Τη δική τους θέση, κάθετα αντίθετη στη δημιουργία συνεργατικό σχήματος με τη συμμετοχή των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ, οι οποίοι θα συνείσφεραν με τα όσα έχουν να λαμβάνουν από την υπό πτώχευση εταιρεία του πάλαι ποτέ Ομίλου Λαναρά, καταθέτουν με επιστολή τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, η ΚΛΩΘΩ και η ΟΚΙΔΕ, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Δείτε το πλήρες κείμενο:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Παλιά και νέα δημοσιεύματα, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης για «επαναλειτουργία» 3 κλωστηρίων της ΕΝ-ΚΛΩ με 350 εργαζόμενους σε Κομοτηνή και Νάουσα.
Αυτοί που πρωτοστάτησαν για την στήριξη του Λαναρά με σύνθημα: «Δώστε λεφτά για να σωθούν οι επιχειρήσεις» και έσυραν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με χορηγό την εργοδοσία υπονομεύοντας τον αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα που καλούσε η ΚΛΩΘΩ το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η ΟΕΚΙΔΕ, έρχονται τώρα μετά από χρόνια και λένε ξεχάστε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και διαβουλεύονται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων. Ως αντιπολίτευση δόσαν μάχες στήριξης και εξετάσεις στην μεγαλοεργοδοσία και μετά τα τραγικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα τους επαναφέρουν από την πίσω πόρτα στον τόπο τους εγκλήματος. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με απολυμένους και δεδουλευμένα, με τα αιτήματά μας για ουσιαστική προστασία των ανέργων.
Εκμεταλλεύονται και πάλι την αυξημένη ανεργία, την κατάσταση που μας οδήγησε η εργοδοσία – τράπεζες – ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να μας κάνουν συνένοχους, θέλουν να συνδιαχειριστούμε τη φτώχεια.
Θέλουν εργαζόμενους στα ίδια πλαίσια του άγριου ανταγωνισμού με σκοπό και πάλι το καπιταλιστικό κέρδος, εγκλωβισμένους σε απέλπιδες προσπάθειες επαναλειτουργίας ενός εργοστασίου στη Νάουσας (από τα 7 που υπήρχαν) αφήνοντας και πάλι στο απυρόβλητο την εργοδοσία που έκλεισε όλα τα εργοστάσια, άφησε χιλιάδες εργαζόμενους – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – άνεργους και βρήκε κερδοφόρα διέξοδο για τα κεφάλαια της σε άλλους κλάδους και άλλες χώρες. Αφού πρώτα εξοικονόμησε άπειρα κέρδη από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, το χρηματιστήριο και 125 εκ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις που ποτέ δεν επέστρεψε.
Επιδιώκουν οι ίδιοι σήμερα ως κυβέρνηση με παλιούς και νέους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές και κάθε λογής Λαναράδες (παλιούς μετόχους) να θολώσουν τα νερά στο βάλτο της εξαθλίωσης που μας ρίχνουν. Αυτή είναι η ενθαρρυντική εξέλιξη στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας όπως διατυμπανίζουν
Εάν και για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα 3 εργοστάσια, θα είναι ενταγμένα στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο κατηφορικό δρόμο ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δε θα είναι σε γυάλα. Θα είναι αντιμέτωποι με άλλες επιχειρήσεις – ανταγωνιστικές που θα είναι απαλλαγμένοι από κλαδικές συμβάσεις, οπλισμένοι με όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, θα επιβάλουν μεροκάματα εξαθλίωσης με άθλιες εργασιακές σχέσεις.
Οι εργαζόμενοι (μέτοχοι), αφού χάσουν αυτά που δικαιούνται, μπλεγμένοι και παγιδευμένοι θα προχωράνε μόνοι τους σε μείωση αμοιβών, άδειες άνευ αποδοχών κλπ. θα τους βαφτίσουν αφεντικά και θα δουλεύουν για ένα πιάτο ρύζι για να ανταγωνιστούν τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου που παράγουν σε Κίνα και Ινδία.
Το κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι η κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, θα παραμείνει η αναζήτηση του κέρδους, ο ίδιος δρόμος που ποτίζεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Αυτό θα κληθούν να αναπαράγουν και να διαιωνίσουν οι εργαζόμενοι.
