Την άποψη και πρότασή του για το θέμα των εργαζομένων της ΕΤΑ Α.Ε. καταθέτει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συκοφάντησης των εργαζομένων και προτείνοντας άμεσο ραντεβού με τον υπουργό για την απαίτηση αλλαγής της τροπολογίας ώστε να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΤ στον δήμο εξασφαλίζοντας την μισθοδοσία, την πλήρη και σταθερή απασχόλησή τους.
Το κείμενο της επιστολής του Εργατικού Κέντρου έχει ως εξής:
«Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΤ (Ξενοδοχείο Αγίου Νικολάου) είναι απλήρωτοι από ένα ως ενάμιση χρόνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν, ήταν με μειωμένους μισθούς, άρα έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Τον Αύγουστο η πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου αποφάσισε την παραχώρηση της επιχείρησης και την “προστασία” της Δημοτικής περιουσίας.
Τον Σεπτέμβρη σταμάτησε η λειτουργία της επιχείρησης.
Τον Νοέμβρη το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε – δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τις οφειλές σε εργαζόμενους – προμηθευτές.
Όμως, οι αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο δεν μπορούν να προστατέψουν την περιουσία του Δήμου ούτε να διασφαλίσουν τις οφειλές και αυτό το ξέρουν καλά όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Γιατί: Εργαζόμενοι ή προμηθευτές, συλλογικά ή ατομικά ανά πάσα στιγμή έχουν το δικαίωμα αγωνιστικά και νομικά να προσφύγουν για να απαιτήσουν οφειλές.
Έχει σημασία βέβαια η δέσμευση του Δημ. Συμβουλίου, αλλά πρακτικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί με βεβαιότητα η πληρωμή των εργαζομένων – προμηθευτών.
Τον Μάιο, το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΤ έκαναν πρόταση στο Δημ. Συμβούλιο να αναλάβει την ευθύνη για τις οφειλές, όμως η πλειοψηφία αρνήθηκε και τους παρέπεμψε στο ΔΣ της επιχείρησης (που ορίζεται από το Δημ. Συμβούλιο ως κύριο μέτοχο της επιχείρησης).
Η οργή, η αγανάκτηση και η ανασφάλεια των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη, διεκδικούν με κάθε πρόσφορο τρόπο δεδουλευμένα – μισθούς υπερημερίας και το δικαίωμα στην εργασία. Έχουν ζωντανό το παράδειγμα των συναδέλφων τους στα 3 – 5 Πηγάδια που παραχωρήθηκε, ενώ είχε δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο για τις οφειλές όμως οι εργαζόμενοι εδώ και 2 χρόνια είναι ακόμα απλήρωτοι. Άρα δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι της ΔΕΤ νιώθουν προδομένοι και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη χρόνια τώρα στις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει να υποστηρίζει πως αυτή η περιουσία θα πρέπει ν’ ανήκει στον Δήμο, ως Δημοτικός Οργανισμός με τους εργαζόμενους Δημοτικούς Υπαλλήλους. Διαφώνησε στην επιχειρηματική δράση και την μετατροπή της ΔΕΤ σε ΑΕ.
Έκανε συγκεκριμένη πρόταση με βάση τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις:
α) να βρεθούν άμεσα χρήματα και να πληρωθούν εργαζόμενοι – προμηθευτές
β) Δήμος, Εργατικό Κέντρο, φορείς και Σωματείο Εργαζομένων να απαιτήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να αποδεχτεί την πρότασή μας, έτσι ώστε να σωθούν όλα τα στολίδια της περιοχής μας (Άγιος Νικόλαος, Κιόσκι, 3-5 Πηγάδια, Γραμμένη) και οι εργαζόμενοι.
γ) να παρέχονται σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας προσιτές και ποιοτικά άριστες υπηρεσίες.
Ποτέ αυτό δεν έγινε, ούτε καν το προσπάθησαν. Όπως οι προηγούμενοι, έτσι και η σημερινή πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου συμφωνεί – υλοποιεί τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής. Έχουν συμφωνήσει σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές, στο θεσμικό πλαίσιο για τους Δήμους, που μετατρέπονται σταδιακά σε επιχειρηματίες για να πουλούν – παραχωρούν περιουσία και υπηρεσίες του Δήμου και παράλληλα θα τριπλοφορολογούν τους δημότες.
Με απλήρωτους εργαζόμενους και χρόνια τώρα εξαπατημένους με ψεύτικες υποσχέσεις, δεν γίνεται. «Νηστικό αρκούδι δε χορεύει». Αυτό τόνιζε κάθε φορά το εργατικό κέντρο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Η επίθεση που δέχονται από την πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου και τον Δήμαρχο είναι απαράδεκτη και στόχο έχει να κατασυκοφαντήσει τους εργαζόμενους, να τους θεωρήσει μοναδικούς υπεύθυνους για το κλείσιμο της επιχείρησης, να αποπροσανατολίσει το Ναουσαίικο λαό για να περάσει ανεμπόδιστα η παραχώρηση για χρήση (προς το παρόν) περιουσίας του Δήμου που είναι στρατηγική επιλογή κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ.
Εμείς λέμε:
1. Άμεσα να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον Υπουργό όπως έχουμε συμφωνήσει, να απαιτήσουμε την αλλαγή της τροπολογίας του καλοκαιριού, έτσι ώστε να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΤ στο Δήμο εξασφαλίζοντας την μισθοδοσία, την πλήρη και σταθερή απασχόλησή τους.
2. Το Δημ. Συμβούλιο στη συνέχεια, με λυμένο το ζήτημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων, να αλλάξει την απόφασή του για παραχώρηση, να κρατήσει τη Δημοτική πλέον περιουσία και τους εργαζόμενους στην ΔΕΤ. Παράλληλα, σταδιακά να εξοφλεί οφειλούμενα σε εργαζόμενους και προμηθευτές.
Αυτός είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής μας.»