Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χθες στην πρωινή εκπομπή «Επί Τύπου και Τόπου» του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις, τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για την τρέχουσα κατάσταση της χώρας αλλά και τις εξελίξεις που έρχονται…
Και βέβαια η συνέντευξη ξεκίνησε με πρώτο ερώτημα το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
«Το δημοψήφισμα είναι μια ιστορική στιγμή, μια στρατηγική κίνηση διότι θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Εχει τη δική του λογική, σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει μνημόνια και τέτοια μέτρα, ούτε μπορεί κανείς να πάει πίσω σ’ αυτό, άρα χρειαζόμαστε μια καινούργια πορεία να δούμε τι θα γίνει με την διαπραγμάτευση, τι θα μας προτείνουν οι δανειστές και αναλόγως θα χαράξουμε κι εμείς την δική μας πορεία».
-Τελικά ποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του η Ευρώπη ή εμείς;
Διαπραγμάτευση είναι… Εμείς έχουμε προτείνει, έχουμε υποχωρήσει, έχουμε φέρει καινούργιες ιδέες. Αν συγκρίνετε αυτά που λέγαμε προεκλογικά θα καταλάβετε πόσο διαλλακτικοί είμαστε. Υπάρχουν και ορισμένα όρια τα οποία τα εξέφρασε ο ελληνικός λαός, άρα οι δανειστές τώρα θα πρέπει να προτείνουν κάτι λογικό. Εάν συνεχίσουν να προτείνουν τα μέτρα τα οποία πρότειναν μέχρι πρότινος τότε δεν είναι πορεία για τη χώρα μας αυτό, είναι καταδίκη.
-Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί εάν δεν δεχτούν τα μέτρα της Ελλάδας η οποία μάλιστα πάει και με ένα κοινό ανακοινωθέν όλων των πολιτικών αρχηγών. Πάει δηλαδή με μια εθνική συναίνεση κατά κάποιον τρόπο
Μ’ ένα τρόπο έτσι είναι, αν και τι εθνική συναίνεση μπορεί να υπάρξει μετά τα όργια της προηγούμενης εβδομάδας… Τέλος πάντων, πάλι φαίνεται πόσο πλατύς και ανοιχτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εν πάση περιπτώσει θα πάει μ’ ένα εθνικό τρόπο εκεί. Αν μας πουν όχι, θα πρέπει να ζυγίσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε διότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μέτρα λιτότητας που δεν θα κάνουν τίποτα για το χρέος και που δεν θα έχουν κάποια προοπτική αναπτυξιακών επενδύσεων. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.
-Εσείς, αφήνετε ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο της επιστροφής στην δραχμή, έτσι;
Πρέπει να σας πω ότι έχει αρχίσει και μ’ ενοχλεί αυτό το πράγμα, εμένα προσωπικά. Είναι λίγο σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Ολοι το ξέρουν αλλά κανείς δεν το κουβεντιάζει εκτός από εμένα. Και την πληρώνω εγώ τη νύφη τελικά, γιατί εμφανίζεται ότι έχω κάποια εμμονή. Δεν έχω καμία εμμονή. Το ίδιο γίνεται και στο Νομό μας πρέπει να σας πω που ακούω τα εξ αμάξης .
-Ευκαιρία λοιπόν να το ξεκαθαρίσετε
Βεβαίως να το ξεκαθαρίσω. Το έχω πει 150 χιλιάδες φορές αλλά δεν μ’ ακούει κανείς. Στην ουσία, λέω αυτό που όλοι σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να το πουν ανοιχτά. Εγώ έχω να σας πω το εξής: όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές για έναν τόπο και ένα λαό εάν το θέλει να ζήσει. Δεν έχουμε καμία συμφωνία που να μας δένει τα χέρια και να μας καταδικάζει στο μέλλον μας. Σ’ όλες τις περιπτώσεις οι σοφοί λαοί τα έχουν όλα ανοιχτά και όλα τα εξετάζουν. Δεν φτύνουν τον κόρφο τους και ούτε προσποιούνται ότι κάτι δεν υπάρχει. Ούτε στο επίπεδο της πολιτικής έχουμε το καλομελέτα και έρχεται. Επομένως εάν ο τόπος μας βρεθεί να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο θα το εξετάσει . Ψύχραιμα και ήρεμα όπως έχουν κάνει και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι… Μην νομίζετε ότι και αυτοί δεν έχουν εξετάσει την προοπτική, μια χαρά την έχουν εξετάσει. Αν νομίζουμε λοιπόν ότι υπάρχει, θα το δούμε και αυτό. Αλλά αν μπορούμε να το λύσουμε το πρόβλημα εντός ευρώ να το λύσουμε εντός ευρώ, δεν έχω καμία αντίρρηση εγώ σ’ αυτό.
