Απαράδεκτες οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι πολίτες και οι επισκέπτες της Βέροιας, στο παρκάκι της Βενιζέλου, απέναντι από τον Άγιο Αντώνιο, ειδικά για τα κοινωνικά στάνταρς της πόλης, η οποία διαθέτει περίσσια κοινωνική φροντίδα μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμίδων, της Ι. Μητρόπολης, αλλά και των συλλόγων της.
Δυο γυναίκες κοιμούνται στην ύπαιθρο, δίπλα σε αδέσποτα, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, πέραν των δυσάρεστων οσμών, για την υγεία των ιδίων, αλλά και των περαστικών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, μας είπε ότι ο δήμος, κατά τον νόμο αρμόδιος, δεν διαθέτει τις απαραίτητες δομές κοινωνικής φροντίδας (π.χ. χώρους διανυκτέρευσης για αντίστοιχα άτομα, όπως συμβαίνει σε μεγάλους δήμους), ενώ έχει γίνει πολλές φορές προσπάθεια, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης να βρεθεί χώρος που θα τις φιλοξενήσει, αλλά τα δυο άτομα επιστρέφουν ξανά στο παρκάκι. «Έχει ζητηθεί η εισαγγελική παρέμβαση » μας είπε ο δήμαρχος.
Η κ. Δήμητρα Τσίτσα από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας μας είπε ότι η υπηρεσία, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, χρειάστηκε να παρέμβει, μετά από αιτήματα δημοσίων αρχών και ιδιωτών, για θέματα αστέγων που βρίσκονται στην περιοχή των αστικών ΚΤΕΛ της Βέροιας. Η παρέμβαση έγινε με τη συνδρομή των κοινωνικών λειτουργών και της ψυχολόγου της υπηρεσίας. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό διενέργησε ψυχοκοινωνική έρευνα για την διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων, καθώς και τη δυνατότητα του συγγενικού και οικογενειακού τους περιβάλλοντος να αναλάβουν τη φροντίδα και την περίθαλψή τους.
«Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν άτομα όπως αυτά, αρνούνται να συνεργαστούν, λόγω και των ψυχοσωματικών τους διαταραχών, κρίνεται αναγκαία η ενεργοποίηση από τη διεύθυνση μας των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Στόχος μας είναι η αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας τους και η νοσηλεία τους σε κατάλληλες δομές, όπως ακριβώς έγινε και στις συγκεκριμένες δυο περιπτώσεις. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη νοσηλεία τους, η ενημέρωση του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και η αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων για την εισαγωγή τους σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων και με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε εφικτή η εισαγωγή τους , λόγω της έλλειψης κενών θέσεων, αλλά κυρίως λόγω της άρνησης των ιδίων να συνεργαστούν με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η απουσία κλειστών δομών κοινωνικής φροντίδας ατόμων σε κίνδυνο, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο», μας είπε η κ.Τσίτσα.
Το θέμα φυσικά είναι μικρό σε έκταση, αλλά μεγάλο σε ευαισθησία για μια μεσαία επαρχιακή πόλη, όπως η Βέροια και πρέπει άμεσα, με τη συνδρομή και της εκκλησίας, να βρεθεί ένας χώρος, όπου οι δυο άστεγες θα έχουν ζέστη και στέγη και προσωπική καθαριότητα, ειδικά αυτά τα κρύα βράδια του φθινοπώρου, αλλά και του χειμώνα που θα ακολουθήσει. Στους δύσκολους μνημονιακούς καιρούς οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να συμπαρασταθεί στη δημιουργία ανάλογων δομών, όπου οι άστεγοι, με τα όποια ψυχοσωματικά τους προβλήματα, να μπορούν να κοιμούνται σε παραδεκτές συνθήκες υγιεινής τα βράδια.
Θόδωρος Ελευθεριάδης