Συστατικά ανά 8 άτομα:
400γρ αλεύρι μαλακό
20γρ φρέσκια μαγιά
200gr χλιαρό νερό
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
800γρ μικρά κόκκινα σταφύλια
140γρ ζάχαρη
Διαδικασία:
Κάντε την πάστα.
Ρίξτε το αλεύρι σε ένα καθαρό μπολ και κάνετε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και το ρίχνουμε μέσα στο κέντρο του μπολ με το αλεύρι.
Προσθέστε, επίσης, μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ξεκινήστε το ζύμωμα της ζύμης.
Αργά προσθέστε νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα έως ότου η ζύμη είναι λεία και ελαστική.
*** Μια μεγάλη συμβουλή: Υπομονή!
Βάλτε τη μπάλα της ζύμης σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το για περίπου 1,5 ώρα. Η μπάλα ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ζυμώνετε και πάλι μία ή περισσότερες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στη ζύμη.
Χωρίζετε τη ζύμη μπάλα σε δύο δόσεις. Πάρτε ένα ταψί (ορθογώνιο ή στρογγυλό) μεγέθους 25x30 cm.
Λαδώστε το με ελαιόλαδο ή τοποθετείστε χαρτί ψησίματος. Ξετυλίξτε τα δυο τμήματα της ζύμης (όχι πολύ λεπτά) ώστε να καλυφθεί το κάτω μέρος του ταψιού με μία στρώση.
Βάλτε τα μισά από τα σταφύλια και γενναιόδωρα πασπαλίστε με τη ζάχαρη.
Καλύψτε με το δεύτερο τμήμα της ζύμης και καλύψτε τις άκρες. Βάλτε το υπόλοιπο των σταφυλιών, γενναιόδωρα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Αφήστε το πάλι να φουσκώσει μόνο του για 1 ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 με 190 ° C.
Ψήστε τη σταφυλόπιτά σας για περίπου 45 λεπτά.
Η κρούστα στην κορυφή πρέπει να είναι γίνει χρυσή.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο.
Συμβουλή: Προσθέστε σπόρους μάραθο, γλυκάνισο ή δεντρολίβανο για μια σύγχρονη πινελιά.