Αυτό είναι το πιο ύπουλο και συγκαλυμμένο. Θα κυριαρχούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής που θα συναποφασίζουν από κοινού με τραπεζίτες, παλιούς μετόχους, κράτος και νέους ιδιώτες να επιβάλουν οι ίδιοι στον εαυτό τους.
Όταν οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται και ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες, από αυτούς που θα «βάζουν το δάχτυλο στο μέλι», να ξέρουν ότι στο τέλος θα βρεθούν πάλι στο δρόμο και απλήρωτοι. Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και να πουν στο τέλος: «σας δώσαμε την ευκαιρία, αλλά εσείς δε μπορείτε χωρίς αφεντικά».
Δε γίνεται αυτό το εγχείρημα να συμφέρει και τις τράπεζες και τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι που κάποτε κατηγορούσαν τις τράπεζες που δεν έδιναν «τζάμπα» χρήμα στην εργοδοσία (Λαφαζάνης, Χαραλαμπίδου) σήμερα επιχειρούν και πάλι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τα αστικά κόμματα του ευρωμονόδρουμου, όχι μόνο δεν κατήργησαν ούτε έναν αντεργατικό νόμο, αλλά ενίσχυσε τις απαιτήσεις ων τραπεζών, δηλαδή να προηγούνται στις πτωχευμένες επιχειρήσεις των αποζημιώσεων των εργαζομένων (ήταν στην πρόταση των 47 σελίδων της κυβέρνησης).
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στα πλαίσια της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας τέτοιες προτάσεις προωθούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κυβερνήσεις και τραπεζίτες, γιατί όχι μόνο δεν αποτελεί λύση προς όφελος των εργαζομένων, αλλά αυξάνει τις αυταπάτες, τον εκφυλισμό, τον αποπροσανατολισμό και οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.
Η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με ταξική κατεύθυνση και προσανατολισμό στο χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας με τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
Να περάσουμε στην αντεπίθεση για ριζική αλλαγή σε ρήξη με ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να ανατρέψουμε τους εκμεταλλευτές μας. Ο πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία με εργατική λαϊκή εξουσία.
Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με Κεντρικό Σχεδιασμό και Εργατικό Έλεγχο, με όλα τα μέσα παραγωγής στα χέρια του λαού μπορούν να αναπτυχθούν οι κλάδοι της Κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού, να απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους με πλήρη σταθερή εργασία και δικαιώματα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΔΣ του ΕΚΝ και της ΚΛΩΘΩ σταθερά ήταν στο πλευρό των εργαζόμενων και στη συνέχεια απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ. Μετά την πτώχευση του ομίλου (Αύγουστος 2012) συναντήθηκαν 4 φορές με τη σύνδικο της πτωχευτικής διαδικασίας με στόχο να προστατευτεί η περιούσια του ομίλου, να καταβληθούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα σε όλους τους απολυμένους με βάση και τις δικαστικές αποφάσεις, να προστατευτεί το αρχείο των εργαζομένων κλπ. έκαναν παραστάσεις σε εφορία να μην πληρώσουν οι άνεργοι φόρο για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν. Φρόντισαν για τη νομική προστασία των απολυμένων και παρακολούθηση της πτωχευτικής διαδικασίας. Έκαναν παραστάσεις για νοσηλεία ανασφάλιστων απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ. Συλλογικά και οργανωμένα έλυσαν προβλήματα απολυμένων της ΕΝ-ΚΛΩ που ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, για τα ιδιαίτερα προβλήματα των απολυμένων της Τρικολάν κλπ. έγιναν παραστάσεις – διαμαρτυρίας σε Υπουργεία και Υπηρεσίες. Αντιμετωπίζουμε εδώ και 5 μήνες το πρόβλημα 17 απολυμένων που έχασαν οριστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα και 25 απολυμένων από την ΕΝ-ΚΛΩ που απολύθηκαν πριν την πτώχευση χωρίς αποζημιώσεις. Πάντα επιδίωκαν τη μάζωξη, την ενημέρωση και την κοινή απόφαση των εργαζομένων.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το σωματείο από κοινού με Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία ανέδειξαν τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην τελευταία ΓΣ και διεκδίκησαν με ευθύνη Κυβέρνησης και Συνδίκου να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Ζήτησαν επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να προηγούνται οι εργαζόμενοι (και τα ασφαλιστικά ταμεία) έναντι των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών, τα 14,5 εκ. που ζητάει η εφορία από τον πτωχευμένο όμιλο να δοθούν στους απολυμένους.
