Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, προανήγγειλαν από κοινού σαρωτικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομικών οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν, ότι θα επανεξεταστούν οι διαφορετικοί συντελεστές φορολογίας που ισχύουν σήμερα, ανάλογα με την πηγή εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου αφού όπως είπαν «πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα από αυτούς που έχουν».
Οι ανατροπές, με μεγάλες επιβαρύνσεις για πολλούς αναμένονται από το Νοέμβριο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει τα πάνω - κάτω από το επόμενο έτος, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ.
Όπως όλα δείχνουν, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, τίποτα δεν θα θυμίζει όσα ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε κλίμακες, συντελεστές και φοροαπαλλαγές φέρνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα μεσαία και κυρίως για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Οι δεσμεύσεις
που περιλαμβάνει το Μνημόνιο
- Επανεξέταση της φορολογίας εισοδήματος
- Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών
- Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφορά αλληλεγγύης από το 2016
- Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%)
- Στο 55% (από 27,5%) η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014
- Στο 75% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2015
- Στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2014
- Τέλος η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος
- Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δις ευρώ και το 2016
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις, κινητές αξίες και ενοίκια.
Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου σχεδιάζεται για φορολογούμενους με εισόδημα που ανέρχεται στις 9.000- 12.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με χαμηλότερο συντελεστή.
Σε ο, τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων με στόχο την δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που έχουν ανάγκη.