Συνέντευξη: Σοφία Γκαγκούση
Για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο Βέροιας, τα έργα που προχώρησαν κι αυτά που καθυστερούν, την καθημερινότητα των πολιτών, τις προσωπικές του εκτιμήσεις αλλά και το όραμά του για την πόλη, μίλησε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στο Ράδιο Τύπο Fm 99,7 στην πρωινή εκπομπή «Επί Τύπου και τόπου». Τί άφησε το 2015 και τί έρχεται με το 2016; Πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η νέα χρονιά για το Δήμο;
«Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σίγουρα δεν βοήθησαν καθόλου την Τ.Α., το αντίθετο θα έλεγα. Η ελπίδα είναι αυτή που μας μένει, διότι το τοπίο πραγματικά είναι γκρίζο. Η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να πάει καλύτερα στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μεταφερθεί και στους Δήμους με πολλούς τρόπους”, τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.
-Είναι εφικτό κ. Δήμαρχε να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ένας Δήμος χωρίς να εξαρτάται από την Κεντρική Εξουσία;
Βεβαίως και είναι κάτι που βλέπουμε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπου οι Δήμοι έχουν χρηματοδότηση από άλλους πόρους, πέρα της κεντρικής κυβέρνησης και κάνουν το κουμάντο τους με διαφορετικό τρόπο. Όμως εκεί οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι (και δεν είναι πόροι από φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ) και πορεύονται πολύ καλύτερα. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει και εδώ, πανελλαδικά, αλλά προϋποθέτει κάποια πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Πού είναι αυτή τα τελευταία χρόνια; Δεν υπάρχει, άρα δεν μπορούμε προς το παρόν να συζητάμε κάτι τέτοιο.
-Με τη νέα χρονιά ο Δήμος Βέροιας τί θετικό και τί αρνητικό αφήνει πίσω του;
Ο Δήμος έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρώσει κάποια έργα, τα δύο μεγάλα της ανάπλασης και το σχολείο στα Γιοτζαλίκια και το κατόρθωσε. Όπως επίσης και κάποια μικρότερα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου και κατάφερε να παράγει και να εντάξει νέα έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν την προμήθεια πινακίδων στη Βεργίνα, αρδευτικού εξοπλισμού και υποδομής στους πρώην δήμους Μακεδονίδος και Βεργίνας, τη διαμόρφωση της Πλατείας στο Σέλι που βρίσκεται σε εξέλιξη, την υδατοδεξαμενή και την αρδευτική υποδομή στη Χαράδρα καθώς και έργα αγροτικής οδοποιίας στα Ριζώματα. Επιπλέον εντάχθηκε στο Leader και μία σειρά νέων μελετών που αφορούν έργα σε δημοτικές ενότητες του κάμπου 1,3 εκατομ. ευρώ. Μένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, διότι θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2015. Ο Δήμος λοιπόν δούλεψε όλο το 2015 με γοργούς ρυθμούς και κατάφερε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Θέλω να πω ότι με τα πεντάμηνα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, άλλαξε κατά πολύ η μορφή της πόλης στο θέμα της καθαριότητας. Είχαμε μετά από αρκετά χρόνια, ανθρώπους που καθάριζαν τους δρόμους, κάτι που δεν είχαμε ούτε στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου ούτε και στη δική μας θητεία. Όπως επίσης καθαρίστηκαν και αποξηλώθηκαν χώροι κι όλα αυτά έγιναν γιατί είχαμε χέρια. Πολλά χέρια ευλογημένα όπως λένε… Όμως από το τέλος Δεκεμβρίου και με τη νέα χρονιά μείναμε πάλι εμείς κι εμείς, δεν θα δούμε πλέον ανθρώπους να σκουπίζουν τους δρόμους, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη σύμβαση η οποία ελπίζουμε να γίνει μέσα στο 2016.
-Και πού θα πάει αυτό; Θα ζούμε δηλαδή σε μια βρώμικη πόλη; Δεν μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος γι’ αυτό;
Πιστέψτε με ότι η Βέροια είναι από τις πιο καθαρές πόλεις που υπάρχουν κι αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε πηγαίνοντας σε άλλες πόλεις. Από την άλλη, είμαστε ως πολίτες, όλοι μας, υπεύθυνοι και υπαίτιοι για το πόσο βρώμικη είναι η πόλη μας. Εμείς πετάμε κάτω τα σκουπίδια, εμείς δεν κλείνουμε τις σακούλες, εμείς αφήνουμε χύμα τα σκουπίδια στους κάδους και τα σκορπάνε τα σκυλιά και οι γάτες. Κανείς άλλος δεν το κάνει παρά μόνον εμείς. Άρα λοιπόν υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη των δημοτών. Θα χρειαζόταν οι οδοκαθαριστές εάν οι πολίτες δεν πετούσαν τα αποτσίγαρά τους ή χαρτιά ή άλλα σκουπίδια στο δρόμο; Δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη. Εμείς τη δημιουργούμε. Άρα θα πρέπει να προσέξουμε και να καταλάβουμε ότι πλέον δεν ζούμε στις χρυσές εποχές που έρεαν τα χρήματα.
