Οι μετρήσεις που γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν προβλεπτική ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα. και με βάση τα στοιχεία δεν αναμένονται κρούσματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο κίνδυνος παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας .
Ο ιός μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, όπως καταδεικνύουν και οι αναλύσεις δειγμάτων αίματος από κοτόπουλα και ακμαία κουνούπια που διενεργούνται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιστοποιήσει την παρουσία του ιού του δυτικού Νείλου. Είναι η πέμπτη χρονιά που παρακολουθούμε το θέμα και φέτος βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου» σημειώνει ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μάλιστα διευκρινίζει ότι οι μετρήσεις που γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν προβλεπτική ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τις μετρήσεις, σίγουρα δε θα έχουμε κρούσματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξαναδούμε τα δεδομένα. Ωστόσο συνήθως το πρόβλημα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι εντονότερο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».