Τα προβλήματα που απασχολούν τους κλάδους τους και τους οδήγησαν σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία, έστω και με τη μορφή της συνέντευξης τύπου και όχι με κλείσιμο των καταστημάτων τους, ανάπτυξαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου το μεσημέρι της Πέμπτης Εμπορικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών της Ημαθίας
«Δεν καταφέραμε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας διότι δυσκολεύονται πολύ, δεν είμαστε και καλά οργανωμένοι» είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Θωμάς Ζιώγας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των επαγγελματιών επιδεινώνεται, με επιστροφή στους δείκτες του 2012.
«Το δεύτερο μισό του 2015 θα κλείσουν 65.000 επιχειρήσεις. Για άλλη μια φορά έχουμε φόρους. Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Να βάλουμε πίσω το εγώ και να βάλουμε το εμείς. Να αρχίσει διάλογος. Πώς να έρθουν επενδύσεις με αβέβαιο φορολογικό σύστημα; Πώς γίνεται το κόμματα να αλλάζουν γλώσσα όταν γίνονται κυβέρνηση;» πρόσθεσε ο κ. Ζιώγας.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου τόνισε ότι με δέκα μαγαζιά κλειστά δεν θα ήταν ηχηρό το μήνυμα, ευχόμενη να μην κλείσει κανένα μαγαζί και να έχει ψυχολογία ο κόσμος όταν βγαίνει στην αγορά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας Άγγελος Κάλλης υποστήριξε ότι η έλλειψη ρευστότητας που στραγγαλίζει την αγορά δεν θα αλλάξει. «Τους ενδιαφέρει πώς θα συντηρήσουν το τεράστιο δημόσιο. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κι άλλο και θα πέσει περισσότερο η επιχειρηματικότητα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η ΕΣΕΕ δεν είπε πουθενά για κλείσιμο μαγαζιών.
Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας Τάσος Μίγγος εστίασε στην προσπάθεια καλύτερης λειτουργίας όλων, ωστόσο «με αυτά τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα δεν τα καταφέρνουμε».
Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αλεξάνδρειας Γιάννης Τσαρτσάνης υπογράμμισε ότι το μη κλείσιμο των μαγαζιών ήταν συνειδητή απόφαση. «Όλοι ξέρουν ότι τα μαγαζιά μας είναι γονατισμένα. Ο ιδιωτικός τομέας παράγει χρήμα ενώ ο δημόσιος τομέας το διαχειρίζεται», τόνισε, ζητώντας δίκαιη μεταχείριση, σταθερό φορολογικό σύστημα, εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ιατροφαρμακευτικά κάλυψη σε όλους, αλλά και να διαχωριστεί η ιατροφαρμακευτική οφειλή σε όσους δεν την έχουν.
Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου ο Αργύρης Φουκαλάς μίλησε για απογοητευτική και λυπηρή κατάσταση. «Κινητοποιήσεις έγιναν, ψηφίσματα βγήκαν αλλά βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί η δημοκρατία. Ο συνδικαλισμός είναι θεσμός της δημοκρατίας αλλά τον αγνοούν. Ό,τι αποφάσεις παίρνουμε τις αγνοούν και μας κοροϊδεύουν. Οι αποφάσεις τους για τα φαρμακεία είναι διάτρητες, αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο», σημείωσε.