-Αναφερθήκατε στα αδέσποτα. Είναι καλή εικόνα αυτή για μια πόλη;
Αναρωτηθήκατε πόσο φταίμε και πάλι εμείς για το φαινόμενο των αδέσποτων; Από το Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε οι στειρώσεις που κάναμε φτάνουν τον αριθμό 500. Είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο νούμερο. Δυστυχώς δεν υπάρχει η βοήθεια που θα έπρεπε διότι πολλά δεσποζόμενα σκυλιά, όχι αδέσποτα, τα παρατάνε οι ιδιοκτήτες τους ή γεννάνε και τα κουτάβια τους τα αφήνουν εδώ κι εκεί. Βέβαια είτε ο Δήμος, είτε οι Φιλοζωϊκές Εταιρίες τα μαζεύουν, όμως ο πληθυσμός τους αντί να μειώνεται σταδιακά όπως θα έπρεπε με τη βοήθεια των στερήσεων, αυξάνεται. Άρα πάλι ο πολίτης κάνει κάτι που δεν βοηθάει το Δήμο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, είναι κοινός ο σκοπός. Δεν γίνεται να φύγουν τα σκυλιά από την πόλη με μαγικό τρόπο… Είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα και μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι ο νόμιμος, αυτό δηλαδή που ήδη κάνουμε: στειρώνουμε, εμβολιάζουμε και τα επιστρέφουμε –κατά νόμο- εκεί απ’ όπου τα μαζέψαμε. Μόνο τα επικίνδυνα ή λυσσύποπτα σκυλιά κρατώνται στο κυνοκομείο. Αυτή είναι η νομοθεσία και αυτήν εφαρμόζουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο… Και μην περιμένετε από μας να ρίξουμε φόλες. Ο τρόπος είναι μόνο ο νόμιμος.\
-Υπάρχουν κάποια θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα και το 2015, όπως αυτό της ανάπλασης. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;
Θεωρώ ότι η ανάπλαση έγινε από την πρώην διοίκηση της Χαρ. Ουσουλτζόγλου με βάση το σεβασμό προς το περιπατητή, τον πεζό κι όχι προς το αυτοκίνητο. Όσον αφορά το κομμάτι των χώρων στάθμευσης, που χάθηκαν όντως πολλές θέσεις, θεωρώ ότι αυτό θα αποκατασταθεί από το πάρκιγκ που γίνεται κάτω από την Εληά αλλά και από την απομάκρυνση των παρατημένων εδώ και χρόνια αυτοκινήτων που άρχισαν να μαζεύονται ως οχήματα τέλους κύκλου ζωής. Όσον αφορά το αισθητικό ή χρηστικό μέρος της ανάπλασης, θεωρώ ότι η οδός Ανοίξεως έγινε ένας πολύ ωραίος δρόμος, όμως η Πλατεία Εληάς δεν μου αρέσει προσωπικά. Θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο όμορφο και πιο χρηστικό διότι και η πατημένη άμμος δεν πέτυχε, αλλά και αισθητικά η πλατεία Εληάς ήταν ομορφότερη πριν την ανάπλαση. Βέβαια θα πρέπει να δούμε και κάτι, από τα πλέον θετικά της ανάπλασης, που είναι η υπογειοποίηση όλων των καλωδίων. Δεν υπάρχει ούτε μια κολώνα και μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτό σε όλη την πόλη.
-Και η Πλατεία Ωρολογίου όμως τόχει χάσει το στοίχημα με την αισθητική. Δύο κεντρικές πλατείες δηλαδή δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον κόσμο μετά την ανάπλασή τους. Διορθώνεται αυτό;
Για την Εληά όχι, πριν να περάσει 5ετία από την παραλαβή του έργου. Για την Πλατεία Ωρολογίου όμως που παρήλθε η 5εατία, βάλαμε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για αισθητική και χρηστική αναβάθμιση της πλατείας. Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει ένα ρολόϊ που να προσομοιάζει όσο το δυνατόν προς την παλιά κατασκευή. Σε κάποιους άλλους όμως μπορεί να μην αρέσει αυτό. Θα περιμένουμε τις προτάσεις – συμμετοχές του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της χρονιάς και βλέπουμε...
