Αυστηρή κριτική από τους συμμετέχοντες στην πράξη «Ημαθία 2012 - Απασχόληση Τώρα», τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την περασμένη Πέμπτη. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Ημαθία 2012 Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο στατιστικός Κώστας Τζάνας και ο εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας Μανώλης Χατζηχρήστος.
«Τα 11 επιχειρηματικά σχέδια που έγιναν στην Ημαθία, μεταξύ αυτών για δημιουργία καφέ, μπαρ, ειδών γάμου κ.τ.λ., δεν εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό, του να προσελκύσουμε κόσμο απ’ έξω. Το να αλλάζουμε λεφτά μεταξύ μας δεν αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Στην Ημαθία υπάρχουν άφθονα φρούτα. Μια επιχείρηση θα μπορούσε να είναι η μεταποίηση φρούτων, π.χ. μαρμελάδες, που θα μπορούσαν να προσφέρονται και σε όλα τα ξενοδοχεία της Ημαθίας και να μην τρώνε οι επισκέπτες ξένα προϊόντα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζάνας. «Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε περισσότερες από 150 επιχειρήσεις αλλά βρήκαμε αρνητική αντιμετώπιση, δεν υπήρχε ανταπόκριση για τα βιογραφικά των καταρτιζόμενων στο πρόγραμμα, αλλά και στα 14 ραντεβού για συνέντευξη που καταφέραμε τελικά να κλείσουμε, για 2 θέσεις εργασίας, εμφανίστηκαν 4 άτομα! Μόνο 5 άτομα από τα 80 που καταρτίστηκαν αρχικά βρήκαν δουλειά. Τελικά θέλουμε να δουλέψουμε; Από τους 80, οι 16 θέλησαν να ανοίξουν επιχείρηση αλλά είναι stand by λόγω έλλειψης πόρων και οι υπόλοιποι πήραν το χρηματικό ποσό της επιδότησης (400€), έμειναν προφανώς ευχαριστημένοι και έφυγαν», συνέχισε.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο κ. Χατζηχρήστος, ο οποίος σχολίασε αρχικά τη μηδαμινή συμμετοχή στο συνέδριο της Βέροιας, ελπίζοντας πως αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα στην Ημαθία έχουν λυθεί. Στην τοποθέτησή του βασίστηκε στο παράδειγμα του Αμπρούτσο, μιας μικρής ορεινής περιφέρειας της Ιταλίας, όπου ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα, με τον αγροτουρισμό να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. «Στο Αμπρούτσο, η οικονομία βασίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία τυποποίησης προϊόντων που παράγει. Άνθρωποι από τα μεγάλα αστικά κέντρα επισκέπτονται την περιοχή για να γνωρίσουν από κοντά το αγνό, το φυσικό προϊόν και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του. Κίνητρο του επισκέπτη είναι να βρει στο τραπέζι του τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, εκτινάσσοντας τον τουρισμό στην περιοχή σε εκπληκτικά νούμερα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της συγκεκριμένης περιφέρειας στα παράλια, κατέχουν μόνο το 9% του τουρισμού ενώ το 91% το κατέχει το Αμπρούτσο. Ο κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων ψάχνει διέξοδο και αυτό λειτούργησε εκεί», σημείωσε ο κ. Χατζηχρήστος, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει και τα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες και οι αγρότες στην Ημαθία, μη εκμεταλλευόμενοι τα χρήματα και τις επιδοτήσεις που τους έδωσε το κράτος. «Στους αγρότες, π.χ., δόθηκαν επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους. Αυτοί τα μετατρέψανε σε μπίζνα, πουλώντας το ρεύμα και κάθονται στα καφενεία. Στην Ιταλία οι αγρότες έχουν ηλεκτρικά μηχανήματα, τα οποία τροφοδοτούν με ρεύμα που οι ίδιοι παράγουν με τα φωτοβολταϊκά, εκμεταλλευόμενοι τις επιδοτήσεις. Επίσης, επισκεπτόμενος τη Βέροια, σε συγκεκριμένα εστιατόρια της πόλης βρήκα στον κατάλογο κατεξοχήν πιάτα με γκούντα. Αυτό τελικά είναι το ντόπιο τυρί της Ημαθίας; Τι το ξεχωριστό θα δοκιμάσει δηλαδή ο επισκέπτης που θα έρθει τόσα χιλιόμετρα; Η Ημαθία έχει και ιστορία και εργατικά χέρια και προϊόν. Ας αντιληφθούμε ότι αυτό που έχουμε είναι μοναδικό και να μην προσπαθούμε να το θάψουμε, αλλά να το αναδείξουμε. Να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις μας αυστηρά τοπικά προϊόντα και να μυήσουμε τον επισκέπτη στον τρόπο ζωής του τόπου μας. Να μην μαζεύουμε ό,τι περισσεύει από τον τουρισμό της Ιταλίας, της Ισπανία και της Τουρκίας. Στο Αμπρούτσο πουλήσανε τον εαυτό τους, δεν τον μπασταρδέψανε και πετύχανε. Ας πάρουμε παράδειγμα από εκεί».
Από την πλευρά του ο κ. Ακριβόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τον αγροτουρισμό και την έννοια που έχει δοθεί από επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
«Είναι λάθος ο αγροτουρισμός να θεωρείται ο αγροτικός τουρισμός. Θέλουμε μικρές μονάδες με αντικείμενο συνυφασμένο με τον κάθε τόπο. Σκοπός είναι να παράσχουμε φιλοξενία με βάση το τι προσφέρει ο νομός Ημαθίας. Από τον πώς θα είναι χτισμένη η μονάδα, με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής, μέχρι τα προϊόντα που θα προσφέρει. Πολλές μονάδες ανοίγουν στην Ημαθία και αυτοβαπτίζονται αγροτουριστικές, χωρίς να έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο», τόνισε.