Σοβαρές ποιοτικές ζημίες υπέστη κατά το τρέχον έτος η ποικιλία ροδακινιάς Φαγέτ από τη σκωριόχρωμη κηλίδα

Σοβαρές ποιοτικές ζημίες υπέστη κατά το τρέχον έτος η ποικιλία ροδακινιάς Φαγέτ από τη σκωριόχρωμη κηλίδα

Του Δ.Κ. Στυλιανίδη, Επ. Δ/ντή του Ι.Φ.Δ.

 

 

Η ασθένεια αυτή δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα τη δεκαετία του 1960 στην ποικιλία «κίτρινη Ελμπέρτα» η οποία ήταν πολύ ευπαθής. Η ποικιλία Ελμπέρτα την περίοδο εκείνη ήταν η βασική βιομηχανική ποικιλία για Παρασκευή κομπόστας και χυμού. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τα αίτια της οποίας ήταν άγνωστα, δραστηριοποιήθηκαν πολλά ερευνητικά ιδρύματα. Δύο εργαστήρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Δενδροκομίας, η Διεύθυνση Γεωργίας Εδέσσης, Γάλλοι επιστήμονες καθώς και Αμερικανοί που βρέθηκαν στο χώρο μας.

Διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, όπως η ύπαρξη κάποιου ιού, η τοξικότητα χαλκού, κάποιο ακάρι, η πρόκληση εγκαυμάτων από σταγόνες νερού επί των καρπών που ενεργούσαν σαν φακοί κ.ά. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ε. Ψαρρός εξέφρασε την υποψία του ότι πρόκειται για κάποιο ωίδιο.

Το Ινστιτούτο Δενδροκομίας που ανέλαβε να ερευνήσει το θέμα πειραματικά διαπίστωσε ότι όντως το αίτιο ήταν κάποιο ωίδιο. Από όλα τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν, αποτέλεσμα είχαν μόνο τα δύο ωιδιοκτόνα. Κατά την έρευνα υπήρξε σοβαρή ένδειξη σε οπωρώνα μηλιάς – ροδακινιάς ότι το ωίδιο της μηλιάς ήταν το αίτιο της ασθένειας.

Όπως διαπιστώθηκε, την ίδια περίοδο, παρόμοια εργασία πραγματοποιείτο και στις Η.Π.Α., όπου απεδείχθη ότι το αίτιο της ασθένειας ήταν το ωίδιο της μηλιάς.

Επιπλέον στις Η.Π.Α. διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα με την εμπορική ονομασία «Αφουγκάν» είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Σημειώνουμε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας είχαν μια μέτρια αποτελεσματικότητα.

Το Αφουγκάν χρησιμοποιήθηκε και στη χώρα μας, τόσο στην Ημαθία, όσο και στο Βελβενδό-Κοζάνης, στην ποικιλία φαγέτ. Από την έρευνα του Ινστιτούτου Δενδροκομίας (Φυλλοβόλων Δένδρων) διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ψεκασμοί είχαν αποτέλεσμα μόνον όταν γινόταν την περίοδο της σχάσης και πτώσης του κάλυκα, όπως συμβαίνει και με το ωίδιο της ροδακινιάς. Ψεκασμοί που έγιναν λίγο αργότερα δεν είχαν αποτέλεσμα. Σε δένδρα ροδακινιάς που γειτνιάζουν με δένδρα μηλιάς ευπαθή στο ωίδιο, η αντιμετώπιση της ασθένειας καθίσταται πολύ δύσκολη, αν μη αδύνατη.

Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να ξεκινάει από τα δένδρα της μηλιάς.

Γενικά η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δύσκολη, καθίσταται δε ακόμη δυσκολότερη γιατί δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των διαφόρων ωιδιαιτόνων που βρίσκονται σε χρήση. Το Αφουγκάν που είχε μια πολύ καλή αποτελεσματικότητα έχει αποσυρθεί.

Σκόπιμον είναι κατά το προσεχές έτος να γίνουν έστω και απλές δοκιμές με ορισμένα ωιδιαιτόνα, που σήμερα βρίσκονται σε χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού -...

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του...

Πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής από τουριστικά καταλύματα  και ακτοπλοϊκές

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και...

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά το  περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της...

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας...

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600...

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600...

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...