Ο κ. Καντρούγκαλος στα αιτήματα απάντησε:
…Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα... Η νομιμότητα που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και στην προκειμένη περίπτωση προτάσσει τις απαιτήσεις των τραπεζών και του δημοσίου έναντι των οφειλών στους απολυμένους ακόμη και αναδρομικά. Αυτό το άφησε αναπάντητο, όπως και το αίτημα για οικονομική ενίσχυση..
Συζήτησε την περίπτωση να δοθεί στους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς έκτακτο βοήθημα μέσω του ΟΑΕΔ και να γίνει μία συνάντηση στα τέλη Αυγούστου.
Επίσης η αντιπροσωπία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας Κο Χαϊκάλη, αρμόδιο για θέματα ασφάλισης για το πρόβλημα των 17 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση, που καταργήθηκε με τον εφαρμοστικό μνημονιακό νόμο 4093/2012. Οριστική απάντηση για το παραπάνω αίτημα θα δοθεί μετά τις 20 Αυγούστου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 9/8/2015 ο Κος Κ. Λαπαβίτσας από την «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ημαθίας μαζί με τον Γ. Μουσουλίδη, τελευταίο πρόεδρο της ΕΝ-ΚΛΩ, που οδήγησε την ΕΝ-ΚΛΩ σε πτώχευση αφήνοντας άνεργους – απλήρωτους τους εργαζόμενους σε κοινή δήλωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:
…Θα προκύψει ένα μετοχικό σχήμα, όπου την κύρια ιδιοκτησία θα έχουν το δημόσιο, οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες και ως ένα βαθμό οι παλιοί μέτοχοι… τον πρώτο λόγο θα έχει το δημόσιο και οι εργαζόμενοι, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, αλλά θα υπάρξει και η διακριτική παρουσία ιδιωτών με προοπτική περεταίρω συμμετοχής… τέτοιες ακριβώς προσπάθειες σφράγισαν την τεράστια επιτυχία της Ασίας…
Ξέρουν πολύ καλά τι λένε και ποιους εκπροσωπούν.
Τα χρέη, δηλαδή τα δεδουλευμένα των εργαζομένων θα μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο, θα υπάρχει νέο δάνειο 5-6 εκ. ευρώ, η περιουσία του ομίλου εκτός των 3 εργοστασίων θα δοθεί σε δημόσιο και τράπεζες έναντι των απαιτήσεων τους προς την ΕΝ-ΚΛΩ. Την κύρια ιδιοκτησία του θα έχουν το δημόσιο, οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες και σε ένα βαθμό οι παλιοί μέτοχοι. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι θα υπάρχει και διακριτή παρουσία ιδιωτών με προοπτική περεταίρω συμμετοχή.
Οι χώρες της Ασίας με τη στιβαρότερη ανάπτυξη, όπως αναφέρουν, η οποία αφορά την ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων μεταξύ των άλλων και των κλάδων ιματισμού, κλωστοϋφαντουργίας και δέρματος, που εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα τους από την άγρια εκμετάλλευση ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, όπως αποδεικνύουν τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα των τελευταίων ετών σε αυτές τις χώρες.
Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς τι κρύβεται πίσω και από αυτό σχέδιο. Ο Κος Λαπαβίτσας με το Μουσουλίδη (διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝ-ΚΛΩ) και ο Κος Τόλιος, λοιπόν, είναι οι νέοι» σωτήρες για τους εργαζόμενους. Τι άλλο θα δούμε.. εξαπάτηση χωρίς τέλος από διαχρονικούς βαστάζους και πλατφόρμες στήριξης του ίδιου βάρβαρου δρόμου ανάπτυξης που μας οδηγεί στην ανασφάλεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Θα πρωτοστατήσουμε μαζί με την Ομοσπονδία του Κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ). Οι εργαζόμενοι από ΕΝ- ΚΛΩ, ΑΚΚΑ, Fintexport κλπ να κινητοποιηθούν να μην μπει ταφόπλακα σε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί στη ζωή το 3ο Μνημόνιο, να καταργηθούν τα προηγούμενα.
Καλούμε όλους τους απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων εκβιαστικά διλλήματα και αυταπάτες. Να μην θεωρήσουν χαμένα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Να διεκδικήσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα.
Καλούμε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 31/8/2015, 7:30μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με στόχο να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας.
Νάουσα, 11/8/2015
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