Σε απόλυτα θετική κατεύθυνση βρίσκεται η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα να εισηγηθεί την νομοθετική κατάργηση της μη φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει αφορολόγητη σε ποσοστό 70%, ενώ παντελώς αφορολόγητο ήταν το ποσό της αποζημίωσης που λάμβανε από τη συμμετοχή του σε κοινοβουλευτικές επιτροπές! Έτσι ένας βουλευτής που με όλα τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει έφθανε να έχει ετήσια αποζημίωση της τάξης των 100.000 ευρώ, φορολογούνταν μόνο για τα 30.000, με κλίμακα μισθωτού φυσικά και όχι με αυτό των εμπόρων. Δηλαδή θα πλήρωσε φόρο εισοδήματος γύρω στις 7.000 ευρώ, ούτε το 7% των συνολικών απολαβών του, την στιγμή που ζητάνε από τους αγρότες να φορολογηθούν με 13% και να πληρώσουν και προκαταβολή επόμενου έτους το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος τους!
Αν τώρα ένας έμπορος ( προφανώς δεν υπάρχει κανένας!) με ατομική επιχείρηση δήλωνε εισόδημα 100.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 29.500 ευρώ συν την προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους 50%,14.750 ευρώ, σύνολο 44.250 ευρώ, δηλαδή επταπλάσιο φόρο από τον κάθε βουλευτή!
Σε θετική επίσης κατεύθυνση η πρόταση του κ. Τσίπρα, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, η μείωση κατά 15% των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων και καθορισμό ανώτατης αποζημίωσης στελεχών δημόσιων οργανισμών στο 80% της αποζημίωσης μη κοινοβουλευτικού υπουργού. Η μείωση πρέπει να φθάσει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα, της τάξης του 50%. Δεν μπορεί ο λαός να πένεται και μια κάστα κρατικοδίαιτων κομματικών μανδαρίνων να απολαμβάνει εσαεί παχυλούς μισθούς.
Το πλέον εντυπωσιακό, που αποδεικνύει ότι οι 300 της Βουλής λειτουργούν συντεχνιακά, είναι ότι τον Απρίλιο 2010, ψήφισαν νόμο με τον ειρωνικό τίτλο «αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης». Οι διατάξεις του, μεταξύ άλλων, καταργούσαν πλήρως τις φοροαπαλλαγές των βουλευτών από 1.1.2010.
Στην πορεία όμως, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έφερε εγκύκλιο η οποία στην ουσία επανέφερε το παλιό, προνομιακό καθεστώς.όπου το 70% των βουλευτικών εισοδημάτων παρέμενε αφορολόγητο!