Κερνώντας δηλητήριο

Κερνώντας δηλητήριο

Η γνωστή τακτική εξόντωσης ζώων με φόλες εφαρμόστηκε δυστυχώς ακόμη μια φορά στο Κομνήνιο Βέροιας από ανεύθυνους συμπολίτες μας που θεωρούν αυτήν ως την πιο δραστική λύση στο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων και ανεπιθύμητων γι αυτούς ζώων. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν ρίξει φόλα στη συγκεκριμένη περιοχή τρεις φορές, οχτώ δεσποζόμενα ζώα δηλητηριάστηκαν εκ των οποίων τα έξι σώθηκαν και τα δύο πέθαναν με τον χειρότερο τρόπο.

Ενεργώντας κακόβουλα, αυθαίρετα, απερίσκεπτα-αφού οι φόλες αποτελούν κίνδυνο για όλα τα ζώα, άγρια και οικόσιτα- δεν συνειδητοποιούν ότι εκτός του ότι διαπράττουν σοβαρή παρανομία, στρέφονται εναντίον ανυπεράσπιστων πλασμάτων που σίγουρα είναι τα μόνα που δεν ευθύνονται για τη διόγκωση του προβλήματος των αδέσποτων.

Ούτε λόγος βέβαια να σεβαστούν τις τόσο φιλότιμες και επίπονες προσπάθειες των φιλόζωων που σιτίζουν, εμβολιάζουν, στειρώνουν και γενικότερα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα ζώα άλλοτε με τη βοήθεια της τοπικής αρχής και τις περισσότερες φορές με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα είναι όλα «πρώην» δεσποζόμενα ζώα που είτε εγκαταλήφθηκαν για οποιοδήποτε λόγο, είτε είναι προϊόν ανεύθυνης και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής κουταβιών από ιδιοκτήτες ζώων. 

Παραθέτουμε εδώ τις σχετικές διατάξεις και προτρέπουμε τους δημότες να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν παραβάσεις, συμβάλλοντας στον περιορισμό των περιπτώσεων  κακοποίησης και κυρίως  εγκατάλειψης- της κυριώτερης αιτίας αύξησης των αδέσποτων:

Για τη θανάτωση, βασανισμό και  κακοποίηση (που περιλαμβάνει τον περιορισμό, δέσιμο και διαμονή του ζώου σε ακατάλληλο χώρο. Για την εγκατάλειψη ζώων η οποία την καλοκαιρινή περίοδο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω διακοπών αλλά και αύξησης των γεννήσεων , οι ποινικές κυρώσεις είναι: χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ εως 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και οι διοικητικές κυρώσεις είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Ας σκύψουμε λοιπόν όλοι πιο υπεύθυνα στο πρόβλημα, ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας αλλά και απειλώντας με καταγγελία  αν χρειαστεί για να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες σε τέτοια ντροπιαστικά φαινόμενα – φαινόμενα που συνεχώς αμαυρώνουν την ήδη αρνητική,  όχι μόνο στο θέμα της φιλοζωίας, εικόνα της χώρας  μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος των αδέσποτων είναι η στείρωση τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων.

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες να ενημερώνονται από τους κτηνιάτρους σχετικά με το θέμα αυτό και να επικοινωνούν είτε με το Δήμο είτε με τα φιλοζωικά σωματεία για οποιαδήποτε πληροφορία. 

 

Εθελοντική Δράση “Γη των Αδέσποτων”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια φρέσκια ματιά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πάρτι από την Ios Concept

Μια φρέσκια ματιά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα...

Η Αντωνία Ιωσηφίδου είναι η 26χρονη διακοσμήτρια πίσω...

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρίες

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας Στέγης...

 Νίκος Κουτσογιάννης: «Μια σπουδαία εξέλιξη  για την...

Ν. Καρανικόλας:  «Ψεύτικες  οι προεκλογικές δεσμεύσεις  του κ. Κουτσογιάννη για  επίδομα σε νέα ζευγάρια!»

Ν. Καρανικόλας: «Ψεύτικες οι προεκλογικές δεσμεύσεις ...

 Από την δημοτική παράταξη  Νάουσας ΕΝΑ ΜΑΖΙ, του πρ....

Εργασίες φυσικού αερίου στη Βέροια

Εργασίες φυσικού αερίου στη Βέροια

Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας γνωστοποιεί ότι από χθες...

Ο «παραλογισμός» και οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων χτυπάνε «κόκκινο» στα λογιστικά γραφεία και στην Ημαθία

Ο «παραλογισμός» και οι προθεσμίες υποβολής...

 Στ. Ζυγουλιάνος, πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών:  Η...

Από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας συνελήφθη γυναίκα για κατοχή ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών

Από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας συνελήφθη γυναίκα για...

Συνελήφθη στις 2 Ιουλίου 2024 το απόγευμα σε περιοχή της...

Ξεκίνησε  η ασφαλτόστρωση του κεντρικού  δρόμου στα  Λευκάδια Νάουσας

Ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου στα ...

Ξεκίνησε το έργο της ασφαλτόστρωσης του κεντρικού...

Επίσκεψη του Διοικητή της Π.Υ. στο Δήμαρχο Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη του Διοικητή της Π.Υ. στο Δήμαρχο...

Τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...