Δύσκολοι καιροί και πολλοί γονείς αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και να κάνουν ιδιαίτερα για την προετοιμασία τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η κοινωνική ευαισθησία εδώ έρχεται να συμπληρώσει το κενό με τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Βέροια για παιδιά δευτέρας και τρίτης Λυκείου. Ο κ. Θανάσης Δέλλας, μέλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β/θμιας Εκπαίδευσης και μέλος της διαχειριστικής Επιτροπής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου φιλοξενήθηκε τις προάλλες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 και μας ενημέρωσε για τη δουλειά και τη λειτουργία του Φροντιστηρίου το οποίο στηρίζει και ο Δήμος Βέροιας με την παραχώρηση, κατ’ αρχήν, χώρου για αίθουσες διδασκαλίας στην πολυκατοικία της οδού Περικλέοιυς 1 στον γ΄ όροφο.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο πρωτοστήθηκε πριν από 5 χρόνια, επί δημαρχίας Χαρ. Ουσουλτζόγλου, με την κ. Γιώτα Βλαχοπούλου από την πλευρά της Ένωσης Γονέων και η σκυτάλη παραδίδεται από τότε στις επόμενες Εθελοντικές Επιτροπές που το λειτουργούν. Όπως ενημέρωσε ο κ. Δέλλας το Φροντιστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά φροντιστήρια ώστε να προετοιμαστούν για το Πανεπιστήμιο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας και 32 εθελοντές καθηγητές και καθηγήτριες των βασικών ειδικοτήτων, είναι ήδη πλήρες και λειτουργεί απογευματινές ώρες με 120 ήδη μαθητές, η επιλογή των οποίων έγινε με αξιοκρατικά οικονομικά κριτήρια, ικανοποιώντας τις περισσότερες αιτήσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Δέλλας.
Ο Δήμος εκτός από τη διάθεση του χώρου, πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα και την γραφική ύλη καθώς και την καθαριότητα. Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί και ομάδες εργασίας γονέων που όταν χρειάζεται παρεμβαίνουν και βοηθούν σε πρακτικές δουλειές (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ελαιοχρωματισμοί κ.λπ.).
«Για μας ο εθελοντισμός δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ όπου μετέχουν λίγοι άνθρωποι, είναι μια δράση ανοιχτή στην κοινωνία για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Δέλλας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι 32 καθηγητές είναι εθελοντές, κανένας τους δεν αμοίβεται όπως και κανείς από τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που εισφέρουν τα μέγιστα (Κατερίνα Μούρνου, Έλενα Μυτιλέκα και Χαρούλα Γκανάτσιου) ενώ αξίζει να αναφερθεί και η χρόνια προσφορά της κας Γιώτας Βλαχοπούλου, που φέτος αποχώρησε.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, όμως, παρά την παρούσα μεγάλη εθελοντική προσφορά καθηγητών, έχει ανάγκη και από άλλους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να σπάσουν σε μικρότερα τα τμήματα, για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν και γίνεται έκκληση σε εθελοντές των ειδικοτήτων, Φιλολόγων κυρίως, Μαθηματικών, Βιολόγων και Πληροφορικής.
Ελπίζουμε να βρουν θερμούς ανταποκριτές για να συνεχίσουν να λειτουργούν με προγραμματισμό, ωρολόγιο πρόγραμμα και σαφείς κανόνες.
Σοφία Γκαγκούση