Με τα αγκάθια του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας να μην έχουν λειανθεί μέχρι σήμερα, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες το Eurogroup της Δευτέρας να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας ταυτόχρονα και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Ενδεικτική της σημασίας του Eurogroup είναι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί το τελευταίο διάστημα που μιλά για κρίσιμη συνεδρίαση που πρέπει να εκπέμψει θετικά μηνύματα για την Ελλάδα.
Έχοντας μπροστά της ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση ενεργοποιεί κάθε μέσο: πέρα των συνεχών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, στο παιχνίδι μπαίνει ενεργά και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξετάζει να ζητήσει ακόμα και τη συνδρομή της καγκελαρίου της Γερμανίας Α.Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρ.Ολάντ αν κριθεί αναγκαίο.
Η στάση για το θέμα του Επιτρόπου Π .Μοσκοβισί, του πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ.Σουλτς, καθώς και του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ, που -κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα-, μίλησαν για την ανάγκη εξεύρεσης έντιμου συμβιβασμού ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης.
Πάντως, ενώ οι παραπάνω πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κομισιόν προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος, αρκούμενη στη δήλωση ότι σημειώνεται καθημερινά πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, και ότι στο Eurogroup θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης.
Ξεκαθαρίζει πάντως ότι χωρίς την έγκριση των θεσμών το Eurogroup δεν μπορεί να δώσει πράσινο φως για την εκταμίευση κεφαλαίων, μετριάζοντας τις προσδοκίες της Ελλάδας ότι τουλάχιστον για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να δοθεί λύση στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
Η Αθήνα -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- έστειλε χθες νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτές περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιβάρυνσης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, εξασφαλίζοντας όμως αντισταθμιστικά οφέλη για τον Οργανισμό.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει ήδη καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες προτάσεις-υποχωρήσεις που έκανε, εμφανίζεται αμετακίνητη και προσδοκά «πολιτική λύση» για το θέμα.
Η τελευταία πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.
Ειδικότερα, προβλέπει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία της είναι 180.000 ευρώ (200.000 ήταν η αρχική θέση της Αθήνας έναντι 120.000 των εταίρων) και το ύψος του εισοδήματος στα 35.000 ευρώ (έως 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά ζητούν οι εταίροι).
Η κυβέρνηση διαπιστώνει χάσμα μεταξύ των προτάσεών της και των απαιτήσεων των δανειστών και τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχώρησης.
Και μπορεί στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με τους δανειστές, στο θέμα όμως του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η εμπλοκή έγκειται στην αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα
Βάσει της απόφασης να μην ληφθούν μέτρα που θα πλήττουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει στραφεί στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Η ιδέα για αύξηση κατά 5 λεπτά στην στήλη του ΚΙΝΟ επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση αποδεικνύεται στέρεο ισοδύναμο.
Την ίδια ώρα, στην κυβερνητική πρόταση αντιδρούν τόσο οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, που βλέπουν να επίκειται πτώση του τζίρου τους, όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ, που θυμίζει ότι στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρίας με συντελεστή 30%. Οι μέτοχοι της εταιρίας διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική φορολογία και τονίζουν ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων.
Στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να καθησυχάσουν, λέγοντας ότι η πρόταση δεν αντιβαίνει στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ.