Την Τρίτη, 15/12/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ και των βουλευτών Νομού Ημαθίας κ.κ. Χ. Αντωνίου, Φ. Καρασαρλίδου, Γ. Ουρσουζίδη, ενώ ο κ. Βεσυρόπουλος δεν παρευρέθη λόγω υποχρεώσεων, καθώς και ο βουλευτής Πέλλας κ. Ι. Σηφάκης.
Τα θέματα τα οποία ετέθησαν στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ ήταν :
1) Σε ότι αφορά στις ζημίες που προκλήθηκαν στις βαμβακοκαλλιέργειες από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε, ότι θα γίνουν εκτιμήσεις όπου διαπιστώνεται αξιόπιστο δείγμα («μάρτυρες»), έτσι ώστε να προκύψει ασφαλής και δίκαιη εκτίμηση της ζημίας.
2) Όσον αφορά στα ασφάλιστρα του 2014 προς τον ΕΛΓΑ, που δεν
έχουν αποδοθεί έως τις 31/7/2015, δεν μπορούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ στους υπόχρεους.
Εφόσον, όμως στη δήλωση του ΟΣΔΕ εκχωρήθηκαν δικαιώματα είσπραξης των ασφαλίστρων προς τον ΕΛΓΑ, θα υπάρξει δυνατότητα αποζημίωσης, εάν η εκχώρηση καλύπτει ποσοστό άνω του 80% των ασφάλιστρων.
3) Τέλος, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα - και αυτό βρήκε σύμφωνους όλους τους συνομιλητές - του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει, τόσο όσον αφορά στη λειτουργία του, όσο και στην διεύρυνση του είδους των προκαλούμενων ζημιών, μετά από σχετική μελέτη και διαβούλευση με τους παραγωγούς.
Φ. Καρασαρλίδου: Κατατέθηκε η ρύθμιση για τους εργαζόμενους της ΕΤΑ ΑΕ Δήμου Νάουσας.
Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου ενημερώνει πως λύνεται το πρόβλημα με τους εργαζόμενους της ΕΤΑ ΑΕ (πρώην ΔΕΤ) του Δήμου Νάουσας με άρθρο που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (“παράλληλο πρόγραμμα”). Η βουλευτής από την προηγούμενη ακόμη κοινοβουλευτική περίοδο είχε δραστηριοποιηθεί για το θέμα και είχε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα εργασίας των εργαζομένων της ΕΤΑ ΑΕ του Δήμου Νάουσας που πρόκειται να τεθεί σε εκκαθάριση.
Η ρύθμιση αναφέρει τα εξής:
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής: «Σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ ή ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ, της οποίας ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 90% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στον οικείο ΟΤΑ, και εφ’ όσον ένας ή περισσότεροι από τους κατά το καταστατικό της σκοπούς ή της συστατικής πράξης του ν.π.ι.δ., από το οποίο προέκυψε αυτή κατά μετατροπή της, εκπληρώνονται πλέον από τον οικείο ΟΤΑ ή από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται στον αντίστοιχο Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Δ.Δ., με την ίδια σχέση εργασίας, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λύση αυτής ή με ειδική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει ήδη εκδοθεί η περί την λύση απόφαση.»
“Προσωπικό ΑμεΑ και ρυθμίσεις προσωπικού ΝΠΙΔ Δήμων”
Επίσης σε άλλη τροπολογία για το “Προσωπικό ΑμεΑ και ρυθμίσεις προσωπικού ΝΠΙΔ Δήμων”, περιλαμβάνονται τα εξής:
1.α. Άτομα με Αναπηρία που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των δήμων που λύονται ή τίθενται σε εκκαθάριση μεταφέρονται στον οικείο δήμο σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
β. Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού διενεργείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
γ. Ο χρόνος που διανύθηκε στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές, βαθμολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.
δ. Η παρούσα καταλαμβάνει και το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ. που βρίσκονται σε εκκαθάριση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.