Ο νέος στεγασμένος χώρος στάθμευσης 150 θέσεων στο παλιό εργοστάσιο της Βέτλανς, η αποκατάσταση του δρόμου προς το Ροδοχώρι, η παιδική χαρά στην Πλατεία Ειρήνης και έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου, είναι νέα έργα του τεχνικού προγράμματος του δήμου Νάουσας που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, με τη μικρότερη ΣΑΤΑ από ποτέ, όπως είπε ο δήμαρχος. Για την παιδική χαρά στην πλατεία Ειρήνης ο δήμαρχος τόνισε ότι θα είναι η πρώτη πιστοποιημένη και προσβάσιμη σε ΑμΕΑ. «Πρωτοπορούμε πανελλαδικά», σχολίασε ο δήμαρχος. Το παρκινγκ στην πρώην Βέτλανς ο κ. Κουτσογιάννης το χαρακτήρισε έργο ανταποδοτικό, με συμβολικό αντίτιμο, ωστόσο πρωτοπόρο, καινοτόμο και με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Για τις ανησυχίες των κατοίκων του κάμπου ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν έργα πιστοποίησης παιδικών χαρών και άλλα έργα που έγιναν ή θα γίνουν από τα υπόλοιπα του τεχνικού προγράμματος, όπως έγινε με το κολυμβητήριο του Ζερβοχωρίου, έργα άρδευσης στη Μαρίνα κ.ά. Συμπλήρωσε δε ότι πολλά έργα καταργήθηκαν αφού δεν υλοποιήθηκαν για πολλά χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Εμείς εστιάζουμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αξιοποίηση ενέργειας. Σχεδιάζουμε π.χ. φωτοβολταϊκά στο δημοτικό θέατρο για τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Η φιλοσοφία της διοίκησης εστιάζει σε οικονομίες κλίμακας και μείωση κόστους», ανέφερε κλείνοντας ο δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο από τον σχεδιασμό των υδροηλεκτρικών των 2,5 MW, έργο κομβικής σημασίας για τη δική μας διοίκηση, θα εξοικονομηθούν πάνω από 1 εκατ. ετησίως για τον δήμο, αλλά δεν μπορούμε να τα εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα ως έσοδα αφού δεν καταγράφουμε την πρόθεση αλλά την πραγματικότητα.
«Ο κομβικός στόχος μας είναι ένας αυτάρκης οικονομικά δήμος», είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.
Αντιδράσεις μειοψηφίας και τοπικών κοινοτήτων
Αποσπασματικό χωρίς προτεραιότητες χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Ρίζος, σχολιάζοντας ότι δεν είναι προτεραιότητα ο χώρος στάθμευσης. «Κυρίως έργα καθημερινότητας χρειάζονται. Δρόμοι, αδέσποτα και σχολεία κυρίως», είπε.
Συμφώνησαν με τη μη προτεραιότητα του πάρκινγκ οι κ.κ. Καρτσιούνης και Λακηνάνος, αφού δεν είναι προτεραιότητα ο τουρισμός, προτείνοντας έργα καθημερινότητας όπως ο αντισεισμικός έλεγχος κτιρίων να γίνει, η βελτίωση δικτύων κ.ά. Ο δεύτερος τόνισε μάλιστα ότι για τα χωριά δεν υπάρχει κανένα έργο.
Κινητοποίηση της κοινωνίας ζήτησε ο κ. Δημησκής, χαρακτηρίζοντας κορυφαία πράξη το τεχνικό πρόγραμμα, που «πρέπει να αποτυπώνει τις ανάγκες της κοινωνίας, με πολιτικό ζήτημα την ιεράρχηση των αναγκών στη συνέχεια», όπως είπε.
«Κόψε-ράψε είναι οι αναμορφώσεις, δεν βλέπω την κεντρική κατεύθυνση της διοίκησης», σημείωσε ο κ. Μπίλης, διερωτώμενος: «Γιατί όχι να μην σκεφτούμε το νέο δημαρχείο να γίνει στον χώρο της Βέτλανς; Δεν κατανοώ τι επιδιώκει ο δήμος. Προτείνω να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και έναν συνολικό προγραμματισμό», σημείωσε, ψηφίζοντας παρών.
Διαφωνίες για τη μη ύπαρξη έργων στις κοινότητες εξέφρασαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ζητώντας ισορροπίες, δεδομένου ότι υπάρχουν χωριά χωρίς αποχετευτικό όταν σχεδιάζονται πάρκινγκ.
«Γίνονται μελέτες από τη ΔΕΥΑΝ για Αρχάγγελο και Άνω-Κάτω Ζερβοχώρι που μπορούμε να τα κουμπώσουμε στον βιολογικό», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Παρθενόπουλος, σημειώνοντας ότι τα έργα αυτά είναι της ΔΕΥΑΝ.
«Πληθυσμιακά αδικείται η πόλη της Νάουσας», σχολίασε η αντιδήμαρχος κ. Πασχούλα.
Κουτσογιάννης: Ο διαχωρισμός ανήκει στο παρελθόν
«Ο διαχωρισμός μεταξύ χωριών και πόλης ανήκει στο παρελθόν. Δεν υπάρχει έχετε και έχουμε. Φροντίζουμε η λειτουργία του κολυμβητηρίου να είναι λιγότερη επιζήμια για τον δήμο. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τον κάτοικο του χωριού. Από 280.000 το ετήσιο κόστος θα κατέβει στα 200.000 και είναι τεράστιο το όφελος για όλους. Όλοι μαζί είμαστε, όχι εμείς και εσείς. Πολλές ονομαστικές αναφορές είχαν τα παλιότερα τεχνικά προγράμματα στα χωριά, αλλά τι έγινε; Οι πόροι για το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένοι. Οι κάδοι δεν είναι για όλον τον δήμο; Αποτύπωση της στιγμής το πρόγραμμα. Μέσω των αναμορφώσεων όλες οι αλλαγές», σημείωσε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης.
Δεν συμμετείχε στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος η παράταξη Καραμπατζού, διότι δεν ακολουθήθηκαν τα βήματα που επιβάλλει η νομοθεσία, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της.