Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Φίλοι μου, καλή σας μέρα,
αρκετοί είναι οι πολιτικοί αναλυτές και οι ειδήμονες, που παραξενεύονται, με την αποδοχή που έχει ακόμη, στην κοινωνία μας, ο Αλέξης και η “παρέα του”.
Θα μπορούσα, να ισχυριστώ ότι όσο ο κόσμος ακούει, ότι θα επανέλθει στην πολιτική σκηνή, ο κ. Βουλγαράκης, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανεβαίνουν. Υπάρχουν ακόμη, αρκετά πολιτικά “φαντάσματα”, που μπορούν να επανακάμψουν!
Φίλοι μου, τα πράγματα είναι απλά.
Οι άλλοι εξακολουθούν, να προκαλούν και να θυμώνουν τον ελληνικό λαό.
Συμπεριφέρονται, σαν να έχουν έρθει από άλλο πλανήτη και πολιτεύονται σαν απλοί παρατηρητές. Δεν φέρουν καμία ευθύνη και για τίποτα!
Πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μας λένε.
Τους απαντάς, ρε παλικάρια, σαράντα χρόνια κυβερνούσατε, γιατί δεν κάνατε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε;
Σου απαντάνε, έχω και κότερο … και Ντόρα Μπακογιάννη, πρέπει να ξαναέλθουμε!
Τους προτείνεις, ότι επιβάλλεται να αλλάξουν γιατί δεν μπορείς να τους εμπιστευθείς, έτσι όπως είναι και σου αντιπροτείνουν, έχω και κότερο … και Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να ξαναέλθουμε!
Φταίει το πελατειακό κράτος, μας λένε.
Ρε λεβέντες, τους απαντάς, το πελατειακό σύστημα, εσείς το δημιουργήσατε και εσείς εξακολουθείτε να το διατηρείτε. Είστε οι κύριοι αίτιοι αυτού τους συστήματος και τώρα μας λέτε ότι θα το καταργήσετε; Δηλαδή, θα καταργήσετε τους εαυτούς σας;
Σου απαντάνε, έχω και κότερο … και Κώστα Μπακογιάννη, πρέπει να ξαναέλθουμε!
Τους ρωτάς, την χώρα μας την καταστρέψατε, από ανικανότητα ή από άγνοια και σου απαντάνε έχω και κότερο … και Κώστα Καραμανλή, τον καινούριο (ο τρίτος στη σειρά!), πρέπει να ξαναέλθουμε!
Τους λες, ότι όλα τα γνωρίζανε, αλλά η αλαζονεία τους και η δίψα τους για εξουσία και για χρήμα, ήταν τα πιο σημαντικά και ουσιώδη για αυτούς.
Σου απαντάνε, έχω και κότερο … και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πρέπει να ξαναέλθουμε!
Ποτέ, δεν ενδιαφερθήκατε για το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά πως θα διατηρήσετε τις δερμάτινες καρέκλες σας και σου απαντάνε, έχω και κότερο … και Νίκο Δένδια, πρέπει να ξαναέλθουμε!
Τόσα χρόνια διοικούσατε, θεωρώντας την πατρίδα μας τσιφλίκι σας, ιδιοκτησία σας, λάφυρο των εκλογικών σας επιτυχιών και μας απαντάτε, έχω και κότερο … και Βενιζέλο και Φώφη και Λοβέρδο και Βορίδη και … , πρέπει να ξαναέλθουμε!
Αυτή, φίλοι μου είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, είμαστε εμείς, ο λαός. Τους παρατηρούσαμε πως κυβερνούσανε τόσα χρόνια, μυρίζαμε τη μπόχα και τη βρώμα της διαφθοράς, αλλά εξακολουθούσαμε να τους ψηφίζαμε.
Γιατί;
Όχι πάντως για το καλό της πατρίδας μας, αλλά για τα συμφέροντά μας, για την πάρτη μας. Τους ψηφίζαμε, διότι οι περισσότεροι από εμάς, ήμασταν όμοιοι τους. Ο κάθε πολιτικός, όταν κοιτάζει το “αθώο” προσωπάκι του στον καθρέπτη, βλέπει έναν από εμάς, δυστυχώς!
Το δικό μας μερίδιο ευθύνης, για το σημερινό κατάντημά της χώρας, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Το βόλεμα. το εύκολο κέρδος, η ασέβεια κατά του κράτους και των νόμων, η ισοπέδωση των πάντων, η αδιαφορία, το ψέμα, οι παράλογες απαιτήσεις, ήταν και είναι τα κομμάτια του παζλ, της ζωής του νεοέλληνα.
Και επειδή διανύουμε το Πάσχα του θέρους, να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, ας δούμε τι απαντά ο επίσκοπος Αντιοχείας, Αναστάσιος Σιναίτης, για τους ανάξιους άρχοντες.
Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις καρδιές σας».
Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς πού είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό.
Οι άλλοι πάλι πού είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρησιν ή και βούλησιν του Θεού σε ανάξιο λαό εξ αιτίας αυτής ακριβώς της αναξιότητός των. Και συνεχίζει με την παρακάτω διήγηση:
Όταν είχε γίνει βασιλεύς ό Φωκάς ο τύραννος[1] και άρχισε εκείνες τις αιματοχυσίες με τον Βονόσο[2] τον δήμιο, υπήρχε κάποιος μοναχός στην Κωνσταντινούπολη άγιος άνθρωπος, που έχοντας πολλή παρρησία προς τον Θεό, έλεγε με απλότητα: «Κύριε, γιατί έκανες τέτοιον βασιλέα;»
Και τότε, αφού το έλεγε αυτό για αρκετές ημέρες, του ήλθε φωνή εκ Θεού πού έλεγε: «Διότι δεν βρήκα άλλον χειρότερο».
Με απλά λόγια, φίλοι μου,
στην εξουσία, την πολιτική και την εκκλησιαστική, αναρριχώνται ανάξιοι, για να άρχουν και να ποιμάνουν, κατά παραχώρηση Θεού, εξαιτίας της αναξιότητας του λαού.
1. Φλάβιος Φωκάς: αυτοκράτωρ του Βυζαντίου (602-610), περιβόητος για την σκληρότητα και ακο-λασία του.
2. Βονόσος ή Βόνωσος: λογοθέτης (υπουργός) επί Φλαβίου Φωκά.