Δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια σωστής ενημέρωσης στον κόσμο της Νάουσας, της Ημαθίας και γενικά της κεντρικής Μακεδονίας, δεν πήγαν χαμένα. Ακόμα και σ’ αυτούς τους άγονους καιρούς φυτρώνει ο σπόρος όταν έχει φροντιστεί καλά. Αυτό έδειξε η παρουσία του κόσμου στην αίθουσα του ΒΕΤΛΑΝΣ στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Εκεί έγινε η πρώτη ομιλία του 16ου χρόνου πραγματοποίησης της σειράς ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία». Οι υπεύθυνοι του Δήμου για τη δημοσιοποίηση της ομιλίας δύο εβδομάδες πριν στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό, δεν ανακοίνωσαν απολύτως τίποτα. Κανένας δεν ενημερώθηκε από τον τύπο για τη διεξαγωγή της ομιλίας. Η μόνη ενημέρωση ήταν από αφίσες που τοποθετήθηκαν σε διάφορους χώρους έξι ημέρες πριν τη διεξαγωγή της ομιλίας. Παρ’ όλα αυτά η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Και το κυριότερο: το ακροατήριο κατά 80% ήταν νεολαίοι. Πώς είναι δυνατόν μια πόλη 20.000 κατοίκων, με τεράστια ανεργία, ένα Σάββατο βράδυ, με μουντό καιρό και θεατρική πρεμιέρα την ίδια ώρα, να συγκεντρώσει 100 με 120 νεολαίους σε μια διάλεξη; Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που δύσκολα απαντιέται. Τέθηκε και στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων, στα Χανιά, χωρίς να δοθεί κι εκεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Πώς μπορούμε να συγκεντρώσουμε τη νεολαία Σάββατο βράδυ σε έναν χώρο και να συζητήσουμε επιστημονικά θέματα; Ίσως με σωστή δουλειά και σωστή ενημέρωση.
Ήταν μεγάλη χαρά για μένα να δω την αίθουσα των 150 θέσεων κατάμεστη σε μια εκδήλωση που δεν υπήρχε σε καμιά εφημερίδα. Αυτό δείχνει ότι η σπορά 15 χρόνων αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Μακάρι να συνεχισθεί αυτό.
Ως επίλογο μπορώ να πω αυτά που ειπώθηκαν και πανελλαδικά. Στις ημέρες αυτές της πτώσης των αξιών, των περικοπών σε όλους τους τομείς, στη φθίνουσα πορεία των γνωστικών αντικειμένων, παρά την αύξουσα πορεία της πληροφορικής και της εξειδίκευσης, οι σειρές διαλέξεων, εισηγήσεων, της μορφής «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία» είναι οάσεις, πηγές υπεύθυνης γνώσης και ενημέρωσης, πηγές έμπνευσης και χώροι στους οποίους συναθροίζονται άτομα που διψούν για ανόρθωση του ηθικού τους και ικανοποίησης των γνωστικών αναγκών τους. Με ελάχιστα έξοδα οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στους κατοίκους της περιοχής τους. Εξαίρετοι επιστήμονες και παιδαγωγοί πέρασαν από τη μικρή πόλη της Νάουσας και με τις εισηγήσεις τους έδειξαν στο κοινό πως με τις έρευνές τους παράγουν γνώση και με τον τρόπο αυτό στην κυριολεξία ανύψωσαν το επίπεδο των κατοίκων σε αστρονομικά ύψη. Με τον τρόπο τους έκαναν συνείδηση στον ακροατή ότι κάθε τελευταίο Σάββατο των μηνών Οκτωβρίου-Μαΐου μπορούν να προσέρχονται στην Εστία Μουσών της Νάουσας και από πέρσι στον Πολυχώρο Πολιτισμού, Αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ μαζί με τα παιδιά και τους νέους και να δρέπουν γνώση επιστημονική και φιλοσοφική για τρέχοντα θέματα της επιστήμης. Εισηγήσεις σαν αυτές πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σαν πηγές γνώσεις στις δύσκολες αυτές ημέρες που περνά η κοινωνία μας.
Χαρίτων Τομπουλίδης, αστρονόμος/αστροφυσικός, υπεύθυνος για τη σειρά «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία»