Με συνεχή κάλυψη, ανταποκρίσεις και ζωντανή ροή αποτελεσμάτων από τις κάλπες του ελληνικού δημοψηφίσματος, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για την επικράτηση του «μεγάλου ‘όχι’ της Ελλάδας», όπως το χαρακτηρίζουν.
«Με το «όχι» να μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 60%, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στην Αθήνα, Ματέο Πουτσαρέλι. «Το «ναι» δεν προηγείται σε καμία από τις 13 ελληνικές περιφέρειες», τονίζει ο ιταλός ρεπόρτερ.
«Η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν για να δώσει ένα «Μεγάλο Όχι»», λέει ο δημοσιογράφος του Guardian, Ντάνκαν Ουέλντον.
«Μια θαρραλέα Ελλάδα τα έβαλε με όλους, την Μέρκελ, τη Γαλλία και το ΔΝΤ. Κανείς δεν ήταν με το μέρος τους [των Ελλήνων]», έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος Εουτζένιο Οκόρσιο.
«Μπροστά σε όλα τα εκλογικά τμήματα το ‘όχι’» γράφει τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης η Sueddeutsche Zeitung, η ιστοσελίδα της οποίας καλύπτει σε ζωντανό χρόνο τις εξελίξεις.
Ως κορυφαία εξέλιξη, μαζί με την καταμέτρηση, η εφημερίδα σημειώνει την συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για το αποτέλεσμα τη Δευτέρα, ενώ σημειώνει πως πολλοί υποστηρικτές του «όχι» δεν θεωρούν την ψήφο τους απόρριψη της Ευρώπης -σημειώνοντας ωστόσο πως η πρώτη που συνεχάρη από το εξωτερικό ήταν η Μαρίν Λεπέν.
Παράλληλα, η εφημερίδα περιγράφει το κλίμα στους δρόμους της Αθήνας πριν από το κλείσιμο της κάλπης -με τίτλο τον οποίο αφήνει ψηλά στην ιστοσελίδα της και μετά το κλείσιμο, θεωρώντας τον ταιριαστό της ατμόσφαιρας; «Περιμένοντας τον άρχοντα του όχι». Με αφορμή την υποδοχή που βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας όταν προσήλθε στο τμήμα για να ψηφίσει, αναφέρει ότι «στο στρατόπεδο του “όχι”, βρίσκει απήχηση η δέσμευση για αξιοπρέπεια, ενώ στο στρατόπεδο του “ναι” επικρατεί αβεβαιότητα».
«Ισχυρό προβάδισμα στο όχι» γράφει το Spiegel που, επίσης, παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο τις εξελίξεις, που γράφει ότι η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη για συνομιλίες (δείχνοντας στην αναφορά Βαρουφάκη), επίσης σημειώνει την συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ και αναρτά φωτογραφίες από πανηγυρισμούς υποστηρικτών του «όχι» που τραβά η ομάδα του περιοδικού από το Σύνταγμα.
Στο ίδιο live, το περιοδικό μεταφέρει επίσης τις πρώτες σκληρές αντιδράσεις από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών: «Η Ευρώπη δεν είναι μία Ένωση του τύπου “κάνε μία ευχή”, στην οποία ο ένας καθορίζει όπως θέλει τους κάνόνες και οι άλλες πληρώνουν» γράφει στο Τwitter αναπληρώτρια επικεφαλής τοθ CDU Γιούλια Κλόκνερ που αναμεταδίδει το Spiegel, ή τον γγ του βαυαρικού CSU Αντρέας Σόιερ που γράφει απλά «καληνύχτα Ελλάδα, παίρνετε πολύ δύσκολο δρόμο».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung βάζει τίτλο «Οι Έλληνες γιορτάζουν το “όχι”», που επίσης σημειώνει την αναφορά του Σόιερ και τις υπόλοιπες αναφορές του για τον Α.Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «αριστερό εκβιαστή και δημαγωγό». Η εφημερίδα επίσης σημειώνει την «υπαναχώρηση Βαρουφάκη από τη δήλωσή του, την οποία έκανε 40 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες», όπως γράφει.
Ο δημοσιογράφος Κλάουντι Πέρεζ από την ισπανική El Pais έγραψε πως «όλα εναπόκεινται πλέον στα χέρια του Μάριο Ντράγκι. Αν αποφασίσει αύριο να παγώσει τον ELA είναι «Αντίο Ελλάδα»».
«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει πλέον να διορθώσει πολλά από τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους πέντε μηνες», καταλήγει ο Πέρεζ.
Εν τω μεταξύ, η Χελένα Σμιθ του Guardian κάνει λόγο για «τα «κεφάλια» που θα πέσουν εντός της ΝΔ, με την Ντόρα Μπακογιαννη να ζητάει ευθέως την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά».
«Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα αποτελέσματα», σημειώνει το BBC.
«Οι υποστηρικτές του «όχι» αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά στο κέντρο της Αθήνας για να πανηγυρίσουν», γράφει το βρετανικό δίκτυο.
«Το «ναι» δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά πάνω στο χάρτη της Ελλάδας», λέει στην ηλεκτρονική της πύλη η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη κι αυτή στο γεγονός πως το πορτοκαλί χρώμα του «όχι» καταλαμβάνει τα επίσημα γραφήματα του υπουργείου Εσωτερικών.
«Ο βέλγος ΥΠΟΙΚ Γιόχαν βαν Οντερβελντ και ο ιταλός ομόλογος του Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσαν πως η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος περιπλέκει την κατάσταση. Πρόσθεσαν επίσης πως δεν περιμένουν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν πολύ σύντομα», τονίζει η Le Monde.