“Δεσμεύομαι ότι με τις προτάσεις που έχουμε ήδη φτιάξει μπορούμε με επιχειρήματα αμέσως μέσα στο 2015, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να πετύχουμε τη λείανση όλων των επώδυνων αποφάσεων του μνημονίου για το γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα”. Αυτά επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών. “Και θα το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι αλλιώτικα θα οδηγηθούμε στον αφανισμό των αγροτών. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν νέοι γεωργοί, νέοι κτηνοτρόφοι. Και δεν θα μπορέσει η πρωτογενής παραγωγή να προχωρήσει. Και γι’ αυτό ακριβώς για εμάς είναι ένα ζήτημα μέσα σε εθνικό πλαίσιο”, τόνισε προς τους αγρότες.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή των αγροτών ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε μεταξύ των άλλων:
«Βλέπουμε το ζήτημα αυτό με εθνική ματιά. Όχι με συντεχνιακή, ούτε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά σας. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι, δυστυχώς, αναγκαστήκαμε το ’13, στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση, να φέρουμε, ένα νόμο, ο οποίος πιστεύουμε ότι σας έφερε στις αντοχές σας. Πιστεύουμε επίσης ότι με αυτό το νόμο, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, όλοι όσοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, έχουν ήδη συμβάλει θετικά και παραπάνω απ’ όσο μπορούσαν στην προσπάθεια αυτή. Γι’ αυτό και μας βρήκε κάθετα αρνητικούς ο νόμος ο οποίος προέβλεπε ότι θα ψηφιστούν, μετά από καιρό, κάποιες νέες διατάξεις.
Χαίρομαι που αυτό ανάγκασε και τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να πάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να κάνει κάποιες δηλώσεις, συμμαζεύοντας κάπως το ζήτημα.
Μιλάτε με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει περιοδεύσει πάρα πολλές φορές την Ελλάδα, έχει κάνει παρέα με αγρότες, όχι μόνο στο Θεσσαλικό κάμπο ή στη Μακεδονία ή στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη. Γνωρίζω λοιπόν ότι το αγροτικό εισόδημα δεν είναι σταθερό. Γνωρίζω ότι εξαρτάται από πάρα πολλές συνθήκες και καταστάσεις. Γνωρίζω ότι δεν είναι όπως το εισόδημα υπαλλήλου, που μήνας μπει, μήνας βγει, θα έχεις τόσα, ώστε να μπορείς να πεις βάζω και τόσα προκαταβολή για το επόμενο έτος, γιατί το εισόδημα θα είναι τόσο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί - είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών - με μικρό εισόδημα, συγκριτικά με το εισόδημα άλλων κοινωνικών ομάδων. Μικρό καθαρό εισόδημα, το οποίο ίσα ίσα φτάνει πολλές φορές για την επιβίωση της οικογένειας.
Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Συγκεκριμένα θα σας έλεγα και για το 100% της προκαταβολής του φόρου και για το θέμα της εισφοράς στον ΟΓΑ και για το θέμα της φορολόγησης στην επιδότηση, εφόσον μάλιστα, εάν επιμείνουν, πρέπει να βρούμε ένα ποσό τέτοιο ή αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια άλλα, ώστε να μην είναι κοινωνικά άδικο. Γι’ αυτό να ξέρετε ότι μαζί με τους συνεργάτες μας έχουμε ετοιμάσει κάποιες προτάσεις οι οποίες θα επικαιροποιηθούν από τη Δευτέρα. Είμαστε ήδη σε ανοιχτό διάλογο με τους έξω, και βλέπω ότι κατανοούν το ζήτημα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι απαντήσεις άφηναν υπονοούμενα ότι «οι υπουργοί που ήρθαν να τα διαπραγματευτούν δεν τα ξέρανε καλά και αν είχε έρθει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ίσως να μας τα είχε αναλύσει καλύτερα». Και βλέπω ότι σε αρκετά από αυτά είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω γιατί τα κατανοούν.
Δεν θα σας υποσχεθώ ότι θα σχίσουμε το άρθρο αυτό που αναφέρεται στα δικά σας θέματα. Μπορώ, όμως, να δεσμευτώ ότι με τις προτάσεις, που έχουμε ήδη φτιάξει, μπορούμε πράγματι με επιχειρήματα, αμέσως, μέσα στο ’15, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να πετύχουμε τη λείανση όλων αυτών των επώδυνων αποφάσεων για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Γιατί πιστεύουμε ότι, αλλιώτικα, θα οδηγήσει στον αφανισμό, των αγροτών. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν νέοι γεωργοί, νέοι κτηνοτρόφοι. Και δεν θα μπορέσει η πρωτογενής παραγωγή να προχωρήσει. Και γι’ αυτό ακριβώς για εμάς είναι ένα ζήτημα μέσα σε εθνικό πλαίσιο».