100% καταστροφικό για τον κλάδο των αγροτών θα είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, δεδομένης της υψηλότατης φορολογίας σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα μέτρα (αγροτικό πετρέλαιο, τριπλασιασμός ασφαλίστρου, εφόδια στο 23%, αγροτικό ρεύμα +40% κ.ά.) που μειώνουν επικίνδυνα το αγροτικό εισόδημα. Ασφαλώς κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη αντιλήφθηκαν το μέγεθος του ζητήματος και ήδη η πρώτη πάει πιο πίσω την εισαγωγή του θέματος στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη κατάλογο με ισοδύναμα μέτρα, έτσι ώστε είτε να καταργήσει είτε να ελαφρύνει τη σχετική λίστα.
Η συνθήκη κάτω από την οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν όλοι το θέμα είναι φυσικά στη βάση του παραγωγικού μοντέλου που σχεδιάζουν για τη χώρα. Κυβερνώντες και μη. Αν πράγματι θεωρούν τον αγροτικό κλάδο, για τώρα και τα επόμενα χρόνια, σημαντικό για την ελληνική οικονομία, φυσικά πρέπει να τον προστατεύσουν και να τον ενισχύσουν, με τη φορολογία να είναι σε επίπεδα βιωσιμότητας. Αν έχουν άλλα κατά νου, φυσικά να μας τα πουν, και κυρίως να τα πουν στους αγρότες. Οι οποίοι, ειδικά για περιοχές όπως η Ημαθία, κρατούν ψηλά τη σημαία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας συνάλλαγμα και πολλές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από πολιτικές που λαμβάνονται είτε υπό τον αυστηρό πέλεκυ της Ε.Ε. είτε υπό τη χαλαρή θεώρηση της κυβέρνησης να μην θίξει επ’ ουδενί τον κομματικό της μηχανισμό παρά όλους τους υπόλοιπους, και ειδικά αυτούς που παράγουν. Φτάνουν πια οι κοντόφθαλμες και μονόπατες πολιτικές της εθελοτυφλίας που πάντα οδηγούν στην καταστροφή. Ο ουσιαστικός ιστός της χώρας και της οικονομίας που είναι ικανός να αντιστρέψει το κλίμα στην είναι οι παντός είδους παραγωγικές δυνάμεις και πρέπει να στηριχθούν ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία, με σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και κινητροδότηση για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Κάθε άλλη πολιτική είναι εθνική τραγωδία.
Κώστας Παναγιωτίδης