-Υπάρχει δηλαδή περίπτωση το 2017 να έχουμε καινούργια Πλατεία Ωρολογίου;
Αυτό θα εξαρτηθεί από το κόστος. Γι’ αυτό γίνεται ο διαγωνισμός προκειμένου όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προχωρήσουμε στην αισθητική της αναβάθμιση. Ευχής έργον θα είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
-Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που ταλαιπωρήθηκε μέσα στο 2015 είναι και η γέφυρα Κούσιου, παρότι έχει εξασφαλισμένα χρήματα από τη δωρεά.
Θυμάστε πόσα χρόνια ήταν σταματημένος ο δρόμος Πατρίδα-Νάουσα; 5-6 χρόνια! Διότι υπήρξαν κάποια προβλήματα. Στα δημόσια έργα υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία που μπορεί να παρατείνει τα έργα. Και δυστυχώς είμαστε σ’ ένα τέτοιο μεσοδιάστημα μέχρι να γίνει η επαναδημοπράτηση του έργου, για το οποίο ζητάμε την ποιοτική παραλαβή της μέχρι τώρα κατάστασης, κάτι που δυστυχώς είναι χρονοβόρο. Όταν τελειώσουμε μ’ αυτό και μπούμε στην νέα δημοπράτηση, ελπίζω ότι από κει και πέρα δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
-Επειδή εξ’ επαγγέλματος είστε μέσα στα τεχνικά θέματα, ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση, πού πιστεύετε ότι κόλλησε το θέμα της γέφυρας;
Όταν ξεκίνησε, εγώ δεν ήμουν καν αιρετός, όμως πιστεύω ότι το γεγονός πως δεν έγινε «ειδικό έργο» αυτή η γέφυρα (δηλαδή δεν εκλήθησαν συγκεκριμένοι κατασκευαστές με εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα και όχι ο κάθε εργολάβος) αυτό στοίχισε στο έργο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Νομίζω ότι ο εργολάβος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάθε τι που μπορούσε, προκειμένου να μην έχει αυτός τις όποιες επιπτώσεις από το έργο. Γενικά ο κάθε εργολάβος ψάχνει να βρει αν υπάρχει κάποιο αδύνατο σημείο και το σημείο αυτό, θεωρητικά, στη γέφυρα Κούσιου ήταν τα ικριώματα που θα στήριζαν το δάπεδο της γέφυρας. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Αλλά το εκμεταλλεύτηκε ο εργολάβος χρονικά για να μπορεί να φύγει από το έργο χωρίς να έχει πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να έχει τις κυρώσεις.
-Άρα, είναι «κλειδί» ο εργολάβος στην εξέλιξη ενός έργου...
Ναι, είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλό εργολάβο, όπως είχαμε στο έργο του σχολείου στα Γιοτζαλίκια, τετραπλάσιο σε προϋπολογισμό από τη γέφυρα. Παρόλα αυτά το έργο τελείωσε χωρίς προβλήματα…
-Επειδή μια γέφυρα είναι και θέμα ψυχολογίας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα είμαστε σίγουροι και ασφαλείς να την περνάμε όταν γίνει; Αυτό εννοείτε όταν λέτε ποιοτική παραλαβή;
Ναι… Ότι έχει γίνει ορθά, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και ότι προφανώς δεν θα υπάρχει κανένα θέμα στατικής. Βεβαίως θα μπορούμε να την περνάμε άφοβα. Θεωρώ ότι όλοι αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους, δεν την βάζουν τυχαία.
-Και πότε προβλέπεται να την περάσουμε;
Εφόσον μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε μέχρι το καλοκαίρι, όπως εκτιμούμε, δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν πάνω από έξι μήνες για την κατασκευή. Αλλά επειδή είδαμε αρκετά προβλήματα να βγαίνουν μέχρι σήμερα, κρατάω μικρό καλάθι. Ο στόχος είναι βέβαια να μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016.
-Αμφίδρομη ή μονόδρομη η Μητροπόλεως; Έχει πολιτικό κόστος;
Κοιτάξτε, σ’ αυτό το θέμα έχει γίνει μια σπέκουλα από ανευθυνουπεύθυνους εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί λέγοντας ότι πρέπει σήμερα να ξεκινήσουμε τη μονοδρόμηση της Μητροπόλεως. Είχαμε στα χέρια μας μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά από εξαντλητική αναζήτηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία σημεία της οδού, που δεν μπορούσε να υπάρχει αμφίδρομη κίνηση (λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο, απέναντι από τη Μητρόπολη και λίγο παραπάνω). Σημειωτέον ότι το ΣτΕ δεν έκανε λόγο για μονοδρόμηση αλλά για ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην προτέρα κατάσταση. Άρα η μονοδρόμηση προέκυψε. Η μελέτη τελείωσε, παραλήφθηκε και το δεύτερο στάδιο, θα μας ενημερώσει και η Περιφέρεια ότι την παρέλαβε και αυτή, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε περαιτέρω.
