Το Δίκτυο Παροχής Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων των ΙΝΕ – ΓΣΕΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων, με τη δημοσίευση κειμένων που αφορούν θέματα εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Η δράση αυτή συνεχίζεται με την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πολλαπλή απασχόληση
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1. Πολλαπλή απασχόληση - Έννοια:
Ως πολλαπλή απασχόληση ορίζουμε την παροχή εργασίας (ή των υπηρεσιών) από εργαζόμενο - μισθωτό σε περισσότερους του ενός εργοδότες, εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, δηλαδή, εντός της ίδιας μέρας.
Αυτονόητη προϋπόθεση η ύπαρξη ιδιαίτερων αυτοτελών συμβάσεων με κάθε εργοδότη που τον απασχολεί ξεχωριστά.
2. Περιορισμοί χρόνου εργασίας:
Όπως προβλέπεται με νόμο (άρθρο 16 παρ. 3 του Π.Δ. 27.6-4.7.1932) απαγορεύεται η απασχόληση εντός της ίδιας μέρας, μισθωτών (υπάλληλοι, εργάτες κλπ), οι οποίοι ήδη έχουν προσφέρει την εργασία τους και έχουν συμπληρώσει το νόμιμο ωράριο.
Με άλλα λόγια, ο εργοδότης που απασχολεί πολλαπλώς απασχολούμενους εργαζομένους θα πρέπει να τους απασχολεί μονάχα για όσες ώρες υπολείπονται, ώστε να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.
Από την νομοθεσία τίθεται απαγόρευση απασχόλησης του μισθωτού σε άλλο εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα της άδειας αναψυχής (άρθρο 5 §2 α.ν. 539/1945).
3. Υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης:
Ο κάθε εργοδότης με τον οποίο συνδέεται συμβατικά ο εργαζόμενος - μισθωτός είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ξεχωριστά τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτές υπολογίζονται βάσει των αποδοχών που καταβάλει στον ασφαλισμένο και είναι ανεξάρτητες από τις υπόλοιπες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες ο εργαζόμενος συμβάλλεται με άλλους εργοδότες. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές περιπτώσεις δεν ισχύει το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου μισθού. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το ΙΚΑ παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε πολλαπλώς απασχολούμενους εργαζομένους μέχρι σε τρεις (3) το πολύ εργοδότες.
4. Άκυρη σύμβαση εργασίας:
Όπως έχει νομολογηθεί, η σύμβαση εργασίας για απασχόληση πέρα από το νόμιμο ωράριο, αφού είναι αντίθετη με απαγορευτική διάταξη νόμου, είναι άκυρη, η ακυρότητα δε αυτή είναι απόλυτη και εξετάζεται και αυτεπαγγέλτως (ΑΠ 680/2011).
Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι προβλέπεται επί των άκυρων συμβάσεων εργασίας. Διευκρινίζεται, ότι η απασχόληση στον δεύτερο εργοδότη δεν θεωρείται υπερωρία.
5. Ρήτρες παράλειψης παράλληλης απασχόλησης:
Δεν είναι σύννομη η σύναψη ρητρών, οι οποίες να απαγορεύουν κατά γενικό και απόλυτο τρόπο την παράλληλη απασχόληση του μισθωτού - εργαζομένου. Συνήθως, οι ρήτρες αυτές αφορούν παράλειψη άσκησης παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Γενικά πάντως, θα πρέπει να αφορούν δραστηριότητες οι οποίες να μπορούν να εμποδίσουν εύλογα την προσήκουσα εκπλήρωση της υποχρέωσης παροχής (της κύριας) εργασίας ή αυτή να είναι ανταγωνιστική προς την δραστηριότητα του εργοδότη.
Υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη της κύριας απασχόλησης από τον εργαζόμενο για την παράλληλη απασχόληση, υφίσταται μόνον σε περιπτώσεις ύπαρξης από μέρους του εργοδότη ιδιαίτερου συμφέροντος.
Νομοθεσία:
[Άρθρο 16 παρ. 3 του Π.Δ. 27.6-4.7.1932, παρ. ΙΑ. 14.2 ν. 4093/2012, άρθρο 5 §2 α.ν. 539/1945]
(Για ερωτήματα και αιτήματα που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφαλιστικής νομοθεσίας και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθώς και θεμάτων απασχόλησης και κατάρτισης μπορείτε να απευθύνεστε στο παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κ.Μακεδονίας στη Βέροια. Στοιχεία επικοινωνίας: Σωτήρη Πέτρουλα 5, Βέροια Τ.Κ. 59100
Τηλέφωνο : 23310-71890,e-mail: veroiainediktio@inegsee.gr, webpage: www.inegsee.gr, www.ergasiaine.gr, πρόσωπα επικοινωνίας: Μπαρμπαρούση Στέλλα, Φουτσιτζόγλου Κορνηλία, Σιδηροπούλου Δήμητρα)