Ένα συνδυασμό παλαιών και νέων κινήτρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των φορέων της αγοράς θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ. Δεν διευκρίνισε πάντως τα κίνητρα που θα δοθούν αν και η αναφορά παραπέμπει πιθανότατα σε ένα συνδυασμό επιδοτήσεων («παλαιά» κίνητρα) και φοροαπαλλαγών («νέα» κίνητρα) τα οποία, άλλωστε, έχει ήδη προαναγγείλει και ο Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης.
Επιπλέον, η κ. Τζάκρη αναγνώρισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η πληρωμή των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους. Η συνάντηση με την ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου παρουσία και του Γ.Γ. Βιομηχανίας, Στρ. Ζαφείρη.
Αναλυτικότερα, Ο κ. Κορκίδης όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας καθώς και ομαλοποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη χώρα. Ο κ. Κορκίδης έθεσε επίσης το πρόβλημα της «επιχειρηματικής μετανάστευσης», επισημαίνοντας, όμως, πως οι επιχειρηματίες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους εκτός των φορολογικών θέλγητρων / κινήτρων των γειτονικών χωρών και τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη μετακίνηση των εταιρειών τους, αφού η εισαγωγή κεφαλαίων σε μία ξένη χώρα, μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη πολύ πιο εύκολη διαδικασία από ότι η εξαγωγή τους.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υφυπουργός επισήμανε την έλλειψη βιώσιμου και αξιόπιστου αναπτυξιακού μοντέλου τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι τα οφέλη από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Ωστόσο, τονίστηκε η σημασία ολοκλήρωσης της πληρωμής των συμμετεχόντων σε παλαιότερες δράσεις του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά. Στον νέο νόμο τονίστηκε ότι θα δοθεί έμφαση στις προτάσεις των φορέων και στην παροχή συνδυασμού νέων και παλαιών κινήτρων, ενώ στόχος της χώρας μας θα πρέπει πλέον να είναι η αναστροφή της ροής προϊόντων από την Ελλάδα προς τις αγορές του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος το θέμα της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, μιας πρωτοβουλίας που εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η υφυπουργός κ. Τζάκρη, όπως αναφέρεται η ανακοίνωση, υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας της οικονομίας ενώ αναφερόμενη στα αγροτικά προϊόντα τόνισε πως αυτά θα πρέπει να είναι εξαγώγιμα, καθώς οι ευκαιρίες πλέον βρίσκονται στις διεθνείς αγορές.
Επισήμανε τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά και συμφώνησε στην ανάγκη συνδυασμού των παρεχόμενων κινήτρων (φορολογικών, άμεσων ενισχύσεων, επιδοτήσεων, εγγυήσεων κλπ) στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Η υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη ανταπόκρισης των Ελλήνων εφοπλιστών μέσω επιστροφής των πλοίων τους για εργασίες συντήρησης στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία ανάκαμψης της αγοράς των μικρών σκαφών αναψυχής και της συντήρησής τους. Τέλος, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρόεδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη να παραβρεθεί σε ένα από τα επόμενα διοικητικά συμβούλιά τους για να συζητήσει με τους επιχειρηματίες.