Ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση και ΕΣΡ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό.
Επίσης, του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών.
«Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.
Επίσης, τον κάλεσε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες συνομίλησαν στον ενικό.
«Η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου, όταν ο ίδιος ήταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.
Δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.
«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη διαφωνία που έχουν οι δύο πλευρές σε πολλά ζητήματα και αναγνώρισε ότι η διαφωνία θα παραμείνει.
Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία.
Η συνάντηση ολοκλήρώθηκε στις 16:30 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.