Με έρευνά τους στην Αμερική, ο Βεροιώτης Αντ. Κουρτίδης και ο Θεσσαλονικιός Π. Αναστασιάδης ανοίγουν δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου!

Με έρευνά τους στην Αμερική, ο Βεροιώτης Αντ. Κουρτίδης και ο Θεσσαλονικιός Π. Αναστασιάδης ανοίγουν δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου!

Δύο Έλληνες επιστήμονες και οι Αμερικανοί συνεργάτες τους κατάφεραν να αλλάξουν τη δράση καρκινικών κυττάρων, «μεταστρέφοντάς» τη σε υγιή. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επιθετικά καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστεως και του μαστού.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cell Biology, υπογράφεται από τον 40χρονο Βεροιώτη ερευνητή Αντώνη Κουρτίδη (δεξιά στη φωτο) (γιό της Ελένης και του αείμνηστου Σταύρου Κουρτίδη) και πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του διευθυντή της έδρας Καρκινικής Βιολογίας της Μάγιο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα Πάνου Αναστασιάδη 51 ετών ο οποίος είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Οι ερευνητές της ομάδας του κ. Κουρτίδη κατάφεραν στο εργαστήριο του κ. Αναστασιάδη να μετατρέψουν in vitro ανθρώπινα κύτταρα από επιθετικούς καρκίνους του μαστού, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης σε κανονικά.

«Κατορθώσαμε να «φρενάρουμε» τα κύτταρα αυτά και να τα κάνουμε να λειτουργούν ως φυσιολογικά» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Πρόσφυσης & Μεταστάσεως της κλινικής Δρ Παναγιώτης Ζ. Αναστασιάδης. «Οι πρώτες δοκιμές με μερικούς επιθετικούς τύπους καρκίνου είναι, όντως, πολύ ενθαρρυντικές. Αντιπροσωπεύουν μία απρόσμενη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό, για να απενεργοποιείται ο καρκίνος».

«Η μελέτη μας συνδύασε δύο ερευνητικά πεδία που έως τώρα θεωρούσαμε ότι δεν σχετίζονται (την προσκόλληση των κυττάρων και την βιολογία των microRNAs), για να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που αφορά στον ρόλο των πρωτεϊνών προσκόλλησης στην κυτταρική συμπεριφορά. Και ανακαλύψαμε μία νέα στρατηγική για την αναχαίτηση του καρκίνου» δήλωσε ο Δρ Αντώνης Κουρτίδης, ερευνητής στο εργαστήριο του κ. Αναστασιάδη και επικεφαλής της νέας έρευνας.

Οι δύο Έλληνες επιστήμονες γνωρίστηκαν και άρχισαν να συνεργάζονται για πρώτη φορά , στη Φλόριντα. Η σύμπτωση είναι ότι με περίπου μια δεκαετία διαφορά και οι δυο έχουν πάρει το ίδιο πτυχίο, οπό το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Π. Αναστασιάδης μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ το 1989, ελπίζοντας ότι σε πολύ λίγα χρόνια θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σήμερα κατέχει την έδρα του καθηγητή Καρκινικής Βιολογίας του Mayo, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο ιατρικών ερευνών στον κόσμο. Από την πλευρά του, ο Αντ. Κουρτίδης μετακόμισε γιο το διδακτορικό του στη Νέο Υόρκη το 2004, ελπίζοντας και αυτός ότι η παραμονή του  στις Η Π Α δεν θα είναι μακροχρόνια.

 Έντεκα χρόνια μετά, ο 40χρονος Βεροιώτης κατάφερε με τη βοήθεια του θεσσαλονικιού συμπατριώτη του να ολοκληρώσει την έρευνα του στην επαναφορά των καρκινικών κυττάρων, εκπλήσσοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική, για να «απενεργοποιεί» τον καρκίνο δίχως την ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων.

 Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, με εξαίρεση τους καρκίνους του εγκεφάλου και τις αιματολογικές κακοήθειες. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, απαιτούνται πολλές, ακόμη, έρευνες, πριν αρχίσει να δοκιμάζεται η μέθοδος σε ανθρώπους. Επιπλέον τόνισαν ότι, ακόμη κι αν πετύχει η όλη προσπάθεια, είναι απίθανο να εξαλείψει την ανάγκη για χημειοθεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή  «διδακτικού» βίντεο του Γ.Ν Νάουσας στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η: Για την παραγωγή «διδακτικού» βίντεο του...

  Από τη ένωση ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας...

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ με θέμα:

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ενημερωτική συνάντηση του ΙΣΗ...

ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης,...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για τη συμμετοχή σε...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του καπνίσματος

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Ενημέρωση για την ασθένεια του...

Το απόγευμα της Πέμπτης, 6ης Ιουνίου, στον Ιερό Ναό των...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα... δίνω ζωή»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΠΛΑΤΕΟΣ «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ» «Δίνω αίμα......

Δεν μας δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή...

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για θέματα πρώτων βοηθειών

«6η Ιατρική Εβδομάδα» | Εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για...

Οι εκδηλώσεις της 6ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου...

 Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ,  για την αιμοδοσία

Ευχαριστήριο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας , για την...

  Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 2 Ιουνίου στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...