«Τα χρήματα για την καθημερινότητα ήδη δεν φτάνουν. Σκεφτείτε δηλαδή να υπάρξει και άλλη περικοπή. Τι θα γίνει; Το ζούμε καθημερινά στους Δήμους, που λειτουργούν ήδη στα όρια. Οποιαδήποτε μείωση θα σημαίνει υπολειτουργία των Δήμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς που διαχειρίζεται… Ηδη τα χρήματα δεν επαρκούν, τι θα συμβεί αν έχουμε κι άλλες μειώσεις; Θα πρέπει να πάμε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, σήμερα, με τέτοια κατάσταση στην κοινωνία; Δεν γίνεται αυτό…» μας είπε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στον οποίο απευθυνθήκαμε με αφορμή τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας για περαιτέρω μείωση των δαπανών και των προϋπολογισμών των Δήμων. Να σημειώσουμε ότι για την απόφαση αντέδρασε έντονα και η ΚΕΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να ζητά από τους δήμους, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ ταυτόχρονα είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικά πλεονάσματα, Πόσο ακόμη να μειώσουμε τις δαπάνες μας, πώς θα στηρίξουμε τις χιλιάδες κοινωνικές μας δομές που σήμερα υποστηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, πώς θα λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργούμε με 40% λιγότερο προσωπικό, πώς θα γίνουν έργα στους δήμους μας, αν μειώσουμε κι άλλο τις προμήθειες;”Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν από τους δήμους ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, όταν δεν γνωρίζουν αν θα είναι η κεντρική εξουσία συνεπής στις δικές της, θεσμοθετημένες υποχρεώσεις, όπως τα «παρακρατηθέντα» του 2015 και τα έσοδά από τον φόρο μπύρας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τέλη διαφήμισης.
Η ΚΕΔΕ ζητεί να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά το ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, να παύσει η στάση πληρωμών από πλευράς Δημοσίου για τα δημοτικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, να ληφθεί μέριμνα ώστε το κόστος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση να μην επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και να γίνουν αποδεκτές, και να νομοθετηθούν άμεσα, οι προτάσεις της για τους υπερχρεωμένους δήμους.
Σ. Γκ.