Με ιδιαίτερη αγωνία παρατηρούν οι πολίτες της Ημαθίας, τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Οι επιχειρούμενες υπεραπλουστεύσεις του να κλείσει το Νοσοκομείο της Νάουσας, για να παραμείνει ζωντανό της Βέροιας, εντάσσονται στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην λογική του διαίρει και βασίλευε που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια των δανειστών, που εξαθλιώνουν τους Έλληνες, καταστρέφοντας τα πάντα, κυρίαρχα δε στον ζωτικό χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.
Αντί λοιπόν να συζητούνται λογικές του τύπου «να ψοφήσει (στην περίπτωση μας να αρπαγεί) η κατσίκα του γείτονα» θα έπρεπε να υπάρξει κοινός αγώνας στελέχωσης των βασικών κλινικών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των δυο Νοσοκομείων, όπως και του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας.
Η τοποθέτηση του Μάκη Ισαακίδη, στο σημερινό φύλλο του «Λαού» εκφράζει απόλυτα τις σημερινές ανάγκες κοινής συμπόρευσης και παράλληλης λειτουργίας των υποδομών των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας.
Καλή και άγια η άποψη για ένα πλήρες Νοσοκομείο στην Ημαθία, αλλά δυστυχώς εκεί που κατασκευάσθηκε έχει πάρα πολύ δύσκολη πρόσβαση από την περιοχή της Νάουσας.
Κλείνω με την εύστοχη επισήμανση των γιατρών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αυτού του «γίγαντα» της τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι ζητούσαν την αποσυμφόρηση του, μέσω της αναβάθμισης των δευτεροβάθμιων υγειονομικών μονάδων, όπως καλή ώρα τα δυο Νοσοκομεία της Ημαθίας.
Φανταστείτε πόσο δραματικά θα μεγαλώσει ο φόρτος εργασίας, αν κλείσει η μια μονάδα.
Αντί λοιπόν να μπαίνουμε στην λογική του διαίρει και βασίλευε, ας προτείνουμε καλύτερα την επανασύσταση της διαλυμένης από τα μνημόνια δημόσιας, πρωτοβάθμιας, υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές μονάδες του τόπου μας. Και φυσικά ας φροντίσουν οι κυβερνώντες να δυναμώσουν την δημόσια υγεία και όχι να την αποτελειώσουν.
Θόδωρος Ελευθεριάδης