Ερευνώντας την ιστορία της περιοχής, κάποια γεγονότα, που προβλήθηκαν πρόσφατα, μεταφέρουν το ενδιαφέρον μας στην Κοινότητα της Χαρίεσσας του Δήμου Νάουσας.
Πρόσφατα η Μητρόπολη της Βέροιας - Νάουσας - Καμπανίας δέχτηκε πρόταση του πληρώματος της Εκκλησίας της Κοινότητας Χαρίεσσας να γιορτασθεί η συμπλήρωση των τετρακοσίων ετών από της ιδρύσεως του Ναού της Ζωοδόχου πηγής. Ο Μητροπολίτης υιοθέτησε την πρόταση και γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος.
Η προσπάθειά μου να συλλέξω πληροφορίες ευοδώνεται και τα γεγονότα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ξεκινούμε από την επιγραφή που δεσπόζει στο υπέρθυρο της εισόδου του Ναού και έχει ως εξής
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ/ ΑΝΕΓΈΡΘΗ ΤΟ 1615/ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1935/ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΛΕΣΙΔΗ ΗΛΙΑ/ ΕΚ ΠΟΝΤΟΥ.
Σημειώνω ότι η επιγραφή είναι επιμελημένη, το "Σ" γράφεται με "C" και στις τέσσερες γωνίες αντικρίζονται και πλαισιώνουν την επιγραφή διακοσμητικά επιζωγραφήματα. Καταγράφω την επιγραφή ως έχει, "ΑΝΕΓΕΡΘΗ". Το ορθό είναι ΑΝΗΓΕΡΘΗ.
Θέλω να ξεκινήσουμε από τα γνωστά για να πάμε στα άγνωστα. Ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν από τη μνήμη των παλαιών κατοίκων είναι πολλά, όπως: Ποια η προέλευση - σύνθεση του σημερινού πληθυσμού. Ποιος ο εκ Πόντου Κελεσίδης Ηλίας. Ποια η φήμη του Ναού, ήταν καθολικό μοναστηριού; Ήταν Ναός χωριού που καταστράφηκε; Ποιοι οι κάτοικοι και ποιο το όνομα του Χωριού ή του μοναστηριού;
Τα δύσκολα αρχίζουν με μια άλλη επιγραφή, που εντοιχίστηκε από τον Κελεσίδη πάνω από το κεντρικό τόξο της πρόσοψης του ναού. Η επιγραφή αυτή είναι σε επιχρισμένη πέτρα, προβάλλει στα άκρα της τέσσερες σταυρούς και σε ανάγλυφο δίσκο το γράμμα "Π" ανάμεσα σε δύο πλάγιους σταυρούς. Στη δεύτερη σειρά στο δίσκο δεσπόζουν τα γράμματα "Ε" και "Τ", χωρισμένα με παύλες. Στην τρίτη σειρά δεσπόζει το έτος 1615, με αραβικούς αριθμούς, όπως το γράφω.
Στα πρώτα ερωτήματα απάντηση δίνει ένας μύθος που παραδόθηκε από γενιά σε γενιά, αχρονολόγητος, που καλού - κακού, σε ανύποπτο χρόνο, κατέγραψα με τη σκέψη που κάνει κάθε ερευνητής "το κρατάμε και ο καιρός θα δείξει το τι κρύβει". Στα δεύτερα ερωτήματα, τα δύσκολα, θα κάνουμε ιστορικά βυθίσματα, υποθέσεις, και όπως πάντα θα καλέσουμε σε βοήθεια τους ειδικότερους από εμάς.
Στόχος μας να αναδείξουμε την ιστορία του χωριού Χαρίεσσα.