Να δούμε ως χώρα τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας ως μοχλούς ανάπτυξης, σημείωσε σε πρόσφατη παρουσία του στη Βέροια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ημαθιώτης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Παρατήρηση πολύ σωστή, αν κρίνουμε από την πρακτική άλλων δυτικών χωρών. Π.χ. την Αγγλία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της προέρχεται από την Παιδεία, μέσω των πανεπιστημιακών της ιδρυμάτων.
Η αναφορά γίνεται με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου Βέροιας, και τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει στην ανάπτυξη και την επίλυση προβλημάτων όλης της δομής, αν τα οικονομικά του κράτους ήταν όπως έπρεπε να είναι. Αν τα χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων οδηγούνταν -όπως σε κάθε σοβαρό και σύννομο κράτος- στα νοσοκομειακά του ιδρύματα, ασφαλώς τα έσοδά τους θα βελτίωναν την εν γένει εικόνα και τη λειτουργία τους. Όμως, το κράτος αυτό που κάθε τόσο ζητά κι άλλα κι άλλα από τους στεγνωμένους πολίτες του, όταν πρόκειται να πληρώσει αυτά που το ίδιο χρωστά λειτουργεί με άλλα κριτήρια. Κι όταν το ίδιο το κράτος είναι ασυνεπές, πόσο συνεπής να είναι ο πολίτης, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ένα σωρό ευκαιρίες ανάπτυξης χάσαμε και χάνουμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια, με κύριες ευθύνες της πολιτικής μας ηγεσίας. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια, αναδεικνύοντας μια κρίση οικονομική και αξιακή. Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών, η πάταξη της διαφθοράς και άλλες πολιτικές συμμαζέματος είναι αναγκαίες (μαζί με πολλές δόσεις υπομονής) για να αρχίσει να κτίζεται σιγά-σιγά η εικόνα και η ουσία μιας σοβαρής χώρας. Που θα μπορεί κάποτε να μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και τα έσοδά της σε όλους τους τομείς, την παραγωγή, την υγεία, την παιδεία κ.λπ., και να παράγει ρυθμούς ανάπτυξης από κάθε της πλεονέκτημα. Προικισμένος τόπος, έξυπνος λαός, αλλά αποτέλεσμα αρνητικό. Μεγάλο το στοίχημα για την κυβέρνηση. Μεγάλη η πρόκληση για όλους μας.
Κ.Π.