θεόφραστος, ο οποίος και τον διαδέχεται στη Σχολή μετά την αυτοεξορία του Αριστοτέλη στην Εύβοια και τον εκεί θάνατό του. Χαλκίδα 322 π.Χ.
Εμείς, λοιπόν, οι επιχώριοι, τι μπορούμε άραγε να κάνουμε τη χρονιά αυτή; Νομίζω, απευθυνόμενος σε όλους τους φίλους που θα διαβάσουν αυτές τις σειρές, δημοσιογράφους, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ιδιώτες, μαθητές, αρχές (Περιφέρειες, Αντιπεριφέρειες, Δήμοι), υπεύθυνους πολιτιστικών συλλόγων και διευθυντές ιδρυμάτων, έχω να πω ότι όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε. Προσωπικά υπόσχομαι να κάνω και εγώ κάτι, το κατά δύναμη.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι η Σχολή στο Νυμφαίο, ανδριάντας του Αριστοτέλη στο κέντρο Χριστοδούλου Λαναρά στη Σχολή και ανδριάντας του Αριστοτέλη στα Στάγειρα.