«Η γεωργία διδάσκει τη δικαιοσύνη και την ηθική, αρετές οι οποίες σε λίγα επαγγέλματα καλλιεργούνται» (Ξενοφ. Ιστορικός της αρχαιότητος).
Το βιβλίο είναι μία εργασία που εύκολα χαρακτηρίζεται ως ένα απαραίτητο βοήθημα για όσους σπουδάζουν την επιστήμη της Γεωπονίας. Κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις ΜΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗ . Ν. Νικομήδεια- Ημαθίας. Έχει ως υπότιτλο : Επιστημονικά –Δενδροκομικά, Ιστορικά -Λογοτεχνικά που αποδίδει περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου. Παρά ταύτα θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο υψηλών απαιτήσεων, χρήσιμο και διδακτικό για όλους τους πολίτες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις και να γνωρίσουν τον τρόπο καλλιέργειας της γης στην αρχαιότητα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι κατάλληλο και σήμερα στους γεωργούς, ιδιαίτερα της Ημαθίας, οι οποίοι καλλιεργούν καρποφόρα δέντρα. Έχουν πολλά να διδαχτούν. Είναι μια πολύτιμη επιστημονική εργασία στην οποία οι συγγραφείς κάνουν μια περιληπτική αναδρομή της καλλιέργειας της γης στους χρόνους της αρχαιότητας, τότε που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τρόπους καλλιέργειας της γης για να επιβιώσουν. Παρουσιάζει μάλιστα η εργασία και ιστορικό ενδιαφέρον αφού γίνεται λόγος για τους φιλοσόφους και συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδος και της Ρωμαϊκής εποχής.
Τα στοιχεία που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι όλες οι πληροφορίες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και προέρχονται από αξιόπιστες πηγές Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η ύλη είναι ταξινομημένη σε τρεις μεγάλες ενότητες με διαφορετική θεματογραφία για να διευκολύνεται ο αναγνώστης. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται άρθρα με ιστορικό κυρίως περιεχόμενο, στη δεύτερη περιλαμβάνονται άρθρα με ερευνητικό-επιστημονικό περιεχόμενο και στην Τρίτη καταγράφονται διάφορα άρθρα που αναφέρονται στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων.
Είναι γεγονός ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων και κειμένων που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά προσφέρουν αξιόλογο έργο στην κοινωνία. Ανάλογα με τις σπουδές που έκαναν και το επάγγελμα που ακολούθησαν θέλουν να μεταφέρουν στο ευρύ κοινό τις γνώσεις και την εμπειρία που απόκτησαν. Θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της προσφοράς της γνώσης με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και υπηρετούν τον πολιτισμό.
Βέροια 2 Ιανουαρίου 2016
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
Εκδότης- Διευθυντής της «Ποντιακής Εστίας»