2016, έτος Αριστοτέλη (Α΄). Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

2016, έτος Αριστοτέλη (Α΄). Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Το έτος 2016 επιλέχτηκε από την UNESCO ως έτος Αριστοτέλη. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης θα προβληθεί ως προσωπικότητα, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της σκέψης σε όλο τον κόσμο, στους εγγύς και τους μακράν.

Ας αφήσουμε προς στιγμή το πρόγραμμα της UNESCO και το τι θα κάνουν οι μακράν και ας έρθουμε στους εγγύς, τους επιχώριους. Χώροι στους οποίους έζησε και έδρασε ο Αριστοτέλης είναι τα Στάγειρα, η Πέλλα, η Αθήνα, η Αταρνέα, η Λέσβος και η Μίεζα.

Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ. Ο πατέρας του "Ασκληπιάδης" Νικόμαχος χρημάτισε γιατρός του Φιλίππου στην Πέλλα, όπου φίλος οικογενειακός, ο Πρόξενος ο Αταρνεύς, (Αταρνέα,πόλη της Μ. Ασίας), γίνεται μετά τον θάνατο του Νικόμαχου ο προστάτης του Αριστοτέλη και χορηγός των σπουδών του στην Αθήνα.

Ο Αριστοτέλης 17 ετών, το 367 π.Χ., εγγράφηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα και με το τέλος των σπουδών του παρέμεινε σε αυτήν ως βοηθός του Πλάτωνα και φιλόσοφος για 20 χρόνια. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα το 347/348 π.Χ. και την ανάληψη της διεύθυνσης της Ακαδημίας από τον ανεψιό του Σπεύσιππο, ο Αριστοτέλης καλεσμένος από τον Ερμία, τύραννο του Αταρνέα, μαζί με τον Ξενοκράτη και τους πλατωνικούς Έραστο και Κορίσκο, ιδρύει στην Άσσο της Μ. Ασίας Φιλοσοφική Σχολή με μεγάλη επίδραση στην περιοχή.

Από την Άσσο ο Αριστοτέλης μεταβαίνει στη Λέσβο και εγκαθίσταται στη Μυτιλήνη, όπου μένει άλλα τρία χρόνια, όσα είχε μείνει και στην Άσσο. Εκεί τον βρίσκει επιστολή του Φιλίππου, που τον ζητάει να έρθει στη Μακεδονία να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου.

Στη Μακεδονία ο Αριστοτέλης μένει έξι χρόνια, όπου μαζί με τον βοηθό του Θεόφραστο τον Μυτιληναίο ασχολείται με την μόρφωση του Αλέξανδρου και περίπου 15 μαθητών, παιδιών επιφανών οικογενειών της Μακεδονίας, αλλά και με την έρευνα και μελέτες. Πολλά από τα συγγράμματα του Αριστοτέλη έχουν εξ ολοκλήρου ή κατά μέρος διαμορφωθεί την περίοδο αυτή.

Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου ιδρύει την φιλοσοφική σχολή του, το Λύκειο. Τον ακολουθεί ο Θεόφραστος, ο οποίος και τον διαδέχεται στη Σχολή μετά την αυτοεξορία του Αριστοτέλη στην Εύβοια και τον εκεί θάνατό του. Χαλκίδα 322 π.Χ.

Εμείς, λοιπόν, οι επιχώριοι, τι μπορούμε άραγε να κάνουμε τη χρονιά αυτή; Νομίζω, απευθυνόμενος σε όλους τους φίλους που θα διαβάσουν αυτές τις σειρές, δημοσιογράφους, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, ιδιώτες, μαθητές, αρχές (Περιφέρειες, Αντιπεριφέρειες, Δήμοι), υπεύθυνους πολιτιστικών συλλόγων και διευθυντές ιδρυμάτων, έχω να πω ότι όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε. Προσωπικά υπόσχομαι να κάνω και εγώ κάτι, το κατά δύναμη.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι η Σχολή στο Νυμφαίο, ανδριάντας του Αριστοτέλη στο κέντρο Χριστοδούλου Λαναρά στη Σχολή και ανδριάντας του Αριστοτέλη στα Στάγειρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοπρασίες για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων δημοτικών  κοινοτήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας

Δημοπρασίες για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων δημοτικών ...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας διακηρύττει ότι θα γίνουν...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ  ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ...

«Για την κατάρτιση Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών -...

«Εκεί κάτω στο ποτάμι…» ξεναγεί τους επισκέπτες της,  η έκθεση φωτογραφίας για τον Τριπόταμο της Βέροιας,  από τη συλλογή του Στέργιου Ζυγουλιάνου -Ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου στο Χώρο Τεχνών

«Εκεί κάτω στο ποτάμι…» ξεναγεί τους επισκέπτες της, ...

Μία ρετρό διαδρομή - ξενάγηση είχαν την ευκαιρία να...

Έρχεται «Βαλκανικός χιονιάς» H Βέροια, ανάμεσα στις 11 πόλεις  που θα «ντυθούν στα λευκά»

Έρχεται «Βαλκανικός χιονιάς» H Βέροια, ανάμεσα στις 11...

Ο «Βαλκανικός χιονιάς» αναμένεται να «χτυπήσει» τη...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:  Αναβαθμίζονται ενεργειακά, 15 σχολικά κτίρια στα οποία στεγάζονται 20 σχολεία -Μεταξύ αυτών και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αναβαθμίζονται...

Την ενεργειακή αναβάθμιση 15 σχολικών κτιρίων της...

 «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»  Ο Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, ομιλητής την Κυριακή 12 Ιανουαρίου

«ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ» Ο Αρχιμ....

Τήν Κυριακή 12 Ἰανουαρίου στίς 6.30 τό ἀπόγευμα στό...

 «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»  Ο Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, ομιλητής την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

«ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ» Ο Αρχιμ....

Τήν Κυριακή 12 Ἰανουαρίου στίς 6.30 τό ἀπόγευμα στό...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Αβραμίδης σε ηλικία 60 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Αβραμίδης σε ηλικία 60 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 10...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...