Πολλά ειπώθηκαν και αρκετά γράφτηκαν για τα αίτια της απώλειας της καρποφορίας των συμπύρηνων-κονσερβοποιήσιμων ποικιλιών Everts και Α37
Οι απώλειες στην ποικιλία Everts έφθασαν σε πολλές περιπτώσεις το 90%, ενώ στην ποικιλία Α37 από μία πρόχειρη εκτίμηση σε ένα κτήμα, η απώλεια βρίσκεται στα 40-50%.
Μικρότερες απώλειες σημειώθηκαν και σε άλλες ποικιλίες. Οι απώλειες απεδόθησαν σε παγετό. Σε μερικές περιπτώσεις, πολύ λίγες, δεν μπορεί να αποκλεισθεί και ο παγετός.
Οι σοβαρές απώλειες, κυρίως στην ποικιλία Everts, οφείλονται στο στρες που υπέστησαν αυτές οι ποικιλίες, όταν οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 0ο C (μηδέν βαθμούς Κελσίου).
Οι ευπάθειες των διαφόρων ποικιλιών σ’ αυτό το στρες διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μελετώντας αυτό το φαινόμενο στις ποικιλίες αμυγδαλιάς, διαπίστωσα ότι στις ευπαθείς ποικιλίες οι απώλειες ξεπερνούσαν και το 90%, ενώ στις ανθεκτικές ποικιλίες κυμαινόταν γύρω στο 15-20%.
Κατά την επίσκεψη κτήματος στο οποίο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Everts και Andross, διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στην απώλεια της καρποφορίας.
Από στοιχεία παλαιών μετρήσεων, η ευπάθεια της ποικιλίας Andross στους παγετούς βαθμολογήθηκε με «6» (κλίμακα 0-10), ενώ της ποικιλίας Everts με 6,5. (Στοιχεία αξιολόγησης συμπηρπύνων-κονσερβοποιήσιμων ποικιλιών ροδακινιάς, 1982, Δ. Στυλιανίδης και άλλοι).
Η μικρή αυτή διαφορά ευπάθειας, δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην απώλεια καρποφορίας μεταξύ των δύο αυτών ποικιλιών.
Το φαινόμενο αυτό η ποικιλία Everts το παρουσίασε και άλλες φορές, σε διάφορες περιοχές, αν και στη συλλογή αξιολογήσεως του Ι.Φ.Δ. δεν είχε εκδηλώσει αυτή την αδυναμία.
Στην περιοχή Λευκαδίων της Νάουσας, η ποικιλία Everts παρουσίαζε το φαινόμενο αυτό επί σειρά ετών. Σε κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων η παραγωγή (συνολικά) δεν ξεπερνούσε τα 1500 κιλά. Με τα μέτρα που ελήφθησαν το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Σε προσεχές άρθρο θα δοθούν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος για να μην συνεχισθεί το πρόβλημα κατά το επόμενο έτος, όπως συνέβη στο προαναφερθέν κτήμα.
Οι παρατηρήσεις ελήφθησαν με τη συνεργασία του Γεωπόνου του Α.Σ. Νέος Αλιάκμων κ. Μιλτιάδη Ακριβόπουλου.
Δ.Κ. Στυλιανίδης