Με χιλιάδες κενά συνεχίζεται η νέα χρονιά στα ελληνικά σχολεία και η εκπαιδευτική κοινότητα αποφάσισε να αντιδράσει με σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα με στάση εργασίας των καθηγητών, διευκολυντικού χαρακτήρα, από τις 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ., ενώ μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Βέροιας, συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημαρχείου διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα και της φετινής χρονιάς. Αντίστοιχες πορείες έγιναν στη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.
Τη μαθητική πορεία στήριξαν με τη στάση εργασίας και οι καθηγητές κάποιοι εκ των οποίων ακολούθησαν την πορεία.
Το μεγάλο πρόβλημα ουσιαστικά είναι η φετινή χρονιά αφού τα σχολεία ξεκίνησαν με πάρα πολλά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια επειδή βγήκαν πάνω από 17.500 εκπαιδευτικοί στη σύνταξη και οι προσλήψεις ήταν μόνο 2.000, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικά για την Ημαθία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Μαυρομάτης, «θα έπρεπε ήδη να έχουν καλυφθεί τα κενά και οι μαθητές να μπορούν να κάνουν κανονικά το μάθημά τους. Αντ’ αυτού, έχουμε περίπου 800 ώρες κενές εβδομαδιαία σε βασικά μαθήματα. Π.χ. υπάρχουν 119 ώρες κενές στα φιλολογικά, 70 ώρες στα μαθηματικά, 87 ώρες σε φυσική, χημεία, βιολογία και 108 ώρες στα Αγγλικά. Χρειάζονται δηλαδή περίπου πάνω από 50 καθηγητές, που σημαίνει ότι τα κενά είναι πολλά και μάλιστα σε κύρια μαθήματα.
Καταλαβαίνετε ότι και οι μαθητές έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Δεν μπορεί να μπαίνει ο Νοέμβριος και να μην έχουν καθηγητές στις αίθουσες» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το θέμα. Υπάρχουν και τα προβλήματα των καθηγητών για τα οποία ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε στις 12 Νοεμβρίου με κύριο θέμα το ασφαλιστικό, που είναι άκρως καθοριστικό και αφορά τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που γεννούν εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Επομένως εμείς δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε με δυναμικό τρόπο και μαζικά. Έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε το ενιαίο μισθολόγιο που έρχεται μέσα στον Δεκέμβριο το οποίο καθορίζει τα όρια μισθολογικών δαπανών και σημαίνει ότι θα υπάρχει μείωση μισθών στο δημόσιο». Αλλά τους εκπαιδευτικούς αφορά και το νέο πλαίσιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών, η επανεξέταση του νέου σχολείου, η αύξηση πιθανόν του ωραρίου και η αύξηση των μαθητών κατά τάξη, θέματα που περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και αποτελούν μπούσουλα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με οικονομικά πρωτίσως κριτήρια και όχι εκπαιδευτικά.
Για όλα αυτά τα θέματα και πώς θα αντιμετωπίσουν την πολιτική του μνημονίου αναφέρθηκε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας, το οποίο είναι αντίθετο σ’ αυτές τις επιδιώξεις, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον όροφο του καφέ σινεμά στη Βέροια, από τους Γιάννη Μαυρομάτη, Αλέκο Μόσχο, Χαρά Αξούριστου, Σοφία Καλογερίδου και Μιχάλη Γαλουτζή.
Σοφία Γκαγκούση