Με 230 ψήφους πέρασε τα ξημερώματα στη Βουλή ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές, όπως λέγεται. Αν και άλλες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι προϊόν μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής κι όχι εντολή της τρόικας. Η τρόικα απλώς ζήτησε αναμόρφωση του κώδικα…
Με αυτή την αφορμή, ανατρέξαμε στα φύλλα του περασμένου Δεκεμβρίου, τότε που οι δικηγόροι έκαναν δεκαήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, ακριβώς για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ζυγουλιάνος, παρουσία και άλλων μελών του δ.σ., είχε τονίσει τότε ότι οι δικηγόροι και σύσσωμος ο νομικός κόσμος αντιδρούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όχι μόνο για τα ζητήματα του κλάδου τους, αλλά και επειδή οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τα μέγιστα όλη την κοινωνία..
Ο κ. Ζυγουλιάνος είχε αναφέρει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, με την κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στην αποδεικτική διαδικασία, φαλκιδεύει θεμελιώδη δικονομικά δικαιώματα, αναιρεί τις αρχές της δίκαιης δίκης και δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξαγγελλόμενη επιτάχυνση των δικών, αντιθέτως θα τις επιβραδύνει, με πολύ κόσμο να οδηγείται στα δικαστήρια για ψευδομαρτυρίες κ.λπ. λόγω των καθ’ υπόδειξη έγγραφων ενόρκων καταθέσεων.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είχε κάνει ειδική αναφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που ενισχύουν τα προνόμια των Τραπεζών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλιστικών οργανισμών, των συνεταιρισμών, ακόμη και του ίδιου του Δημοσίου που νομοθετεί, ισχυριζόμενο ότι θα βρει τα διαφεύγοντα χρήματα από άλλες πηγές, συνεπώς νέα φορολογία!
Τον Δεκέμβριο ο κ. Ζυγουλιάνος εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για την περίπτωση που ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο δικηγορικός και νομικός κόσμος θα συνεχίσουν τους αγώνες εναντίον του νομοσχεδίου όσο χρειαστεί. Ακολούθησαν οι εκλογές και η αλλαγή της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο. Έξι μήνες μετά, το τότε νομοσχέδιο είναι πλέον Νόμος του κράτους. Και όπως μας είπε ο κ. Ζυγουλιάνος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες, είναι ακριβώς το σχέδιο το οποίο είχε πολεμήσει ο νομικός κόσμος τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς καμία αλλαγή. Το μόνο που άλλαξε, είναι φυσικά η κυβέρνηση.
Και μεις θα συμπληρώσουμε ότι αυτό γίνεται από μια αριστερή κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων ψηφίζει νόμους που προτάσσουν τα δικαιώματα των Τραπεζών σε βάρος ιδιωτών, επιχειρηματιών, εργαζομένων, ακόμη και του ίδιου του κράτους!