«Σκοτεινό» το μέλλον και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας

«Σκοτεινό» το μέλλον και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας

Σε μεγάλα προβλήματα με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας οδηγεί η συνεχώς εντεινόμενη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, που παρατηρείται στα χρόνια της κρίσης κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Όπως λένε όλες οι μετρήσεις, κύριο μέλημα των ειδικευόμενων είναι να οδηγηθούν σε χώρες του εξωτερικού, γεγονός που εδράζεται στον μικρό μισθό στη χώρα μας σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό των εφημεριών που καλούνται να εξυπηρετήσουν και τελικά δεν πληρώνονται εξ ολοκλήρου.

Ειδικά στο νοσοκομείο Βέροιας, με στόχο την εφημέρευση σε όλη τη διάρκεια του μήνα με ασφαλή λειτουργία το δ.σ. αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εφημερεύουν ένας ειδικός γιατρός, ένας ειδικευόμενος και ένας σε μεικτή εφημερία, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας του ιατρικού προσωπικού. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην παραίτηση τριών ειδικευόμενων χειρουργών, πράγμα το οποίο όπως είναι φυσικό οδηγεί την κλινική σε υπολειτουργία (έχει μείνει μόνο ένας). Η πλευρά της διοίκησης κάνει λόγο για απόφαση αναγκαστική με εξάντληση όλων των περιθωρίων λόγω των ελλείψεων και της ανάγκης κάλυψης των εφημεριών, με τους ειδικευόμενους να μιλούν από την πλευρά τους για εξοντωτικά ωράρια που δεν μπορούν να ακολουθήσουν, αφού αναγκάζονται να εργάζονται εξαντλητικά όλες τις μέρες του μήνα, πολλές φορές σε 24ωρη βάση!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα καλύπτει τις εφημερίες της χειρουργικής στο νοσοκομείο Βέροιας για 18 από τις 30 μέρες του μήνα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν το πρόβλημα δεν λυθεί μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα, για τις υπόλοιπες 12 μέρες θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η χειρουργική του νοσοκομείου Νάουσας, όπου δεν υπάρχει ακόμη ο αξονικός τομογράφος.

Το πρόβλημα στη χειρουργική του νοσοκομείου Βέροιας εντείνεται ιδιαίτερα λόγω και της έλλειψης αναισθησιολόγου, με προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται συνεχώς και την αναμονή των ασθενών για να χειρουργηθούν να υπερβαίνει τους 3 μήνες. Παράλληλα, ο αιρετός εκπρόσωπος των γιατρών στο δ.σ. και επιμελητής της χειρουργικής κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε την παραίτησή του από το δ.σ. του νοσοκομείου και αιτήθηκε την κανονική του άδεια προκειμένου να αποχωρήσει και αυτός από το νοσοκομείο.

Γενικά η κατάσταση στο νοσοκομείο της Βέροιας δεν είναι καλή με όλα όσα συμβαίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτερα τα πράγματα και οι συνθήκες στο νοσοκομείο Νάουσας. Η ανάγκη πρόσληψης γιατρών είναι πιο άμεση από ποτέ (άξιο αναφοράς το ότι ενώ προβλέπονται 10 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνον ένας!), με τις διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού για τις 4.500 προσλήψεις να είναι μέχρι στιγμής κενό γράμμα. Χωρίς να ξεχνάμε ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γίνονται διαγωνισμοί για κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού, που ωστόσο βγαίνουν άγονοι αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατρών να προσληφθούν στην Ημαθία και γενικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας υπό τις σημερινές συνθήκες στον χώρο της Υγείας.

 

Καταγγέλλει την αποδόμηση 

του Νοσοκομείου 

και ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας

«Μετά και τις εξελίξεις στο Χειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου ο ΙΣΗ Ημαθίας στέλνει το παρακάτω μήνυμα με ανακοίνωσή του στον Τύπο που υπογράφει ο Πρόεδρος Πρ. Ισαακίδης:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας είχε δημοσίως τοποθετηθεί και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομεία του Νομού και ειδικότερα στην Μονάδα της Βέροιας με Συνέντευξη Τύπου που έγινε σης 12 Ιουνίου 2015, απευθυνόμενοι προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προς την ηγεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, προς τούς τοπικούς βουλευτές αλλά και προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Μετά λοιπόν από τις τελευταίες εξελίξεις στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας όπου οι 4 Ειδικοί και οι 3+2 Ειδικευόμενοι γιατροί, υπερβαίνοντας τις ανθρώπινες αντοχές αλλά και τα επιστημονικά όρια, εφημερεύοντας 30 ημέρες τον μήνα, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας διότι οριακά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της εφημερίας (ασφάλεια του πολίτη), ο ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας επανέρχεται για ακόμη μια. φορά και καταγγέλλει όλους αυτούς που συνειδητά έχουν στόχο την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας και Υγειονομικής Περιφέρειας) ότι η ανοχή έχει τελειώσει.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λύσουν άμεσα το θέμα της υποστελέχωσης των Μονάδων Υγείας της Ημαθίας με μετακίνηση γιατρών κατ’ αρχήν προκειμένου να στηριχθεί η ομαλή λειτουργία των κλινικών, και εν συνεχεία με την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού μέσω της τοποθέτησης Ειδικευόμενων γιατρών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των δύο Μονάδων Υγείας των Νοσοκομείων Ημαθίας.

Ζητούμε την υπομονή, την ανοχή αλλά και την στήριξη του κόσμου που επισκέπτεται την Μονάδα Υγείας Βέροιας και τους ενημερώνουμε ότι για τα προβλήματα που συναντούν οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι γιατροί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας δεσμεύεται όχι θα προωθήσει το ζήτημα της επίλυσης των ως άνω αναφερόμενων προβλημάτων προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο αγώνας των νέων υπό το  πρίσμα των αποτελεσμάτων  των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο αγώνας των νέων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΣτα πλαίσια της...

Δήμος  Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη  75 ατόμων  σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων

Δήμος Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη 75 ατόμων σε υπηρεσίες...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει την πρόσληψη, με...

Παρασκευή 2/8: Έκτακτη σύγκληση της Δημοτικής  Επιτροπής Νάουσας

Παρασκευή 2/8: Έκτακτη σύγκληση της Δημοτικής ...

Καλείστε να προσέλθετε στην  έκτακτη    συνεδρίαση...

 Μαθήματα ήθους, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς από υπάλληλο της Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας

Μαθήματα ήθους, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς από...

Σε μία πράξη αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας προχώρησε...

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η θερινή πανήγυρη του Οσίου Αντωνίου στη Βέροια - Νέος Αρχιδιάκονος στην Ιερά Μητρόπολη

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η θερινή πανήγυρη του...

Με την ευκαιρία της θερινής πανηγύρεως του Οσίου...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Βέροια – Πολύμυλος,  για τη μεταφορά υπερμεγεθών φορτίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό,...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους  27 Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 27...

Χθες, Τετάρτη 31 Ιουλίου, αναρτήθηκαν οι οριστικοί...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κερκερίδης σε ηλικία 62 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κερκερίδης σε ηλικία 62 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 1...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...