-Για σας ποια θα ήταν η λύση;
Για μένα η λύση θα ήταν να αναδειχθεί η ρωμαϊκή οδός χωρίς να διαταραχθεί η κυκλοφορία, όπως είναι σήμερα.
-Είναι εφικτό αυτό;
Για να είναι εφικτό, θα πρέπει να κάνει πίσω η Αρχαιολογία… Τεχνικά και μόνο ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν φωτεινοί σηματοδότες στη Θωμαίδου όπου θα πρέπει να γίνει ένας κόμβος και θα πρέπει να βρεθεί ένα κονδύλιο για την ανάδειξη του ρωμαϊκού δρόμου. Αυτά δεν έχουν προβλεφθεί προς το παρόν. Περιμένουμε το ok της Περιφέρειας για τη μελέτη, και θα τα δούμε στη συνέχεια.
-Προσωπικά είστε ο άνθρωπος που θα θέλατε τα πράγματα να τελείωναν χθες… Πώς βιώνετε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές και άλλες καθυστερήσεις και αναβολές όσον αφορά τα έργα και τη λειτουργία γενικότερα των δημοσίων υπηρεσιών;
Όντως. Υπάρχουν κάποια έργα που καίγεσαι να τα τελειώσεις χθες και κάποια άλλα για τα οποία δεν ισχύει αυτό.
-Δεν σας σκάει αυτή η τακτική και πρακτική;
Με σκάει, βεβαίως. Αντιλαμβάνεσαι κάποια στιγμή πως τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως τα θέλεις ή με τον τρόπο που εσύ έμαθες να λειτουργείς. Προσπαθείς βέβαια να βελτιώσεις την κατάσταση αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στο δημόσιο είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πραγματικά με φιλότιμο για να φέρουν σε πέρας αυτό που τους έχει ανατεθεί και υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να περάσει ο μήνας και να πληρωθούν. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος είναι να κεντρίσεις και αυτούς, της δεύτερης κατηγορίας, για να προσφέρουν κάτι παραπάνω… Ναι, υπάρχουν πολλές φορές που βγαίνεις από τα ρούχα σου κυρίως όταν διαπιστώσεις ότι κάτι αργεί να τελειώσει. Ενώ θα μπορούσε άνετα να γίνει νωρίτερα.
-Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου;
Σε μεγάλο βαθμό ναι. Πάντα θα υπάρχουν παράπονα μεμονωμένα τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο των υπαλλήλων . Εμείς επιμένουμε στον τομέα της παραγωγής, που είναι μια σύνθετη διαδικασία.
-Είστε εξωστρεφής άνθρωπος; Το περνάτε αυτό και στην εικόνα της πόλης ώστε να βγει πέρα από τα όριά της και να προσελκύσει ξένο κόσμο και επισκέπτες;
Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι που λέγεται τουριστική ανάπτυξη. Επειδή η πόλη μας ήταν κάποτε πλούσια, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί μ’ αυτό παρά την ύπαρξη των Αιγών, του Βήματος Απ. Παύλου και άλλων αξιόλογων σημείων της περιοχής μας. Κανείς δεν ένιωσε ότι η Βέροια πρέπει να πάρει μερίδιο από τον τουρισμό,. Από την προηγούμενη θητεία της κας Ουσουλτζόγλου ξεκίνησε και τώρα πολύ περισσότερο, στη δική μας θητεία, κυνηγάμε αυτό που λέγεται τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε φέρει πολλούς tour operators που τους έχουμε ξεναγήσει στα αξιοθέατα της πόλης και πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά αυτό θα αρχίσει να αποδίδει. Κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ ο κ. Λυκοστράτης. Να αρχίσει δηλαδή να μας επισκέπτεται κόσμος που θα πήγαινε στη Βεργίνα αλλά δεν θα ερχόταν στη Βέροια, ενώ προβάλλουμε τον τόπο μας μέσα από πολλές εκθέσεις.
-Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σήμερα σε έσοδα για την πόλη;
Ακόμα όχι. Αλλά είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε. Εξάλλου ο τουρισμός δεν είναι αυτός που από την μια μέρα στην άλλη θα φέρει τα έσοδα. Θέλει υποδομές, θέλει να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν που εκθέτεις και σιγά-σιγά θα αποδώσει. Θα έχουμε πράγματι αντίκρισμα.
