Βεσυρόπουλος: Η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι δραματική και επιβάλλεται άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα για τη διάσωσή του

Βεσυρόπουλος: Η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι δραματική και επιβάλλεται άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα για τη διάσωσή του

Προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες, προκειμένου να διασωθεί ο ΟΑΕΕ, κατέθεσαν με Ερώτηση τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στην ερώτηση τους επισημαίνουν ότι είναι αντικειμενικά αδύνατον να εισπραχθούν οι οφειλές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ που ανέρχονται σε 12 δις, τη στιγμή μάλιστα που από τους 700.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, το 50% έχει σταματήσει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Ο βουλευτής Ημαθίας, προτείνει το μέτρο του παγώματος και της κεφαλαιοποίησης των έως σήμερα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα μετατροπής της οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο ή εξαγοράς ή καταβολής μειωμένης σύνταξης, τη σύνδεση των εισφορών των ασφαλισμένων με το εισόδημα τους με βάση έναν δίκαιο και ορθολογικό τρόπο προσδιορισμού και τη δυνατότητα του ασφαλισμένου να μπορεί να επιλέξει ιδιωτικό φορέα, είτε για τον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και της περίθαλψης, είτε για τον τομέα συντάξεων, προκειμένου να μην καταβάλουν υποχρεωτικά εισφορές και για τους δύο τομείς αλλά και να μην επιβαρύνουν, οικονομικά, τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σε δήλωση του ο βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει:

«Η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι δραματική και επιβάλλεται άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα για τη διάσωση του. Καταθέσαμε τρεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα δώσουν λύσεις. Βέβαια η εφαρμογή τους απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία με μοναδικό γνώμονα την «ανακούφιση» των ασφαλισμένων και τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Η λειτουργία του ΟΑΕΕ, βρίσκεται σε οριακό σημείο αφού ο οργανισμός αναγκάζεται, πλέον, να δανείζεται χρήματα από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις.

Από τους 700.000 ασφαλισμένους, σχεδόν το 50% δεν πληρώνει τις εισφορές του ή βρίσκεται σε αδυναμία να τις καταβάλει. Όλοι αυτοί έχουν τεθεί εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται διαρκώς χρέη που είναι μαθηματικά αδύνατο να αποπληρώσουν στο μέλλον αυτοί οι άνθρωποι.

 

Σημαίνει, όμως, ότι συρρικνώνονται, δραματικά, οι πόροι του ΟΑΕΕ που προορίζονται για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 12 δις ευρώ, ποσό που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί.

Ταυτόχρονα, τα χρέη του ΟΑΕΕ υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ.

Εάν υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μόνο βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει και άλλους επαγγελματίες και ασφαλισμένους εκτός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα δημιουργήσει νέες οφειλές.

Αντίθετα, η κατεύθυνση πρέπει να είναι η επανένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αυτών που οφείλουν σήμερα στον ΟΑΕΕ.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται πλέον ρεαλιστικές προτάσεις και άμεσα μέτρα για να διασωθεί ο ΟΑΕΕ, πριν επέλθει το απόλυτο αδιέξοδο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει το μέτρο του παγώματος και της κεφαλαιοποίησης των έως σήμερα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα μετατροπής της οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο ή εξαγοράς ή καταβολής μειωμένης σύνταξης. Το μέτρο αυτό δεν δημιουργεί ελλείμματα ούτε πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

2. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει έναν δίκαιο και ορθολογικό τρόπο προσδιορισμού των εισφορών συνδέοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με το εισόδημα τους.

 

3. Εάν κυβέρνηση προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέγουν ιδιωτικό φορέα, είτε για τον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και της περίθαλψης, είτε για τον τομέα συντάξεων, προκειμένου να μην καταβάλουν υποχρεωτικά εισφορές και για τους δύο τομείς αλλά και να μην επιβαρύνουν, οικονομικά, τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό,...

Γράφει ο Αλέξανδρος Αθανασίου Λέτσιος Τον πρέποντα...

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων  -Τρεις επιχορηγήσεις στην Ημαθία

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι...

Εγκρίσεις συνολικού ύψους 2.009.000 ευρώ ανακοινώνονται...

Η κίνηση  του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη θέση

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η...

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...