Στα προβλήματα της φετινής παραγωγικής περιόδου εστιάζει δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκαν προβλήματα: -Μικρής παραγωγής. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην Ε.Κ.Ε. προκύπτει ότι η παραγωγή προσέγγισε τους 300.000 τόννους συνολικά για κάθε χρήση, έναντι 425.000 τ. της προηγούμενης χρονιάς.
-Μέτριας ποιότητας
-Μεγάλης ποσότητας ροδάκινων που μαζεύτηκαν άγουρα-πράσινα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν ποσότητα-κιλά. Ακόμη χειρότερα όμως, τα πράσινα ροδάκινα υποβαθμίζουν την ποιότητα της κομπόστας και είναι ουσιαστικά αδύνατον να γίνουν χυμός. Έτσι καταστρέφεται η καλή εικόνα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά και μειώνονται οι πωλήσεις.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΚΕ, η τροφοδοσία των εργοστασίων έγινε ικανοποιητικά στην περίοδο της ποικιλίας KATERINA, ενώ ήταν προβληματική στη συνέχεια στην ANDROSS, EVERTS κ.τ.λ.
Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αλλά και από την καθημερινή παρατήρηση, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια 2011-2012, αλλά κυρίως το 2013 και 2014, φυτεύτηκαν μεγάλες εκτάσεις με συμπύρηνα ροδάκινα. Η τάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται ακόμη περισσότερο φέτος, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποικιλία KATERINA. Στην ANDROSS υπάρχει σχετική ισορροπία, αφού οι υφιστάμενες καλλιέργειες είναι γηρασμένες και πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ στις όψιμες ποικιλίες (κυρίως EVERTS) υπάρχει περιθώριο φυτεύσεων.
Οι υφιστάμενες καλλιέργειες αλλά και οι μεγάλες νέες φυτεύσεις αναμένεται ότι θα δώσουν τις αμέσως επόμενες χρονιές παραγωγή μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να μεταποιηθεί και να διατεθεί με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά, εφ’ όσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΕ καλεί τους παραγωγούς που προτίθενται να φυτεύσουν συμπύρηνα ροδάκινα να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τις Ομάδες Παραγωγών και τις βιομηχανίες ώστε να διασφαλίσουν την απορρόφηση της μελλοντικής τους παραγωγής και την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας.