Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στον εμπορικό πόλεμο της Μόσχας προς τις χώρες της Δύσης που ήρθε ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι νικητές εντοπίζονται σε εκείνους που κατάφεραν να καλύψουν το κενό της αγοράς αλλά και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.
Οι πρώτοι που ωφελήθηκαν ήταν οι ίδιοι οι Ρώσοι αγρότες και παραγωγοί. Παρότι οι Ρώσοι καταναλωτές είδαν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται, καθώς το ρούβλι έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η αγορά κινείται.
Το πάγωμα των εισαγωγών από την Ευρώπη άλλαξε τους όρους και ενίσχυσε την τοπική παραγωγή που καλείται να καλύψει τις ανάγκες. Η παραγωγή γαλακτοκομικών αυξήθηκε κατά 3,6%, αλιευμάτων κατά 6% και κρέατος κατά 12%.
Η ρωσική κυβέρνηση επενδύει στον αγροτικό τομέα με επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επίτευξη ανάπτυξης ωστόσο παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα.
Ο Ζαν – Μισέλ Ζαβέλ, πρόεδρος του γαλλικού συνεταιρισμού γαλακτοπαραγωγών Sodiaal Sud Est εξηγεί τις επιπτώσεις για τους Γάλλους παραγωγούς:
«Η σημασία του ρωσικού εμπάργκο και η επιρροή του στις γεωπολιτικές εξελίξεις είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία. Πρόκειται για ποσότητες της τάξεως των 300.000 τόνων τυριού που πωλούνταν στη Ρωσία, αποφέροντας περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Άρα είναι ξεκάθαρο πως αποτελούσε διέξοδο για το 3% της ευρωπαϊκής παραγωγής.»
Το εμπάργκο έχει προσφέρει στη Μόσχα έναν δυνητικό νέο σύμμαχο. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών μίλησε για «μια σημαντική ευκαιρία» που η Άγκυρα δεν πρέπει να χάσει. Την ίδια ώρα η Μόσχα ετοιμάζεται για επιβολή εμπάργκο σε ακόμη επτά χώρες.