Ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο είναι 'Τα απλά παραμύθια ενός σπιτιού' της Αλεξάνδρας Μυλωνά (παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο με διδακτικά και ξεκαρδιστικά δρώμενα που εκτυλίσσονται όταν οι γονείς λείπουν από το σπίτι, με πρωταγωνιστές τα αντικείμενα του σπιτιού και τον μικρό Γιάννη.
Το βιβλίο περιέχει cd premioum με εξαιρετική μουσική και τραγούδια για το έργο από τον Βεροιώτη μουσικό Σούλη Λιάκο.
Η συγγραφέας του έργου Αλεξάνδρα Μυλωνά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Θέατρο, Δραματολογία − Παραστασιολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ίδιου πανεπιστημίου (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών) και Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ (σκηνοθεσίες Μ. Βολανάκη, Α. Βουτσινά, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Καλατζόπουλου, Γ. Μαργαρίτη, Β. Παπαβασιλείου κτλ).
Με τον Φορέα Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Άχθος, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πήρε μέρος σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις σκηνοθετώντας πειραματικές παραστάσεις κυρίως σε φυσικά περιβάλλοντα με παράλληλες σκηνικές εγκαταστάσεις: Η φωνή του νερού (Αrt Village Ν. Φώκαια 1993), Τα δάκρυα των Σειρήνων (Βiennale Νέων Καλλιτεχνών, Ρώμη 1999), Η γέννηση του ωραίου (Art Village, Βερτίσκος 1995) κτλ.
Με το Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών Artis 3 σκηνοθέτησε τα έργα: Εγώ και μερικές φίλες μου (stand up comedy & tragedy, Πατάρι βιβλιοπωλείου Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2011), Η φωνή του νερού II (performance), Αρχαιολογικό Μουσείο, Θεσσαλονίκη 2011), Άλωcιc (σκηνική μεταφορά του χρονικού για την τελευταία άλωση της Θεσσαλονίκης του Ιωάννη Αναγνώστη με πρωτότυπη μουσική επί σκηνής), Θέατρο Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Θεσσαλονίκη 2012.
Από το 2002 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα από το 2009 ως φιλόλογος στο Καλλιτεχνικό – Λ.Τ. Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας έχει αναλάβει την εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων (Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης), τη διδασκαλία Αγωγής Προφορικού Λόγου και Υποκριτικής (ιδιωτικές σχολές), την κατάρτιση θεατρικών Προγραμμάτων Σπουδών και τη σκηνοθεσία παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες (Πολιτιστικά Κέντρα Δήμων, 1993-2002). Παράλληλα, έχει υποστηρίξει διδακτικές προτάσεις για την ένταξη του θεάτρου και της εικοναφήγησης (comics) στην εκπαιδευτική διαδικασία (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιανός), έχει εκπονήσει Πολιτιστικά Προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε Κριτικές Επιτροπές (συγγραφής βιβλίων Δραματικής Ποίησης και Καλλιτεχνικών Αγώνων).
Κατά καιρούς αρθρογραφεί στον Τύπο (9-Ελευθεροτυπία, Αγγελιοφόρος, Ατάκα) και αναλαμβάνει την επιμέλεια και την παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών (FM 102, 88 μισό, 9,58, ΕΤ3)
Εργογραφία:
• Η Φωνή του Νερού (θεατρικό), Άχθος, 2001.
• Με μια ανάσα (Εννέα παραμύθια), Δημοτική Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Συκεών, 2004.
• Ποιος βήχει μέσα στη ντουλάπα (θεατρικό), Σύγχρονο Δημοτικό, 1, 2008
• Εγώ και μερικές φίλες μου (Μονόλογοι γυναικών), Γράφημα, 2009.