-Πως σχολιάζετε την παραίτηση Βαρουφάκη;
Τον Γιάνη Βαρουφάκη τον ξέρω πολλά χρόνια, είναι φίλος μου, εκτιμώ τις ικανότητές του βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο που ήξερε αυτός και επιτέλεσε σοβαρό έργο. Το τελευταίο διάστημα, την τελευταία βδομάδα δε, με το θέμα του δημοψηφίσματος στάθηκε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων σε αντίθεση με πολλούς άλλους οι οποίοι είτε δείλιασαν είναι είπαν τα ήξεις αφίξεις κ.λ.π. Ο Γιάνης μίλησε με τρόπο που ο ελληνικός λαός ήθελε να ακούσει. Τώρα δεν μπορούσε να πάει να διαπραγματευτεί γιατί είχαν δημιουργηθεί μεγάλες αντιθέσεις και αντιπάθειες… Αν η χώρα μας είναι να διαπραγματευτεί κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή είναι φανερό ότι δεν μπορούσε να το κάνει ο Γιάνης γιατί τα προσωπικά έπαιξαν κι ένα ρόλο εδώ. Ελπίζω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να τα καταφέρει κι αυτός όπως πρέπει το επόμενο διάστημα γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες του.
-Οσον αφορά στην τραπεζική αργία, ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται γι’ αυτό; Οι τράπεζες είναι κλειστές τόσες μέρες, ο κόσμος φοβάται κυρίως για τις καταθέσεις του και για ενδεχόμενο κούρεμα και σαφώς ανησυχεί…
Το γεγονός της τραπεζικής αργίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν τραπεζικές πράξεις. Οι τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν έστω και με κλειστές τις πόρτες για το κοινό για να γίνονται οι τραπεζικές πράξεις και να ξεμπλοκάρει η αγορά. Αυτό μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, στο μέτρο που επιτρέπει το επίπεδο της εμπιστοσύνης, γιατί τα πράγματα έχουν παγώσει . Το πρώτο απαιτούμενο αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσει να ομαλοποιείται κάπως η τραπεζική λειτουργία έστω και αν δεν μπαίνει το κοινό μέσα στις τράπεζες. Το δεύτερο είναι να μπορεί ο κόσμος να παίρνει ένα μεγαλύτερο ποσό από αυτό των 60 ευρώ, να ομαλοποιηθεί κι αυτό. Ποιος ιδιώτης μπορεί να παίρνει πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ το μήνα; Αν είναι δυνατόν! Αλλά αυτό πρέπει να ομαλοποιηθεί, πρέπει ο κόσμος να εξυπηρετείται μ’ ένα λογικό τρόπο όσον αφορά τα μετρητά. Αλλά, για να ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες και τα γκισέ και να μπορεί ο καθένας να παίρνει και να δίνει ότι θέλει σαν μια φυσιολογική κατάσταση, αυτό όπως καταλαβαίνετε θα πάρει καιρό διότι είναι τόση η ανησυχία του κόσμου, με τόση απώλεια εμπιστοσύνης που είναι πολύ φυσιολογικό, εάν ανοίξουν οι τράπεζες να πάει ο κόσμος και να πάρει όλες τις καταθέσεις του και οι τράπεζες να καταρρεύσουν. Αυτό λοιπόν θα πάρει ένα διάστημα, όπου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση αλλά δεν θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει τις αναλήψεις που θέλει. Το άλλο που θέλω να σας πω είναι για τις καταθέσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις. Αυτό κακώς ειπώθηκε και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ειπώθηκε κατά κόρον. Ηταν ένα λάθος, ήταν καθαρά τρομοκρατία ότι εάν δεν έχουμε ρευστότητα θα κουρέψουν τις καταθέσεις. Άλλο η ρευστότητα και άλλο η φερεγγυότητα των τραπεζών. Στον τόπο μας έχουμε γεμίσει όψιμους οικονομολόγους που γράφουν ότι τους κατέβει και τρομοκρατούν τον κόσμο. Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή και ρευστότητα να μην έχουν δεν σημαίνει ότι θα υποστούν κούρεμα. Ακόμη κι αν η ρευστότητα περισταλεί ακόμη περισσότερο, τότε αυτό που θα κάνουν οι τράπεζες είναι να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Δεν χάνονται όμως οι καταθέσεις λόγω ελλείψεως ρευστότητας. Οι καταθέσεις χάνονται εάν οι τράπεζες κλείσουν λόγω προβληματικών δανείων. Τότε ανοίγει θέμα καταθέσεων. Αν δηλαδή οι τράπεζες εκκαθαριστούν και εάν υπάρχουν προβληματικά δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. Τότε τίθεται θέμα πώς θα καλυφθούν οι ζημίες από τα δάνεια. Αυτό δεν υφίσταται για τις ελληνικές τράπεζες και ούτε και πρόκειται να ανακύψει στο επόμενο διάστημα. Κακώς τρομοκρατείται ο κόσμος. Τις καταθέσεις μπορεί να μην μπορεί να τις πάρει ο καθένας όπως θέλει, αλλά δεν κινδυνεύουν να χαθούν ως αξίες. Αυτή τη στιγμή και στο προβλεπόμενο μέλλον δεν υπάρχει κίνδυνος. Δεν μπορώ να σας πως τι θα γίνει σ’ ένα χρόνο, δεν είμαι μάγος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα.