-Σε ποιον τομέα τα πήγε καλά ο Δήμος Βέροιας τη χρονιά που πέρασε και τί στοιχήματα βάλατε για το 2016;
Στοιχήματα βάζουμε σε όλους τους τομείς διότι πέρα από το καλό υπάρχει πάντα το καλύτερο. Εκτιμώ ότι τηρουμένων των αναλογιών ο Δήμος πήγε καλά το 2015 Και ποιες είναι οι αναλογίες; Είναι η υποχρηματοδότηση και το ελλιπές προσωπικό. Και μην ξεχνάμε ότι εμείς πληρώνουμε ετησίως αυτή τη στιγμή 1 εκατομ. ευρώ σε δάνεια παρελθόντων ετών. Ξέρετε τί σημαίνει 1 εκατ.; Τουλάχιστον 30 εργαζόμενους στην καθαριότητα ώστε να λάμπει η πόλη και να μην υπάρχει ούτε μισή λακκούβα σε όλο το Δήμο.
-Δηλαδή εάν δεν αποπληρώνατε δάνεια θα είχαμε επενδύσει σε προσωπικό;
Βεβαιότατα. Και δεν είναι μόνο τα δάνεια. Τον χρόνο που πέρασε πληρώσαμε 760.000 ευρώ σε δικαστήρια παρελθόντων ετών. Παίρνουμε πολύ λιγότερα και πληρώνουμε πολύ περισσότερα. Είναι επίτευγμα. Γι’ αυτό λέω τηρουμένων των αναλογιών.
-Κανένα ευχάριστο νέο έχει ο Δήμος για τη νέα χρονιά;
Ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ, εξειδικεύονται οι τομείς και ξεκινάμε κι εμείς την κατάθεση μελετών. Σ’ αυτό το κομμάτι έχουμε προτάσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, αρδευτικές υποδομές, υδατοδεξαμενές, ενεργειακή εξοικονόμηση, καινοτομίες κ.ά., ενώ καλό νέο είναι η παράταση του «Θησέα» και στο 2016, όπου είναι ενταγμένο το έργο του βρεφονηπιακού σταθμού στην Κυψέλη το οποίο θα φροντίσουμε να ολοκληρώσουμε.
-Για την καθημερινότητα του πολίτη;
Το 2015 είδαμε τι ήταν αυτό στο οποίο θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Η καθημερινότητα της πόλης είναι ένα τέτοιο κομμάτι και ερμηνεύεται σε λακκούβες, διαγραμμίσεις κ.ά. Το θέμα είναι αμιγώς οικονομικό και θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε από όπου είναι δυνατόν χρήματα για να μεγαλώσουμε αυτές τις πιστώσεις ώστε να κατευθυνθούν στην καθημερινότητα.
-Εξακολουθείτε να έχετε όραμα;
Βεβαίως. Θέλω για την πόλη μου να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα! Κατ’ αρχήν να υπάρχει δουλειά για όλους.
-Πόσο μπορεί να βοηθήσει ένας Δήμος σ’ αυτό;
Λίγο. Ο Δήμος μπορεί απλά να δημιουργήσει κάποιες συγκεκριμένες υποδομές οι οποίες θα βοηθήσουν. Ο Δήμος μας έχει πολλούς αγρότες. Οταν μπορέσεις να κάνεις τη ζωή τους πιο εύκολη, με υποδομές, όπως ανέφερα προηγουμένως, άρδευσης ή αγροτικές οδοποιίες τότε συμβάλλεις στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Και για να επανέλθω στο όραμα, θα ήθελα να ζούμε σε έναν τόπο χωρίς ανεργία και σε μια πόλη που θα είναι θελκτική στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες, καθαρή, μια πόλη στην οποία να θέλει κάποιος να ζει και όχι να μένει κατ’ ανάγκη.
-Αν σας ρωτούσε κάποιος που δεν σας γνωρίζει, είναι καλός ο δήμαρχος Βέροιας, τί θα του απαντούσατε;
Συνισταμένη όλων αυτών που προανέφερα σχετικά με τις προσπάθειες που κάνουμε, θα είναι το να πει κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι, ο δήμαρχος οι αντιδήμαρχοι, το Συμβούλιο κάτι κάνουν τηρουμένων των αναλογιών όπως είπαμε, ή κάτι δεν κάνουν… Αυτό θα το απαντήσει ο καθένας μόνος του, αφού δει πρώτα τί γίνεται στο Δήμο…