Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και σοβαρά οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι αρμόδιοι κάθε φορά για τη διενέργεια των εκλογών, το πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη μελών εφορευτικών επιτροπών. Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα στις προχθεσινές εκλογές, δεν παρουσιάσθηκαν καθόλου διορισθέντα μέλη ή όσα παρουσιάσθηκαν ήταν εφοδιασμένα με χαρτιά που δικαιολογούσαν την απαλλαγή τους και τη μη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Έτσι η διαδικασία στα περισσότερα τμήματα έγινε μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα. Ευτυχώς που αυτές οι εκλογές ήταν εύκολες, αφού δεν υπήρχαν σταυροί προτίμησης. Αν είχαμε σταυρούς, τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων θα καθυστερούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, προκύπτει το θέμα της αποζημίωσης και των μελών των εφορευτικών επιτροπών όπως ισχύει με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς. Είναι πολύ δύσκολο για ένα πολίτη και ιδιαίτερα ένα νέο άνθρωπο, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του 15 και πλέον ώρες, σε υπεύθυνη μάλιστα εργασία. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να προβλεφτεί είναι ένα ημερομίσθιο των 25-30 ευρώ, πολύ μικρότερο από την αποζημίωση των γραμματέων. Η προσέλευση, σίγουρα, θα ήταν μεγάλη, η διαδικασία θα ήταν πιο εύκολη αλλά και πιο αδιάβλητη, γιατί η απουσία παντελώς μελών εφορευτικών επιτροπών σε συνδυασμό με την σχεδόν συνήθη απουσία κομματικών αντιπροσώπων, είναι δυνατόν σε κακόπιστους, να δημιουργήσει ερωτηματικά για το αδιάβλητο της διεξαγωγής.
Και επειδή τον τελευταίο καιρό έχουμε κάθε μια και δυο εκλογές, ας το δουν από τώρα οι αρμόδιοι το πρόβλημα για την επόμενη φορά και ας προβλεφθεί μια μικρή, έστω, αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Και κάτι για την σημειωθείσα αποχή των ψηφοφόρων που αναφέρθηκε ότι έφτασε το 45%! Ξέρετε πόσοι αποβιώσαντες περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους; Και όταν λέμε αποβιώσαντες, δεν εννοούμε αυτούς που έφυγαν πέρυσι ή πρόπερσι. Υπάρχουν γραμμένοι ακόμη στους καταλόγους ψηφοφόροι που “έφυγαν” από τη ζωή πριν από… 20 και πλέον χρόνια και άλλοι που έχουν γεννηθεί πριν 80 ή 90 χρόνια και πιθανόν να έχουν φύγει από τη ζωή. Και όμως όλοι αυτοί φέρονται μη ψηφίσαντες και το ποσοστό της αποχής εκτινάσσεται στα ύψη. Ας γίνει επομένως το συντομότερο μια αναθεώρηση των καταλόγων, ώστε στις ερχόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, να μην προστίθενται και αυτοί στο ποσοστό της αποχής και βγαίνει αυτή ο μεγάλος νικητής των εκλογών.
Τ.Π.