Με θεσμικούς, παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς στη Βέροια συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Θεοχαρόπουλος ήλθε επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενου από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σ. Καλπάκη, τον γραμματέα ΔΗΜΑΡ Ημαθίας Λεωνίδα Ακριβόπουλο, τον γραμματέα ΔΗΜΑΡ Νάουσας Σταύρο Τσέλιο και τον γραμματέα ΔΗΜΑΡ Αλεξάνδρειας Σ. Αρβίθη
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με θεσμικούς, παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς του Νομού.
Αρχικά στη συνάντηση με τον δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη τονίσθηκε από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι για τα έργα του υφιστάμενου προγράμματος ΕΣΠΑ στον Νομό όπως και στην υπόλοιπη χώρα είναι αναγκαία η διεκδίκηση επιπρόσθετης παράτασης τουλάχιστον ενός έτους με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Η παράταση αυτή πρέπει να διεκδικηθεί στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία της χώρας με τους εταίρους καθώς είναι αναγκαία εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών έλλειψης ρευστότητας λόγω της κρίσης και ειδικά των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα.
Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα όπου τονίσθηκε από το κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ ο κρίσιμος ρόλος της εκκλησίας για την υποστήριξη όσων πλήττονται από την κρίση και ιδίως για την αντιμετώπιση των ακραίων περιπτώσεων φτώχειας και για την βοήθεια σε σίτιση. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη υποστήριξης των δομών αλληλοβοήθειας που λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαία η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με τον αναγκαίο διαχωρισμό τους.
Η ρευστότητα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας καθώς και οι τρόποι υπέρβασης της κρίσης μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας ήταν τα θέματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης του κλιμακίου της Δημοκρατικής Αριστεράς με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επαφή για την προώθηση των προβλημάτων αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυσή τους.
Τέλος υπήρξε διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, την φορολόγηση των αγροτών και τη διευκόλυνση των εξαγωγών στις συναντήσεις με το Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού VENUS (κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ), με τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας και τη Συντονιστική Επιτροπή για την υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων. Στις συναντήσεις αυτές τονίσθηκε από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλο ότι τα μέτρα που προτάθηκαν αν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, με δυσμενείς συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο. Συνεπώς είναι οικονομικά αναποτελεσματικά και θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κάθε μέτρο ξεχωριστά αλλά το τελικό μίγμα το οποίο είναι όχι μόνο αντιαναπτυξιακό αλλά ουσιαστικά μη εφαρμόσιμο και κοινωνικά άδικο. Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης για να έχει ο πρωτογενής τομέας τις δυνατότητες να συμβάλλει αποφασιστικά στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έξοδο από τη σημερινή κρίση. Πρέπει άμεσα να οικοδομηθεί ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο με πυρήνα την πραγματική οικονομία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόσο σε φυσικό πλούτο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.