-Ο κ. Ντράγκι τι ρόλο θα παίξει σ’ αυτό;
Ο κ. Ντράγκι θα παίξει ένα πολύ σκληρό ρόλο, να είστε έτοιμοι γι’ αυτό. Φέρθηκε πολιτικά από την πρώτη ώρα, περιέκοψε την ρευστότητα, χθες δεν έδωσε πάλι ELA και κούρεψε κι΄ άλλο τα εχέγγυα που καταθέτουν οι δικές μας τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες. Ο κ. Ντράγκι είναι η αιχμή του δόρατος, ούτε φίλος μας είναι, ούτε τίποτα. Ασκεί πίεση μεγάλη η οποία εν μέρει πηγάζει προφανώς από θεσμικούς κανόνες της λειτουργίας της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, εν μέρει όμως είναι και ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις για να ρίξει την κυβέρνηση. Βέβαια μετά το 60% όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει έτσι…
-Τι χρονικό περιθώριο δίνετε, κατά την εκτίμησή σας, μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα;
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην οξύτερη στιγμή. Ξέρετε, οι κρίσεις λύνονται μετά από κάποια στιγμή μεγάλης όξυνσης, λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις και μετά ομαλοποιείται η κατάσταση. Ακόμη δεν έχει φτάσει το σημείο αυτό. Το έχουμε μπροστά μας και περιμένω ότι οι εταίροι θα ανεβάσουν κι άλλο τις πιέσεις στην κοινωνία και στη χώρα μας. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση η δικιά μας να δείξει μια πρωτοβουλία που σύμφωνα με την εκτίμησή μου κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτα πρώτα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με τις τράπεζες, διότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις αποφάσεις των ιδιωτών που τις λειτουργούν και οι οποίοι στηρίζονται σε δημόσιες μετοχές. Αρα χρειάζονται παρεμβάσεις από τις τράπεζες για να μπορέσει να στηριχθεί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεύτερον χρειάζονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας διότι οργίασαν την προηγούμενη εβδομάδα και δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Αυτό που έγινε με τα κανάλια, το όργιο παραπληροφόρησης, μόνο ως εθνική ζημία μπορεί να χαρακτηριστεί. Και τρίτον η χώρα χρειάζεται ταχέως παρεμβάσεις στην διαπλοκή και την ολιγαρχία, αυτό που όλοι ξέρουμε ότι μας κατέστρεψε και μας βούλιαξε. Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο κόσμος. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται δομικές αλλαγές.
-Ποια είναι η θέση σας για τις αποκρατικοποιήσεις;
Να το πω κι αυτό να το ακούσει ο κόσμος… Κανείς δεν θέλει να τα έχει όλα το δημόσιο, δεν είναι δυνατόν, αυτή η εποχή πέρασε. Από την άλλη μεριά να λέγεται ότι εξορισμού το ιδιωτικό είναι καλύτερο από το δημόσιο είναι παντελώς λάθος. Μόνο στη χώρα μας λέγεται αυτό σήμερα. Αυτές είναι παλιές ιδέες . Αυτό που χρειάζεται είναι μια καινούργια ισορροπία μια καινούργια σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στον τόπο μας. Μια καινούργια δυναμική σχέση όπου το ένα να στηρίζει το άλλο, το δημόσιο να στηρίζει το ιδιωτικό και το ιδιωτικό να στηρίζει το δημόσιο. Είναι απολύτως εφικτή μια τέτοια σχέση αλλά όχι με αυτούς που μας κυβέρνησαν μέχρι τώρα και όχι με τους μηχανισμούς εξουσίας που καθόριζαν μέχρι σήμερα τα πράγματα. Και σας λέω ότι στην περιοχή μας στην Ημαθία ήδη έχουμε τέτοιες κινήσεις που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προοπτική για την υπόλοιπη Ελλάδα.
