Μόνο χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας στη διάρκεια της συζήτησης του χωριού του Αη-Βασίλη στον Κοπανό, την περασμένη Δευτέρα. Παρά το ότι το θέμα εισήχθη στη συνεδρίαση από τον αντιδήμαρχο κ. Μάντσιο ως αίτημα παραχώρησης της πλατείας του χωριού σε ιδιώτη (Μιχόπουλος) που έκανε τη σχετική αίτηση (ο ίδιος που έκανε πριν τρία χρόνια το δάσος των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο και τα δύο τελευταία χρόνια στο Φράγμα του Αλιάκμονα), επιφυλάξεις της μειοψηφίας και η παρουσία μελών του σωματείου λαϊκών αγορών δυναμίτισαν το κλίμα.
«Γιατί ο Μιχόπουλος και όχι άλλος; Γιατί όχι στο άλσος Αγίου Νικολάου; Εγώ θα το ήθελα στην πόλη για να δουλέψει η αγορά. Επιτυχημένη ήταν η εμποροπανήγυρη το καλοκαίρι, αλλά τώρα δεν είναι το ίδιο. Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τι θέλουμε να κάνουμε στον χώρο. Εμείς του είχαμε βάλει αυστηρούς όρους στον Άγιο Νικόλαο να μην βάλει εμπορικά είδη», σημείωσε ο κ. Καραμπατζός, λέγοντας ότι η δική του διοίκηση είχε πάρει 17.000 ευρώ από το ‘Δάσος’ το 2013.
«Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσει τώρα το δημοτικό συμβούλιο για παραχώρηση, τη στιγμή που ο επιχειρηματίας εδώ και αρκετές ημέρες το έχει ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;» ρώτησε ο κ. Ρίζος, σημειώνοντας ότι θα στηθούν 130 σπιτάκια και οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν 400 ευρώ, από τα οποία τα 25 θα πηγαίνουν στον δήμο.
Οι κ.κ. Ρίζος και Καραμπατζός τόνισαν πως θα έπρεπε να υπάρξει έστω και μια υποτυπώδης προκήρυξη ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά του το σωματείο λαϊκών αγορών παρουσίασε διαφημιστικό έντυπο του ‘Χωριού’ που μιλούσε για ‘εμπορική έκθεση’ και όχι Χωριό του Αη-Βασίλη, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του λειτουργεί κατά της λαϊκής αγοράς και ζητώντας να μην υπάρχουν είδη ένδυσης-υπόδησης και τσαντών.
Παρών στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοπανού Χρήστος Στογιάννης, που επανέλαβε ότι το χωριό του είναι το πιο φτωχό χωριό στην Ημαθία και εκφράζοντας παράπονα για τις αντιδράσεις που υπάρχουν κάθε φορά που έρχονται κάποιες δράσεις.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που κατοικούν στον Κοπανό. Η κ. Μπαλτατζίδου σημείωσε ότι η πρωτοβουλία έγινε μετά από πρόταση της τοπικής κοινότητας Κοπανού, ο κ. Παρθενόπουλος σχολίασε ότι τη δράση τη ζητά και ο Κοπανός και η Νάουσα, υπογραμμίζοντας ότι την εμποροπανήγυρη πρώτη τη στήριξε η Νάουσα. Ο κ. Σέπκας θύμισε ότι ο ίδιος αν και στη μειοψηφία πριν τρία χρόνια είχε ψηφίσει το ‘Δάσος’ στον Άγιο Νικόλαο. «Δοκίμασε παντού ο άνθρωπος και δεν του βγήκε. Είναι κακό που γίνεται στον Κοπανό; Τελικά θέλουμε επιχειρηματίες στον τόπο μας ή όχι; Στην ΕΤΑ και στο χιονοδρομικό ποιος θα έλθει με τέτοιες πρακτικές;», τόνισε ο κ. Σέπκας.
Ο κ. Καρτσιούνης πρότεινε ο Δήμος να κάνει αυτές τις εκδηλώσεις.
