Με νέα διοίκηση λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια το Γηροκομείο της Βέροιας, με πρόεδρο στο Αδελφάτο την κ. Δόξα Μούρτζιου Χατζηευστρατιάδου και στο Ιδρυμα την κ. Μαίρη Κάτσιου. «Παραλάβαμε ένα Γηροκομείο με πολλά προβλήματα και πολλά χρέη και σ’ αυτό το διάστημα καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των γερόντων αλλά και να μειώσουμε τις οφειλές στο 1/3 περίπου των χρεών που υπήρχαν. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση» μας είπαν οι δύο πρόεδροι σε μια επίσκεψή μας (ρεπορτάζ) για το Γηροκομείο της πόλης μας, το οποίο ανακαινίσθηκε εξωτερικά και εσωτερικά, με τις απαραίτητες λειτουργικές αλλαγές σε πολλούς χώρους. Κατ’ αρχήν έγινε εξωτερική επένδυση του κτιρίου, σε όλες τις πλευρές με μονωτικό υλικό, με σκοπό την μείωση της δαπάνης όσον αφορά τη θέρμανση. «Αυτό βέβαια έγινε μετά από σχετική μελέτη και το κόστος ανέλαβε το Ιδρυμα Σ. Νιάρχος. Όμως για να ολοκληρωθεί όλη η κατασκευή έπρεπε να γίνουν αλλαγές στα κάγκελα και στα μάρμαρα, να γίνουν ελαιοχρωματισμοί, να τοποθετηθούν πλακάκια και να γίνουν ένα σωρό συναφείς εργασίες. Αυτή τη δαπάνη την ανέλαβε ο συμπολίτης μας Αντώνης Κρετσόβαλης ο οποίος δώρισε ένα σημαντικό ποσό στο Ιδρυμα του Γηροκομείου στη μνήμη του αδελφού του Γιώργου. Επίσης ανέλαβε τη δαπάνη για να κατασκευαστεί ένα θερινό κιόσκι στην αυλή του Γηροκομείου δίπλα στην υπαίθρια ψησταριά, ώστε οι τρόφιμοι το καλοκαίρι να μπορούν να κάθονται έξω, σ’ ένα ωραίο περιβάλλον. Και γι’ αυτό το λόγο και το Δ.Σ. αλλά και οι γέροντες τον ευχαριστούμε από καρδιάς, εκτιμώντας ότι είναι ο πιο δυνατός κρίκος της αλυσίδας των ανθρώπων που νοιάζονται και στηρίζουν τη λειτουργία του Γηροκομείου» μας είπαν η κ. Μούρτζιου και η κ. Κάτσιου, ξεναγώντας μας παράλληλα σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια του Γηροκομείου, όπου έγιναν εργασίες ανακαίνισης και ευπρεπισμού.
Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο ήταν και είναι η στήριξη και του γαστρεντερολόγου Γιάννη Μούρτζιου ο οποίος τόσο με προσωπική εργασία και ενδιαφέρον όσο και με την επαγγελματική του ιδιότητα βοηθάει καθημερινά το Γηροκομείο συμπαρασύροντας και συναδέλφους του γιατρούς να αναλάβουν αφιλοκερδώς την παρακολούθηση των γερόντων ανάλογα με την ειδικότητά τους. «Είναι πάντα δίπλα μας σε όλες μας τις προσπάθειες τις οποίες ο ίδιος εμπνέει προσφέροντας εθελοντικά σε ότι χρειάζεται το Γηροκομείο και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε πολύ» επισημαίνουν οι δύο πρόεδροι του Σωσσίδειου Γηροκομείου. Και δεν είναι μόνο αυτό… Όπως μας είπαν οι δύο κυρίες όλο το προσωπικό έδωσε και δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ενώ τεχνίτες, προμηθευτές και πολίτες βοηθούν με δωρεές ή προσωπική εργασία για την ολοκλήρωση του έργου.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με την ίδια θέρμη, ώστε οι ηλικιωμένοι, εκτός από στέγη, τροφή και περίθαλψη να έχουν ανθρώπινη επαφή, ζεστασιά και παρηγοριά αλλά και οι συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν και να στηρίξουν το έργο που επιτελούμε» πρόσθεσαν.
Η ευθύνη για την λειτουργία ενός Γηροκομείου δεν είναι καθόλου εύκολη. Θέλει καθημερινή παρουσία, προσωπική ευαισθησία και ενδιαφέρον και κυρίως σωστή διαχείριση τόσο των οικονομικών όσο και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα νέα Δ.Σ., όπως επισημαίνει, έχει θέσει τα όριά του με σκοπό το καλό και το συμφέρον του Γηροκομείου πάνω απ’ όλα, και ο στόχος τους είναι το νοικοκύρεμα του Ιδρύματος, η εξωστρέφεια και η «διαφάνεια» της λειτουργίας του απέναντι στους συμπολίτες, τακτοποιώντας πρωτίστως τα οικονομικά και τις ανάγκες των γερόντων.
Σήμερα έχε 14 άτομα προσωπικό (νοσηλευτές, καθαριστές, μάγειρα και κοινωνικό λειτουργό) και πολλούς εθελοντές με πρώτους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Οσο για τα έσοδα, οι επιχορηγήσεις, λόγω των περικοπών, όλο και μειώνονται, ενώ σταθερή παραμένει η συνδρομή του Μητροπολίτη αλλά και η βοήθεια των τοπικών αρχών, στο σημείο που μπορούν, και των πολιτών με συνδρομές και δωρεές.
Σοφία Γκαγκούση