-Εννοείτε τα Κλωστήρια;
Αυτό ακριβώς εννοώ. Τα κλωστήρια είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου επιχειρούμε να βρούμε μια καινούργια σχέση ιδιωτικού με δημόσιο η οποία να είναι παραγωγική και να μας βάζει σε άλλο επίπεδο. Όπως καλά γνωρίζετε τα κλωστήρια της περιοχής Ημαθίας τα κατέστρεψε όχι το δημόσιο αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Ετσι, για να ξέρουμε και τι λέμε. Εμείς λοιπόν επιχειρούμε να βρούμε μια σχέση τη στιγμή αυτή, το κάνουμε με χίλιες δυσκολίες, χωρίς να ελέγχουμε τις τράπεζες( που θα έπρεπε), για να βάλουμε αυτό το παραγωγικό πλέγμα σε μια βάση που να δίνει προοπτική. Και αυτό που προσπαθούμε για την Ημαθία να μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες περιοχές. Δεν είναι εύκολο γιατί προσπαθούμε να το ξαναχτίσουμε, να το αναστήσουμε από τις στάχτες του. Αλλά αυτό είναι και η μόνη προοπτική για τον τόπο όπως αντιλαμβάνομαι εγώ. Ετσι θα πάμε μπροστά με παρέμβαση κρατική για να διευκολύνει ορισμένες καταστάσεις χωρίς επιδότηση, χωρίς να έχουμε φαινόμενα διορισμών κ.λ.π. αλλά και με στήριξη της ιδιωτικής δράσης πάνω σε δημόσιες βάσεις. Αυτός είναι ο τρόπος, έτσι θα πάμε μπροστά. Και τα Κλωστήρια, πιστεύω, εάν τα καταφέρουμε, θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Είναι μεγάλη κίνηση αυτή εξαιρετικής καινοτομίας και θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξουμε δρόμο για μια ακόμη φορά, διότι η Ημαθία και επιχειρηματικότητα έχει και καινοτομία έχει και εξωστρέφεια.
-Με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με την οποία ασχοληθήκατε τι γίνεται;
Η ΕΒΖ είναι ειδική περίπτωση όπως γνωρίζετε, όπου καταφέραμε και καταστρέψαμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ενώ είχαμε τόσες μονάδες και τέτοιο δυναμικό φροντίσαμε και το ρημάξαμε. Και εάν δεν ήμασταν εμείς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να είστε σίγουρη ότι δεν θα υπήρχε βιομηχανία ζάχαρης φέτος και πιθανότατα του χρόνου να είχε κλείσει τελείως. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει εθνική παραγωγή, την κρατήσαμε ανοιχτή με νύχια και με δόντια και φέτος θέλουμε να λειτουργήσει όσο μπορεί. Κι όπως γνωρίζετε θα ανοίξει και το δεύτερο εργοστάσιο, όχι μόνο στο Πλατύ αλλά και στην Ορεστιάδα. Δεν θέλω να τα ωραιοποιώ, είναι δύσκολη η κατάσταση, γιατί για να πέσει το κόστος πρέπει να υπάρξει μεγάλη παραγωγή τεύτλων και άρα μεγάλη παραγωγή ζάχαρης. Αυτό είναι που ρίχνει το κόστος. Εφέτος δεν μπόρεσε να υπάρξει μεγάλη παραγωγή τεύτλων διότι γίναν όλα την τελευταία στιγμή. Πότε να προλάβουμε; Και το ότι υπήρξε παραγωγή είναι θαύμα. Αρα λοιπόν το κόστος θα είναι υψηλό φέτος και άρα θα έχουμε προβλήματα κερδοφορίας. Δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση εμείς όμως θα την κρατήσουμε ανοιχτή και ελπίζουμε ότι του χρόνου, εάν η χρηματοδότηση πάρει μια πιο φυσιολογική μορφή, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη σπορά και πολύ χαμηλότερο κόστος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε και να στήσουμε τη βιομηχανία στα πόδια της. Επίσης υπάρχουν κι άλλες ιδέες για παράπλευρες δραστηριότητες της ΕΒΖ ώστε να έχει κέρδος και από αλλού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά υπάρχουν και γι’ αυτό κάποιες ιδέες.
Αυτά θα κάνουμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες και ταυτόχρονα θα εξορθολογήσουμε όσο μπορούμε το κόστος . Εχει αλλάξει η κατάσταση μέσα και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ατασθαλίες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Εχουμε αλλάξει τη διοίκηση και βήμα βήμα πολύ προσεχτικά κινείται η κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος, έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, γνωρίζω το τεράστιο βάρος που έχουν πάνω τους και τους στηρίζω όσο μπορώ. Θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτερα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό στην περιοχή μας και να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται αντί να ασκούν αντιπολιτευτική κριτική χωρίς βάση.
Σοφία Γκαγκούση