«Καμία σχέση και καμία υποχρέωση δεν έχει ο δήμος σε διαγωνιστικές διαδικασίες για οτιδήποτε κάτω των τριών μηνών», είπε παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάνης, μιλώντας για σπέκουλα και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. «Ο δήμος έρμαιο συμφερόντων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν θα λύσουμε εμείς τα προβλήματα συντεχνιών που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Οι αυτοκρατορίες και τα τζάκια πεθάνανε. Πάντα ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Λυπηθείτε μας. Όχι άλλο κάρβουνο. Το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια», συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Κουτσογιάννης, διακρίνοντας προσπάθεια μερικών να φανεί ότι η συγκεκριμένη δράση γίνεται από τον δήμο.
Στο συγκεκριμένο σημείο αντέδρασε ο κ. Καραμπατζός, λέγοντας προς τον δήμαρχο: «Ντροπή σου. Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα έλθεις, και σύντομα», αποχωρώντας από την αίθουσα μαζί με τους συμβούλους του.
Αντιδράσεις υπήρξαν αργότερα και από το σωματείο λαϊκών αγορών Ημαθίας (αναμένεται να προσβάλει την απόφαση). Αποτέλεσμα της έντασης ήταν ο πρόεδρος να αποβάλλει από την αίθουσα όλους τους επισκέπτες και να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η υπόλοιπη συνεδρίαση.
«Όσο θα είμαι δήμαρχος διαχωρισμός κάμπου κοινότητας δεν θα ξαναγίνει. Σε όποιον δεν αρέσει να σηκωθεί να φύγει. Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε, έχουμε και τις βλακείες», είπε μόλις ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση ο κ. Κουτσογιάννης.
«Συμφωνούμε στις αποκεντρωμένες δράσεις, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα κύριος διοργανωτής να είναι ο δήμος», είπε ο κ. Δημησκής.
«Αν το οργάνωνε ο δήμος δεν θα υπήρχε αντιπαράθεση», ακολούθησε ο κ. Λακηνάνος.
«Αν βάλουμε όρους στον ιδιώτη θα μπορέσουμε να τους ελέγξουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπίλης, με την κ. Τορορή να προτείνει εξέταση της αξιοπιστίας του ιδιώτη.
«Να βάλουμε κανόνες, αυτονόητο δεν υπάρχει», πρότεινε η κ. Τάκη-Τζέπου.
Λευκό ψήφισε η Κοινωνία Πολιτών, κατά η ΛΑΣ.
Βάζει όρους στην Αράπιτσα ο Δήμος
Η προστασία του ποταμού και η καταγραφή των όρων οικοδομησιμότητας ένθεν κακείθεν της Αράπιτσας εντός της πόλης ήταν οι δύο κύριοι στόχοι μελέτης του δήμου Νάουσας, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση από εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας. Βάσει νομοθεσίας, η μελέτη αφού παραλήφθηκε από τον δήμο θα σταλεί για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο για παρατηρήσεις και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
«Γίνεται πράξη ο σχεδιασμός μας. Βασικό μας μέλημα η υλοποίηση της μελέτης για να λυθούν τα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν την πόλη. Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο για να γίνει ΦΕΚ, η έκδοση του οποίου θα είναι ιστορική στιγμή», είπε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης και συμπλήρωσε: «Μας επιτρέπει να δούμε με σαφή δεδομένα στα χέρια μας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το εσωτερικό της πόλης, τι μπορούμε να κάνουμε δήμος και πολίτες εκατέρωθεν του ποταμού».
«Η μελέτη λύνει προβλήματα και διενέξεις δεκαετιών, που τώρα θα κλείσουν οριστικά. Είναι καλό για τους πολίτες, καλό για τη Νάουσα, μπράβο», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Βαλσαμίδης.
«Κάναμε κι εμείς προσπάθεια αλλά τότε ήταν ασαφές και πολυδαίδαλο το νομοθετικό πλαίσιο», είπε επί του θέματος ο κ. Καραμπατζός, προτείνοντας ο δήμος να κοιτάξει και τα ποτάμια στον κάμπο.
«Να είναι η αρχή ώστε να δώσουμε την αξία που το αρμόζει σ’ αυτό το δώρο της φύσης, μήπως η φράση ‘αυτός είναι για την Αράπιτσα’ κάποτε εκλείψει», υπογράμμισε ο κ. Ρίζος.
Λευκό, μόνο για τον τρόπο ανάθεσης της μελέτης, ψήφισε η ΛΑΣ.